Részletek – Szervezetállítás

babukMi ez?

A szervezetállítás egy megoldás-orientált tényfeltáró eszköz. Vezető- és szervezetfejlesztésre, illetve stratégiai döntések támogatására alkalmas módszer. Németországból indulva ma a világ számos országában sikeresen alkalmazzák. A szervezetállítás módszerét minden olyan cégnek érdemes alkalmaznia, melynek irányításában, működésében problémák jelentkeznek, vagy stratégiai jellegű döntések előtt áll (pl. új termék bevezetése).

Mi történik itt? 

A folyamat három elemből áll.

 1. ELŐKÉSZÍTŐ MEGBESZÉLÉS, a szervezetállítás előtt 1-2 héttel. A helyzet megismerése és a megbízás (célállapot) megnevezése történik itt.
 2. A SZERVEZETÁLLÍTÁS. A szervezetállításon a megoldásra váró helyzet felfrissítésével indulunk. Majd elkezdődik az aktuális helyzet megjelenítése. A képviselők mozgása az állítási térben rámutat a szervezetben jelen levő rendre és rejtett dinamikákra. Feltárja a szervezetben megmutatkozó, ki nem mondott motivációkat, törvényszerűségeket, kapcsolatokat, Jól láthatóvá teszi a problémát, és válnak láthatóvá megoldási lehetőségek .
 3. Az állítás után 7-10 nappal tartunk egy ÉRTÉKELŐ MEGBESZÉLÉS-t, ahol a szervezetállítás tapasztalataiból gyakorlati lépéseket határozunk meg. Szükség esetén újabb irányokat jelölünk ki.

Kik vesznek részt a szervezetállításon?

 1. Az előkészítő megbeszélésen résztvevők: a megbízó és az állítást vezető.
  A megbízó lehet vezető beosztású, döntési pozícióval bíró személy a szervezetben.
 2. A szervezetállításon jelen van a megbízó és a képviselők. A képviselők célszerűen külső szereplők, ebben az esetben az érintettség teljesen kizárt. A teljes anonimitást rejtett állítással lehet elérni, amikor állítás közben nem ismert a képviselt szerep, azt csak az állítás végén fedjük fel.
 3. Az értékelő megbeszélésen a megbízó és a szervezetállítást vezető vesz részt.

Mennyi ideig tart egy alkalom? 

A három elem időtartama:

 1. Előkészítő megbeszélés max. 2 óra
 2. Szervezetállítás 3-5 óra, az aktuális problémától függően.
 3. Értékelő megbeszélés max. 2 óra

Hány alkalom szükséges? 

Tapasztalatok szerint 1-3 folyamat szükséges a valódi változáshoz. Egy folyamat = 3 elem.

Ár:

Az ár függ a csoport létszámától és a megbízatástól.
Az árban benne foglaltatik a folyamat mindhárom eleme: 1. előkészítő megbeszélés, 2. szervezetállítás és 3. értékelő megbeszélés.

Kérj árajánlatot.

Várható eredmény:

A megoldásra váró helyzetet kiváltó okok meglátása, a döntést segítő tényezők feltárása, döntés-előkészítés.

 

Bővebben a szervezetállításról