A problémákat nem elég megoldani

Bejegyzés megosztása

Mi vaaaan?

Mi mást kellene a problémákkal csinálni, mint megoldani?

Megérteni. Megfejteni a felbukkanásuk okát. Különösen, ha ismétlődnek. Ha a típusuk hasonló. Mert akkor tuti, hogy van benne valami, amiből okulhatunk.

Ha egy problémát a megfelelő módon megoldottál, akkor vagy nem jön vissza, és/vagy már pontosan tudod, mi a jó lépés rá.

Látszat megoldás

Ha csak besöpörted a szőnyeg alá, vagy ímmel-ámmal kitaláltál valamit, ami látszatra elintézte a dolgot, akkor a megoldás(nak tűnő lépés) csak elodázás, és akkor borítékolható a következő felbukkanása is.

időzavarMondok egy példát. Egy kliensem a munkahelyén határidővel kapcsolatos problémákkal küzdött. Azt érezte, hogy folyton kicsúszik a keze közül az idő. Semmit sem tudott időben befejezni. Számos eszközt bevetett, hogy elejét vegye a kellemetlen szituációknak, de hosszú távon egyik sem működött. A főnöke is észlelte a jelenséget, és nagy szerencséjére ahelyett, hogy elküldte volna, beíratta egy időgazdálkodás tréningre. Emberünk csoda taktikákkal felvérteződve jött el a képzésről. Optimista volt. Egy ideig jól is mentek a dolgok. Kezdett megnyugodni. Aztán pár hét múlva, a hajtós időszakokban újra belecsúszott a határidő szorongató csapdájába. Ez már nemcsak őt zavarta, hanem veszélyeztette a munkáját is, hiszen a főnöke nem nézte ezt jó szemmel. Második esélyt már nem biztos, hogy kapott volna.

Amikor többről van szó, mint ami a felszínen látszik

Vagyis tisztán látszott, hogy ez nem pusztán szervezési probléma. Így a megoldás sem pusztán taktikai lépésekből áll.

Találkozásunkkor arról kezdtünk beszélgetni, mi az első élménye az időzavarról, és erre azt válaszolta, hogy amióta csak az eszét tudja, mindig rohan, szóval kisgyerekkora óta. Ezt nevezem én tipikus családállítós sztorinak. Kértem, érdeklődjön anyukájánál, milyen volt a születése. Elmondta, hogy az anyukáját nem a várt időben, hanem jóval korábban, rohanva vitték a szülészetre, és nem tudott elkészülni az otthoni dolgokkal, ahogy tervezte, ráadásul még a szüléshez sem volt minden összekészítve. Ez a kapkodó szülés időzavart okozott a megszületett gyereknek. Vitte tovább a saját életében.

A változás, ami nem illan el

Ez az örökség szerencsére feloldható, tudatos lépésekkel átírható. A családállítás ennek egy fontos eleme, de nem ért véget ezzel a folyamat. Utána megbeszéltük a napjainak a szervezését, és ha nem is egyik napról a másikra, de pár hónap alatt eltűnt az életéből az a nyomasztó rohanás, amitől már annyira szeretett volna megszabadulni.

Tanulság: az ismétlődő dolgaidnak érdemes utána nézni, mert a megértés elejét veheti a helyzet rosszabbodásának és az újabb helyzet előkerülésének.

Szeretettel:

Marianna

 

Maradjunk kapcsolatban! Az aktualitásokért iratkozz fel a hírlevélre!

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek