Advent kívül és belül

Bejegyzés megosztása

Advent időszakában már a téli ritmus szerint éljük az életünket. A nyári padon ücsörgések már csak emlék, téli estéken a fűtött szobában üldögélünk. A nyár a kifelé fordulás, az aktív programok ideje, a tél a befelé fordulós évszakunk. Nem véletlen, hogy a medve is ilyenkor alussza hosszú álmát.

Nyáron virágos mezőket, télen a szobában villódzó gyertyákat látjuk magunk körül. Vasárnap már a második gyertyát gyújtottuk meg az adventi koszorún. De mire is jó ez az adventi időszak?

Kívül, külsőségekben készülünk a karácsonyi időszakra. Ennek hagyományairól előző írásomban már ejtettem szót, most a belső – lelkünkben zajló – adventi készülődésről essék szó.

A befelé fordulás remek alkalom a szeretteiddel való beszélgetésre. Ilyenkor fel lehet keresni régi ismerősöket, és megkérdezni, hogy vannak. Kellemes időket tölthetsz velük. A kapcsolataink minőségéhez a törődés, együtt töltött idő is szükséges.

Beszélgetés önmagaddalUgyanígy ideje van ebben az időszakban az önmagunkkal beszélgetésnek is. Szétnézni saját lelked tájékán. hogyan is érzed magad a saját bőrödben. Mi a három legfontosabb kérdés, amit feltehetsz magadnak?

Hogyan vagy a testedben? Vannak-e testi tüneteid, amik figyelmet igényelnek? Hogy van a lelked? Nyomja-e valami a szíved? Friss, lendületes-e a szellemed, nyitott vagy-e az újra, a tanulásra?

Ha ezekre mind igen a válaszod, nyugodtan hátradőlhetsz, élvezni a szoba melegét.

Amennyiben érzed, hogy híja van a teljes jól létednek, érdemes ücsörgés közben utána járni, mi hiányzik, és mivel pótolhatnád az űrt.

Az életünkben lévő hiányok 80%-a egyetlen fillér nélkül megoldható. Nézzünk három példát.

Látod, egyik sem igényel anyagi ráfordítást.

Egy dolgot azért érdemes tisztázni mindhárom területen, mielőtt belefogsz. Mi az, amiért változást szeretnél? Az első példánál maradva: te is igényled a több közös időt szeretteiddel, vagy ők unszolnak erre? Ha a súlyodból adnál le: te szeretnéd, vagy valaki cseszeget folyton az alakoddal? Ha többet szeretnél keresni: mi a cél, megéri-e a plusz idő és energia ráfordítást, kinek az igénye ez, a tiéd vagy külső elvárás?

JelenbenA tervezés fontos, ám utána cselekedni a jelenben szükséges. Ez egy közhelyesen egyszerű, ám annál nagyobb bölcsesség. A jelenben levés egyébként is nagy kihívás a ma emberének, aki vagy a múltján kesereg, vagy a jövőbe réved, vágyakat szőve. Az igaz, hogy a jelen csak a múltat megértve, és jövőt elképzelve élhető, ám a kulcs mégis a mostban van. Tedd meg ma, ami megtehetsz.

A paraszti kultúrában minden csorba bögrét, tálat, edényt kidobtak a házból. A miértre a válasz csak ennyi volt: „Nem hoz szerencsét!” Elődeink érezték, hogy a csorba, törött dolgok őrizgetése folyamatosan viszi az ember életerejét. Állandóan vagy a múltba (az a büdös kölök összetörte…), vagy a jövőbe (meg kéne majd drótoztatni…) kényszeríti az embert. Betegségeinknek egyetlen feladata van: a valódi utunk felé terelni minket. Ha meg akarunk szabadulni tőlük, ki kell dobnunk magunkból (a MAGunkból) mindent, ami törött, csorba (Idézet Géczy Gábor írásból)

Saját utadon e-bookErre legjobban úgy tudsz válaszolni, ha minél jobban ismered önmagad. Készítettem neked egy hasznos és hű társat az önismereti utadhoz. A Saját utadon e-book egy öröknaptár, az év 365 napján hűséges kísérőd, és jó barátod lesz. Ez a legjobb befektetésed, ha a saját életedet szeretnéd élni, a legjobb döntéseket szeretnéd hozni, és szeretnéd a vágyaidat megvalósítani.

Részletes ismertető

Olvass bele az öröknaptárba Saját utadon e-book ízelítő

MEGRENDELÉS a Tudástár menüpontban.

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Aranykalitka

Mi az az aranykalitka jelenség, és miért olyan fontos, hogy ismerjük? Ismét egy tökéletes képi elem a magyar nyelvből. A

Ezek is érdekelhetnek