Ajándék

A legjobb ajándék

Most hétvégén már advent első vasárnapja lesz. Hihetetlen, hogy eltelik egy év. Még, egy hónap, és itt a karácsony. Mint annyi máshoz, ehhez is sokfélén állnak az emberek.RPK Tramplin

Készülődés, sütés-főzés, nagytakarítás, ajándékvásárlás, szervezkedés, utazás. Egyszóval ezer teendő.

A másik véglet, amikor valaki egyáltalán nem foglalkozik vele, kivonódik az ünnepi készülődés minden nyűgje és öröme alól.

Így is jó, és úgy is jó, szerintem nincs erre szabály. Az arany középút talán a legszerencsésebb. No meg az, amikor az illetékesek együtt döntik el, mi is legyen ezzel az ajándékozással. És akkor nem fordul elő, hogy az egyik készül, a másik nem, vagy valaki hatalmas dolgot vásárol, míg a másik aprót.

Három dolog biztosan:

nepviseletHa nem fontosak számodra a hagyományok, nem fog érdekelni annyira, hogyan zajlottak régen a karácsonyi ünnepek. Réges-rég hatalmas ünnep volt a karácsony. Igazi örömünnep, mert ekkor a legtávolabbi családtagok is hazautaztak, ilyenkor tényleg együtt volt a család. Nagytakarítás a házban, böjt a test számára, szóval kívül-belül rendbe rakták magukat az emberek. Jézus születését így ünnepelték.

Luca szék is készült, melyet december 13-án kezdtek el ácsolni, és 24-re lett kész. Ez a legismertebb hagyomány, melyet azóta már sokan el is felejtettek. A hagyomány szerint a székre felállva az éjféli misén megláthatták a boszorkányokat.

Az adás-kapás egyensúlyát a családállítás során értettem meg leginkább. A szeretet áramlását az tartja életben, ha feltámad az igény az adásra, amit a másik belső jó érzésből (lelkiismeret) szeretne viszonozni. Akkor növekszik a szeretet, ha midig egy kicsivel több jót ad, aki kapta. Ha ez a folyamat nem szakad meg, igazi épülő, fejlődő kapcsolat marad, bárkik is a szereplői. Ellenkező esetben a kapcsolat tüze idővel kihuny, elmúlik.

AjándékKíváncsi vagyok, számodra mi a legjobb ajándék. Minek örülsz igazán? Program? Apró figyelmesség? Valami nagyobbacska ajándék? Mi az, amire még évek múltán is emlékszel?

Minél jobban ismered az illetőt, annál könnyebb dolgod van, amikor te adsz. Év közben megannyi elejtett ötlet adódik, hogy megtudd, mire vágyik a másik.

Hiába finom étel a mákos tészta, ha minden nap azt ennél, megunnád. Kitalálni a másik szeretet nyelvét, igazi művészet. Az egyik legszebb művészet a világon.

ido3Gary Chapman könyvet is írt erről. Csak ismétlésként, mik is ezek.

A visszajelzés azonnali, csak figyelned kell a másik arcát. Ha mosoly és öröm látszik rajta, nyert ügyed van. Ha más, akkor még van mit csiszolni. Pl. őszintén megbeszélni, hol csúszott el a dolog.

Van, aki meglepetésként adja az ajándékát, bármelyik is a fenti 5 közül, és van, aki biztosra megy, és inkább előre egyeztet mindent az illetővel.

meglepetesÉn határozottan meglepetés párti vagyok. Imádom azt az izgalmas készülődést, hogy vajon eltalálom-e a másik ízlését, vágyát.

Számomra a jó ajándék az, amiben benne vagyok, és amivel igazán a másikra figyelek. Tehát lehet, hogy nekem egyáltalán nem fontos az, amit a másiknak adok, de itt ő számít, és ha neki igen, akkor meglesz a siker. A cél pedig örömet szerezni a másiknak.

Nagyszerű és különleges dolog, amikor az igények találkoznak.

Van olyan család, akiknek az a karácsonyi ajándék, hogy közösen elmennek valahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni, együtt lenni. Ez is egy csodás ötlet!

Vannak kreatív, és vannak olyan „tudjuk le” ajándékok. Nem kérdés, melyik esik jobban.

Nagyon együtt tudok érezni azzal is, akinek nincs ehhez érzéke, mert neki igazi szenvedés ez az időszak.

Akár van érzéked hozzá, akár nem, ajándékozni jó. És mindezek közül a legjobb a saját készítésű ajándék. Ilyenkor biztosan a másikra gondolsz, és legjobb tudásod szerint jársz el. Emlékszel, milyen, amikor egy kisgyerektől kapsz egy rajzot, amit ő készített? Eszedbe jutna azt mondani, hogy de hát ez nem is szép? Csak ránézel a csillogó arcára, és máris elolvadtál, hiszen ő beleadta a szívét is, hogy neked valami meglepetést szerezzen.

Kitaláltam, hogy megkönnyítem a dolgod.

kreativ

Íme az esemény fb-on.

Tetszett ez az írás? Oszd meg ismerőseiddel!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Címkék:  

Hagyjon üzenetet!

Ezeket a HTMl tag-eket és attribútumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Az időlimit lejárt, töltsd újra a CAPTCHA-t!