Könyvajánló – Tanulj meg élni

Bejegyzés megosztása

Ezt a könyvet elsőre messzire elkerültem, könnyű mozdulattal lesöpörtem az érdeklődésem polcáról. Hangzatos cím, belül sokat hallott tanácsok, és végül még sincs meg az áttörés – gondoltam. Ám „ő” nem adta fel: kicsit később újra a szemem elé került, és akkor már bosszantott annyira, hogy beleolvastam a tartalomjegyzékbe.

Találtam benne pár érdekes hívó gondolatot, így már támadt kíváncsiság bennem az elolvasására. Tudod, olyan érdekes ez. Legyintettem elsőre, hogy hagyjuk már ezt a témát, engem nem érint már. Aztán olvasás közben jöttem rá, hogy lám-lám, aktuális ez most is, és megtaláltam benne, amiért neked is szívesen tovább ajánlom.

Az egész írás egy házaspár saját tapasztalataira alapuló leírás és tanácsok gyűjteménye. A házaspár sok-sok éven át szenvedett együtt és külön-külön is a stressz és szorongás összes tünetétől. Őszintén elmesélik annak az időszaknak minden fájdalmas élményét, és azt is, hogyan jutottak túl rajta, és léptek ki a lefelé vivő spirálból. Valójában ez az, ami miatt elkezdtem tisztelni a művet, amit létrehoztak. Több nyelvre lefordították már, sok embernek segítve vele kijönni a depresszió és önsors rontás mély vermeiből.

Mi az, ami tudattalanul megnehezíti, hogy élvezd az életed?

Lehetne ez a fő kérdés induláskor.

  • A gondolatok
  • A boldogság keresése
  • Az ego
  • Élvezetek hajszolása
  • Az elvárások
  • A tökéletes keresése

Nézzük most meg őket egyesével

A szüntelenül fejedben duruzsoló gondolatok

„Mindig a jelenben élünk, csak ritkán figyelünk oda rá.” Hangzik a szerző pár gondolata.

Való igaz, a reggeli ébredés első pillanataitól kezdve fejben valahol máshol járunk. Mi volt tegnap lefekvéskor, és mi lesz ma, vagy holnap, vagy még később.

Ehhez az ördögi körhöz később kapunk egy jó tippet:

ha már mindenképp kell, tervezz vagy aggódj, tűzz ki erre egy fix időt. Legyen minden hétfőn 18-19 között az az idő, amikor megengeded magadnak az összes nehéz gondolatot. De csakis akkor. Ha más időpontban jön elő hasonló, mondd magadnak: „Rendben, tudomásul vettem, hogy itt vagy, most viszont nem foglalkozom veled, majd hétfőn 18 órakor. Addig viszlát.”

Biztosan kitalálod, mi történik, ha így teszel: az aggódni való gondolataid nagy része elpárolog menet közben! Hát nem zseniális?

A boldogság keresése

A másik hozzáállás, amivel az emberek megnehezítik a saját jó érzésük megteremtését: a boldogság keresése. A boldogság nem egy végállapot, hanem pillanatok, amikor benne tudsz maradni abban, amiben épp vagy. Nem vágysz máshová, nem gondolsz másra. Csak éled, ami van. Ez maga a boldogság.

Idézz fel egy helyzetet, amiben igen jól érezted magad. Mire emlékszel? Írd le részletesen. Meddig tartott? Mi vetett véget a jó állapotnak? Nem csodálkoznék, ha egy újabb gondolat lett volna, ami hirtelen betolakodott a fejedbe.

Mats és Susan tanácsa ahhoz, hogy minél hamarabb visszakerülj a jelen pillanatba

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Ki van most velem?

Miféle hangokat hallok?

Milyen illatokat érzek?

Közben kerüld az ítélkezést arról, amit tapasztalsz. Figyelj a levegővételedre. Figyeld, hogy lélegzel ki- és be.

A most pillanatának gyakorlása sok türelmet és időt igényel. Ha eddig hagytad, hogy zsongjon a fejed, akkor most hagyj időt arra, hogy az új szokásod kialakuljon. Gyakorolj. Hasznos gyakorlatokat ehhez a könyvben például a 19-22 oldalakon találsz.

Az ego

Az ego az örök elégedetlen, neki soha nem elég jó semmi. A te kezedben van azonban a döntés, mit engedsz neki. Attól függ, hogy milyen erős az egód, hogy mennyire azonosítod magad a gondolataiddal.

Itt az segít, ha elkezded kívülről figyelni önmagadat.

„Itt én vagyok, ott meg a gondolataim vannak, amelyek a fejemben kavarognak.”

Minél jobban le tudod csendesíteni az egódat, annál inkább utat engedsz az igazi önvalódnak. És hát valljuk be, ez a cél, ugye?

Élvezetek hajszolása

Na, ez ám az elkerülő mechanizmus! Csoda rafináltan kitaláljuk, mi mindennel tömjük be belső hangunk éhes száját. Ám a legritkább esetben adjuk neki azt az eleséget, ami igazán táplálja őt. Mit csinál, aki rossz passzban van? Élvezeteket hajszol. Jön a buli, az alkohol, és gyors mentőövként a cigaretta. Az eredmény a pillanatnyi feledés, ám ez sosem tartós állapot, sőt hosszú távon aláaknázza az egészségét.

Az elvárások

Ennek a gyökerei a gyerekkorig nyúlnak vissza. Akit feltételekkel szerettek (hozz jó jegyet, viselkedj jó gyerekként, tedd, amit én mondok), az megszokja, hogy csak úgy szerethető, ha megfelel az elvárásoknak. Tudd, hogy ebből a csapdából gyorsan el kell kezdeni kilépni. Szerethető vagy önmagadban. Olyannak, amilyen vagy. Pont. Mondogasd ezt magadnak. Mondd akkor is, ha még nem hiszed el. Bármi nehéz történik, és vacakul érzed magad, emlékeztesd magad, hogy:

„Én itt vagyok, és ezek az én érzéseim. Én nem vagyok azonos az érzéseimmel.”

„Vagy elfutsz a múltad elől, vagy tanulsz belőle.” Ismeretlen szerző

Gyógyír

Ha megnézed a környezetedet, ki mivel kapcsol ki, sok aktív dolgot fogsz látni. Tengerparti nyaralás, túra, színház. Ezek mind remek dolgok. Ha megvan mellette a lehetőség a test és az elme számára is a kikapcsolódásra, a tettek és gondolatok lecsendesedésére. Receptre kellene felírni a csendes pihenést és elmélkedést.

Iktass be napi 10 percet arra, hogy semmit ne tegyél. Legyen egy kedvenchelyed a lakásban, ahol bátran kikapcsolhatsz. Szólj családtagjaidnak, és kérd meg őket, adják meg ők is neked ezt a csendes pár percet Semmi telefon, semmi anya, ez hol van. Tényleg semmi.

A tökéletes keresése

Mi a tökéletes? Egy illúzió. Mikor ültették el benned, hogy bárminek is tökéletesnek kell lennie? Brené Braun – a Houstoni Egyetem kutatóprofesszora – előadását már egy korábbi blog bejegyzésemben is ajánlottam. Most itt is előveszem, mint örök üzenet: a sebezhető, a nem tökéletes ember az, aki igazán jól van a saját bőrében. Engedjük hát meg, hogy olyannak szeressenek minket, amilyenek vagyunk.

Tudtad, hogy a negatív gondolkodás önmagában is egy függőség?

Mit nyersz a negatív gondolataid által? Hatalmas bátorság szükséges ahhoz, hogy őszintén megválaszold ezt a kérdést. Ha nem boldogulsz egyedül, keress meg a marianna@sajatudaton.hu email címen. Segítek. Nagyon fontos, hogy tisztán lásd: van haszna ennek a szokásnak is.

A pozitív gondolkodás jótékony hatásai

Ezt csak megerősítésként írom, mert biztosan te is tudod: erőt és biztonságérzetet ad, kiegyensúlyozott, bátor, energikus és szerethető érzések költöznek beléd általuk. Nem a nehéz helyzet tagadásáról beszélek. Hanem a fókusz áthelyezéséről: mi jó ebben a helyzetben? Mi a megoldása a jelen helyzetnek? Ezek tényleg előre visznek.

Mondj pár mondatot magadról, és megmondom, ki vagy

A könyv egy jelentős részében a kommunikációs közegről beszél. Bármilyen lelki állapotban vagy is, tudatosan megválaszthatod, mit mondasz róla. Nem cél, hogy soha nem ejts ki a szádon negatív tartalmú szót. Ám egy rövid ventilálás után állj meg, és igen is figyelj arra, hogy hangozna ez kevésbé nehézkesen. Bölcs dolog időt kérni, ha túlságosan indulatosnak érzed magad. Ne törj ajtóstól a házba, ha jogos sérelmed van, akkor sem. A fogadó fél szemszögéből nézve sokkal szerencsésebb, ha a tényeket és érzéseidet túlzások nélkül mondod el, a helyzetről, és nem az embert kritizálod.

A jó közérzet szerves része, hogy nemet mondasz helyzetekre, ami biztosan nem visz előre. Ez ismét egy olyan dolog, amit tanulni szükséges. Az első, amit jó, ha megjegyzel: nem attól fognak szeretni, ha mindenre azonnal igent mondasz. Ettől csak fogalmuk sem lesz az embereknek, hogy ki vagy te valójában. Mondok egy egyszerű példát. Ha nem dohányzol, és megkínálnak cigarettával, rágyújtasz, vagy azt mondod, nem köszönöm, nem dohányzom?

Szintén a kommunikáció témájába tartozik, hogy arra figyelj, amit szeretnél, és ne arra, mit nem. Ennek kiválóeszköze a megerősítő mondatok. „Bátor vagyok minden helyzetben.” „Elég jó vagyok olyannak, amilyen vagyok.” „Az életem tele van kellemes élményekkel.” Csak három példa, hogy ezek után megkeresd a sajátjaidat. Írd fel ezeket jól látható helyekre a lakásban, így sokszor elolvasva beléd vésődik.

Jó gondolatok és jó szokások segítenek téged a vágyott élethez. Például a jó alvás, a testmozgás, a színek és formák tudatos használata.

Ezekről 1-1 fejezetet találsz a könyv lapjain.

Tervezés

A végére hagytam a tervezést, ami az én hitem szerint a leghatékonyabb megoldás a szorongás és a depresszió átlépésére.

Ha van célod, nem érsz rá sem aggódni, sem félni. erről régebben sokat írtam ár, újra elolvashatod, ez örökzöld téma.

Ha mégis marad benned aggodalom és félelem, mondd nekik: „Oké, látlak, és most gyere velem, mert dolgunk van.” Így nem megállítója, hanem kísérője lesz a folyamatodnak. Kezdd el, és látni fogod, így egész már ereje lesz.

A fenti gondolatokat ízelítőnek szántam a szorongásmentes élet felé vezető útra.

Ha teljes képet szeretnél látni, sok-sok gyakorlattal és saját példák sorával, olvasd el Mats és Susan könyvét.

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek