Mindig fiatalon

Bejegyzés megosztása

Maradj rugalmas és nyitott. Erről szól a mai gondolatcsomagom.

Olyan gyorsan változik a világ, kapkodhatjuk a fejünket. Aki lépést tart vele, az fejlődik, aki nem, lemarad. A tempó más és más lehet. Aki elmúlt 60 éves, már nem olyan sebességgel habzsolja az életet, mint egy 20 éves. És ez jól is van így.
De vigyázat, ha megszűnsz nyitott és rugalmas lenni, az életed elindul az öregedés felé. Az öregedés ugyanis nem életkor függő.

SkatulyábanLáttál már 40 éves embert, férfit vagy nőt, aki sosem mosolyog, megcsinálja a napi rutinokat, de nem élvezi az életét? És 80 feletti mosolygós, egészséges, idős embert, aki tevékeny, aktív, mert neki még dolga van?

tettrekészMint ahogy szerencsére láthatunk 40-es éveiben járó embert, aki lelkes és tele van tettvággyal, még mindig meg akarja váltani a világot. És lehet látni összeszorított és lekonyuló szájjal idős embereket, akikhez nem tudsz elég kedvesen szólni, mert mindenen morognak.

Mit gondolsz, mitől függ ez?

Genetika? Életsors? Életút? Szerencse? Pénz? Család? Mi befolyásolja?

Egyes egyedül választás, döntés kérdése! A gondolkodás és a hozzáállás a két csodaszer.

Érdekes és tartalmas attól lesz, ha kész vagy érdekes és tartalmas dolgokat csempészni bele. És ne mondd nekem, hogy minden nap ugyanazt csinálni érdekes és tartalmas.

A döntésed egyben arról is kell, szóljon, hogy hátrahagyod a múltadat. Megőrzöd belőle, ami jó. A múltad fájdalmas részével csak a tanulságok levonásáig törődsz. Nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is, minden nap. Mit jelent ez?

Nem ellentmondás ez? Haladni a korral és maradni az értékeidnél? Látszólag az. Gondolj csak arra, milyen értékek mentén élted az életedet 20 évesen? Minden megmaradt belőle, amiben akkor hittél? Vagy kerültek ki belőle, és kerültek új értékek hozzá? Bízom benne, hogy az utóbbi. Az értékrendünk stabil, minden pillanatban ahhoz mérten lépünk, ám időről időre rugalmasan, velünk együtt változnak a minket meghatározó értékek is.

Szerencsés is, ha leírod magadnak, mondjuk minden év elején, hogy mire akarsz figyelni abban az évben, milyen elvek fogják meghatározni a napjaidat, döntéseidet. Ha családban élsz, érdemes egy közöset is készíteni, amihez alapesetben minden családtag tartja magát. Következő évben aztán előveszed, és megnézed, mit változtatnál rajta. Ha rászánod az időt, nagyon megkönnyíti a dolgodat a döntési helyzetekben. Elég, ha csak összeveted a lehetőségeket a leírt értékrendeddel (és még valamivel, a céljaiddal, amiről lejjebb írok még), és már tudni is fogod a jó döntést.

Gyereknevelés kapcsán néha felüti a fejét az a nézet, hogy a gyerek szabadon kell, hogy megélje a saját tapasztalásait. Igen, ez így is van, rémes, mikor egy kisgyerek minden lépését felügyelik. Ám keretek nélkül nem esz viszonyítási pontja. A szülei jó példája és útmutatása alapján tud majd eligazodni a világban, mi a jó, és mi az, amit kerüljön el. Micsoda felelősség hát szülőnek lenni!

Játszó gyerekekHa már szóba került a gyerekek világa, időzzünk el egy kicsit itt! Rengeteget tanulhatunk tőlük rugalmasságból és nyitottságból! Ha felnőttként elfáradtál a napi taposómalomban, ülj le gyerekeket nézni, a sajátodat, vagy bárki másét. Fantasztikus, milyen szabadon élik meg a helyzeteket. Játszik a homokozóban, majd jön egy új impulzus, például megszólal a zene valahol, nem sokkal később már táncikálni láthatod. Mert éli, ami van. Szerencsés esetben még nem elemzi magában, hogy szabad-e neki kijönni a homokozóból és szülői engedély nélkül táncra perdülnie. Teszi, ami örömet ad neki. Micsoda példamutatás ez nekünk, felnőtteknek! Teszi ezt addig, amíg hagyják neki.

Tanuljunk rugalmasságot, megújulást a kisgyerekektől! Egyik pillanatban sír, mert elesett, majd hamarosan már újra mosolyog, mert kis barátja odaadta neki a maciját. Bámulatos.

Térjünk vissza kicsit a felnőttebb vizekre.

Mi, nagyok, miközben éljük a napjainkat, és komolyan vesszük magunkat és a dolgainkat, hajlamosak vagyunk belefeledkezni a tengernyi teendőbe. Nyilvánvalóan más felelősség és más feladat felnőttnek lenni, közben azért nem tilos gyermeki énünkkel kapcsolatban maradni! Attól, hogy a sok teendőre koncentrálsz, még lehet kreatívnak maradni. Sőt, ha ez sikerül, sokkal élvezetesebb és hatékonyabb lehet a folyamat.

Maradj gyerekEz a pár jó tanács frissen tartja a lelked és a szellemed.

A tested frissességéért végezz napi szinten valami testmozgást! A szemét kivitelétől kezdve a komoly edzésig. Arra figyelj, hogy ne intézd el minden nap a mozgást a szemét kivitelével. És nemcsak azért, mert nincs is annyi szemét a házban.

Szerezz társakat ehhez a családodból, vagy a barátaid közül.

Légy mindig kész álmodni – utadat ez a csillagok felé vezérli. Légy mindig kész szeretni, s engedd, hogy szeressenek – istenek kiváltsága ez. Légy kész mindig rá, hogy nyitott szemmel élj – rövid az élet, hogy magadba zárulj. Légy mindig kész nevetni – a lélek éneke az. Régi angol imádság

Szeretettel:
Marianna

Maradjunk kapcsolatban! Az aktualitásokért iratkozz fel a hírlevélre!

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek