A sikerek mögötti igazi erő az, amit magamban találtam (Tina Turner)

Bejegyzés megosztása

Ki ne ismerné a soul és rock zene díváját, Tina Turnert? Számos világhírű sláger kötődik a nevéhez. Felejthetetlen jelenség ő a színpadon, a hangja pedig örök védjegye marad. Mint sok más híres ember esetéből, az ő életéből sem ismerünk minden részletet, és ez jól is van így. Én azért imádom mégis megismerni a teljes sztorit, mert sok kincsre bukkanhatok az egyébként tudott paraméterek mellett. Így volt ez most is. Véletlenül találtam rá Tina egy felvételére, amit gyerekekkel készített, és amiben egy gyönyörű mantrát énekel! Óriási élmény volt számomra, és nem csak azért, mert imádom a mantrákat. Sokkal inkább azért, mert imádom az izgalmas, érdekes embereket, és az énekesnőnek ezt az arcát eddig nem ismertem. Erő, béke és nyugalom árad a hangjából.

Minden ember különleges és tehetséges, aki felfedezi, és hagyja magából kiáradni a saját egyediségét!

Íme a mantra. Hallgasd csak:

https://www.youtube.com/watch?v=6XP-f7wPM0A

A felvétel 2011-es, és az Egyetemes béke mantrát éneklik együtt. Gyönyörű, nem?

A szöveg magyarul: Legyen jólét, béke, egészség és nyugalom, mindenki érje el a boldogságot és a bőséget.

Ahogy fent említettem, a mantra után kíváncsian kutattam Tina Turner élete után, és az eredményt máris megosztom veled is, részleteiben. Ám előtte álljanak itt a tanulságok, amiket az olvasása közben fogalmaztam meg, mintegy esszenciaként. Nagyon szeretek mások élete által fejlődni, tanulni, jobbá válni. Ilyenkor szinte érzem, hogy belém áramlik az illető bölcsessége.

Tina élete ugyan sztársága idején tele volt csillogással, ez koránt sem volt így egész életében. Honnan állt fel, és fordította meg az életét, mindjárt elmesélem. Különleges fordulat, hogy amikor már begyűjtötte az összes elismerést, amit a szakmájában lehet, olyan dolgok felé fordult, ami mások szolgálatért, az élet nagyobb rendjéért valók. Számos mantrát énekel még a fent megosztotton kívül. Ha van kedved, járj utána!

Tina Turner tanításai az életről (az én olvasatomban):

  1. Fent és lentA nehéz gyerekkorod nem lehet kifogás ahhoz, hogy csinálj az életedből valami nagyon jót!
  2. Ami jól megy neked, és amit szeretsz csinálni, más is szeretni fogja, ha beleadod a szíved, lelked.
  3. Ha belecsúszol az áldozat szerepbe, úgy is fognak bánni veled.
  4. Tudnod kell, ki vagy, hogy helyes döntéseket tudj hozni.
  5. Ha veled rosszul bánik valaki, jobb, ha elengeded az életedből időben.
  6. Légy nyitott. Keresd a nagyobb összefüggéseket!
  7. Maradj józan, a gondolataid legyenek tiszták.
  8. Legyen hited, és azt mindig éltesd, ápold!
  9. Nulláról is lehet elölről kezdeni!
  10. Ha istenadta tehetséged van, elrejtés helyett ajándékozd a világnak, áraszd magadból! Legyél nagyon jó abban, amit csinálsz!

Találd meg, miben vagy jó, és éld azt az életet, amit szeretnél!

Megtalálom a hivatásom workshop 2016.10.23. Budapest

Jelentkezés: marianna@sajatutadon.hu

Megtalálom a hivatásom!

Következzen Tina Turner életének története, nem csak a színes oldalakkal. Lássuk hát, milyen életút vitte őt a világ nagyobb szolgálatáig, honnan indult, milyen módon vált ő azzá, akire mindig emlékezni fog a világ.

Tina Turner idén 77 éves!

Az R’n’B és a rock királynője provokatív kisugárzásával kortól, nemtől, vallástól függetlenül máig képes a hallgatóságát megragadni telt házas, élő koncertjein. Karrierjével egyedülállónak számít a maga nemében: utat tört a meghatározó előadóknak Janis Joplintól Madonnáig. Nyolc év kihagyás után Európában turnézott. Annak ellenére, hogy idén tölti be a hetvenhetet, nyugdíjról még hallani sem akar a popdíva, Tina Turner.

tinaturner3Tina Turner a legnépszerűbb rockénekesnő a világon, a közel 200 millió példányban eladott lemezeivel. Ötven éve turnézik, és szinte minden létező díjat bezsebelt. Klasszikus védjeggyé vált erőteljes hangja és jellegzetes külseje tette őt mára szimbolikussá. A Guinness adatait is átírta szólóénekesként a legnagyobb – több száz ezres – tömeget vonzó és egyben a legtöbb bevételt produkáló koncertjeivel.

A 163 centis popdíva szárnyaló népszerűségéhez a tucatnyi Golden Globe- és Grammy-díj, 1987-ben megjelent önéletrajzi regénye, valamint a könyv alapján készült Oscar-díj-jelölt film is hozzájárult. 2005-ben George W. Bush tüntette ki a Kennedy-díjjal a Fehér Házban. A rock halhatatlanjai közé választott énekesnő többször koncertezett Budapesten is, legutóbb a kilencvenes években.

Az énekesnő jelenleg Svájcban él, a német származású Erwin Bach zeneiparossal. De van egy villája Franciaországban, és olykor Londonba is átugrik – Európában érzi jól magát. A folyamatos szellemi-testi-lelki regenerálódást és remek kondiját úszással, kirándulással, sok alvással és buddhista hite révén éri el.

Szakmai körökben a soul zene első igazi dívájának tartják. Neki köszönhetően a fekete soul bekerült a rock and roll világába, illetve a műfajokat – a rock-, a raggie-, a funky- és a diszkózenét – fuzionálta és tette népszerűvé Amerika-szerte, stílusát többek között még volt férjével, Ike Turnerrel és zenészeivel kísérletezték ki.

ikeandtinaturnerA Turner házaspár nevét az ötvenes években ismerte meg a világ. Tina pályafutása Ike Turnerrel való megismerkedése után kezdődött. A tizennyolc éves Tina nővérével és barátnőivel járta a klubokat, abban az időben a Kings of Rhytm, Ike Turner együttese volt a legnépszerűbb. Természetesen már annak idején is a lányok nagy része színpadra vágyott, így előfordult, hogy a színpadról találomra ledobták a mikrofont, ami egy ízben véletlenül Tinához keveredett, és amikor énekelt, a teremben megállt a levegő. Ike azonmód szerződtette a fátyolos hangú Tinát. Rockrevüjükben a soul- és a funkyzene ötvözetét színpadi látványossággal körítették, s a hatvanas-hetvenes években toplistás dalaik révén szupersztárokká váltak.

Két év múltán Ike feleségül vette Tinát Mexikóban, annak ellenére, hogy még előző feleségétől nem vált el. Ike apja baptista lelkész volt, aki idő előtt meghalt, amikor nem tiszteleteshez illő módon nyújtott vigaszt egy fehér bandita feleségének, aki emiatt megölte.

Tina a Tennessee állambeli Nutbushban, egy délvidéki szegregált városban nevelkedett, három kontinens bevándorlóinak génállományát örökölve. Anna Mae Bullok (Tina) nem kívánt gyerek volt, ráadásul gyárban és farmokon dolgozó szülei házassága sem volt felhőtlen, és ezen apjának a helyi baptista közösségben végzett segédlelkészi szolgálata sem segített.

A lány sokat dolgozott a gyapotföldeken, egyetlen öröme az volt, hogy énekelhetett a baptista templom kórusában. Egy fehér családnál cselédként is dolgozott, itt találkozott először szeretettel és elfogadással, itt sajátította el a civilizált viselkedési normákat. Amikor az anyja vásárolni vitte, egy réveteg pillanatában énekelgetni kezdett, és felfigyeltek rá az eladók, illetve a vásárlók, így minden helyen megénekeltették, és pénzt adtak neki. A szülők kocsmázni jártak, a gyerekek sokszor ott találtak rájuk, így hamarosan összezavarodtak a vasárnapi iskolában tanultak a Gödörben zajló élet láttán.

Tina tízéves volt, amikor szülei a jobb élet reményében elköltöztek, a Bullok lányokat a nagyszülők nevelték. Haláluk után Tina tizenhat évesen anyja után ment. Gimnáziumba járt, a kosárlabda szurkolókórusát vezette, nővére közben bevezette az éjszakai klubok világába.

Turner négy fiút nevelt fel: két fiút Ike előző házasságából, egy másikat, aki Tina korábbi kapcsolatából való, valamint Ike-kal közös gyermeküket. A kapcsolat hanyatlása tulajdonképpen Ike agresszivitásának volt köszönhető. Ike ravasz üzletember volt, vasmarokkal irányította az együttest, folyamatosan cserélődtek a tagok. Alulfizette, sőt sokszor ki sem fizette zenészeit. Bevallása szerint legalább száz nője volt Tinával töltött házassága alatt. Botrányai egyre súlyosabbak lettek, rendszeres kokainfogyasztása csak rontott a helyzeten: feleségét, szeretőit, gyermekeit folyamatosan bántalmazta, olykor a nyilvánosság előtt is. Tinába belenevelte a félelmet, rendszeressé váltak a monoklik a szeme alatt, véresre verte, eltörte a bordáit, és nem lehetett elmenekülni, mert Ike mindenkire rábukkant. Volt, hogy forró kávét öntött az arcára, amivel harmadfokú égési sérülést okozott, vagy az orrán nyomta el az égő cigarettát. A rendszeres verések miatt Tina orrát plasztikázni kellett. Brutális tempóban, egy évben 365 napot turnéztak.

A Kings of Rhythm tagjai Ike házában laktak aktuális barátnőikkel, s míg azok a másnaposságot pihenték ki, addig Tina gondozta a kertet, és főzött. Soha nem menekült drogba, alkoholba, nem is dohányzott. Mick Jagger is alátámasztja, hogy Tina soha nem járt éjszakánként lumpolni vagy partizni. Amikor Vegasban időztek, ahol Ike szerencsejátékozott, Tinának elege lett, és jött a váliumos doboz ötven tablettája, de Ike-nak köszönhetően megmentették.

Mire hazaért a kórházból, Ike az egész házat átalakíttatta egy „pokolbeli bordéllyá” – emlékszik Én, Tina című önéletrajzi könyvében. Élete első hajszőkítése következtében kihullott a haja, így parókát volt kénytelen hordani, később annyira megszokta, hogy ma is azt visel. Pluszmunkát vállalt, hogy eltarthassa a gyerekeket, a kórház szülészeti osztályán lett csecsemőgondozó. Tina első Grammy-díja után saját stúdióra is futotta, sőt kettőre, mert a másikat bérbe adta az első kiadásainak fedezésére.

A hetvenes évek elején Ike agyára ment a pénz és a kokain: nercbundát viselt, retikült hordott, harisnyát viselt sorttal, és az összes otthoni helyiséget bekamerázta. 1976-ban Tina végre elhagyta Ike-ot, 36 centtel és egy hitelkártyával a zsebében. A következő hónapokban férje elől bújkált. A buddhizmust még Ike idejében ismerte meg, de ez idő tájt egyik barátja mélyebb szinten vitte bele őt, s ezt Tina azóta is töretlenül folytatja és képviseli. 1978-ban, tizenhat év házasság után hivatalosan is elvált férjétől. Fia akkor hagyta el apját, amikor az egy felhúzott negyvenötössel vágta fejbe.

Tina TurnerTina közel a negyvenhez a nulláról kezdte ismét, szólistaként, négy gyerekkel és egy magával hordott pisztollyal. Ike mindenkit megfenyegetett, aki Tinát szerződtette, bérgyilkost fogadott, felgyújtotta a kocsiját. Az életüket feldolgozó film megjelenését követően Ike a nyilvánosság előtt kért bocsánatot Tinától „mindazért, amivel fájdalmat okozott neki”. A férfi egyébként kokain-túladagolásban halt meg 2007 decemberében, hetvenhat évesen.

Tinának a válás után egy jósnő Angliában megjósolta, hogy az egyik legnagyobb sztár lesz. Az énekesnőt elmondása szerint a jósnők tartották életben: bárhol járt, első dolga volt egy asztrológus felkeresése. Tina a Tízparancsolathoz és a Miatyánkhoz is tartotta magát, minden este imádkozott, ami még gyermekkori emlékfoszlányaiból maradt meg, s ezt váltogatta a buddhista kántálással. A jósnők egytől egyig világsikert prognosztizáltak. Tina minden vágya az, hogy taníthassa is a buddhista tanokat. „A sikerek mögötti igazi erő az, amit magamban találtam – valami, ami mindannyiunkban ott van, egy kis darab isten, aki arra vár csak, hogy felfedezzék.” Ike után Tina – elmondása szerint – megtisztult állapotba került. Önéletrajzi könyvében azt tanácsolja: „Ha boldogtalanok vagytok valakivel vagy valamivel, akármi is az, ami elkeserít, szabaduljatok meg tőle…”

Forrás www.hetek.hu

Tina Turner egy régi klasszikus duója Eros Ramazottival https://www.youtube.com/watch?v=ko7qunEkmzE

Szeretettel:

Marianna

 

Maradjunk kapcsolatban! Az aktualitásokért iratkozz fel a hírlevélre!

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,