Személyiségfejlesztés egy olimpiai bajnokkal

Bejegyzés megosztása

Mindig meghajolok a siker előtt. Legyen az kicsi, a nagy nyilvánosság számára nem ismert siker, vagy pedig óriási, világraszóló.

Most épp egy világraszóló sikerből tanultam rengeteget. Hosszú Katinkától. Talán nem is a sikeréből. Inkább a lényéből, a saját fejlődésből, az általa bejárt útból. A sikere irányította rá a figyelmemet.

Szeretném átadni neked mindazt, amit tőle (a példája által) tanultam.

Mi a titka?

Riói olimpiai sikerei előtt tiszteleg a világ. Ez önmagában is óriási teljesítmény.
Kiemelkedő fizikai erőnlét mellett a legalább olyan hatalmas mentális jelenlét és felkészültség is szükséges hozzá, a kettővel együtt érhető el ez a fajta siker.

Kíváncsi lettem erre az ifjú hölgyre, aki könnyeket csal a szemembe a versenyzésével, és akit a győzelmei után halottam – kedves hangon – nyilatkozni.

Rengeteg videó meghallgatása után még biztosabban állítom, hogy nincs siker személyiségfejlődés nélkül.

Eredmények

69 érem, ebből 51 arany volt a mérlege egy éve. Ez bár lenyűgöző számomra, mégsem ez varázsol el.

Inkább az az út, amit kislány kora óta bejárt, és AMIVÉ VÁLT a céljai, és az elérésükhöz vezető út által.

4 évesen kezdett el úszni, és 6 éves korától versenyez. Nagyapja vitte őt a vízbe, és biztatta is, mert tehetségesnek látta az úszásban. Kislányként Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás voltak a példaképei, és akkor még nem hitte, hogy egyszer a nyomukba ered.

Ha nincs célod, nem tartasz sehová

Katinka kislány kora óta álmodik nagy eredményekről az úszásban. Egész biztos, hogy nem tudott előre minden lépést, ami az elérésükhöz vezet, sőt, ha mindent tudott volna, nem is biztos, hogy belevág.

Egy biztos. 20 éve a céljaiért kel fel korán minden reggel, és tesz minden karcsapást a medencében, és edz a vízen kívül.

A siker építőkövei

A sikernek vannak építőkövei. Vitathatatlanul az önbizalom az egyik alapkő. Aki nem hisz magában, nem fog tudni elképzelni, majd pedig elérni komoly eredményt.

Katinka sem rendelkezett mindig ezzel a fontos tulajdonsággal, ám egy hosszú út alatt, 26 éves korára már egy vidéki kislányból olimpiai és világbajnok úszóvá, valamint sikeres üzletasszonnyá vált, akit „iron lady”-ként ismer az egész világ. Lényéből árad a magabiztosság.

Mindig is nagyon szégyenlős volt, nem szerette azt a fajta figyelmet, ami például a versenyzőket körül lengi. Ha lehetett volna egy ikertestvére, őt küldte volna nyilatkozni maga helyett, sőt még az érmet is örült volna, ha átveszi helyette. Ő pedig maradt volna a medencében úszni.

Saját bevallása szerint is mindez az önbizalomhiánnyal függött össze.

 

hosszu_katinka3_megkisebbRégen csak a vízben érezte jól magát, az volt az ő közege. Sikereket ott ért el, ott volt meg az az érzése, hogy jó valamiben. Minden más közegben szégyenlős és félénk volt. A sorozatos versenyzések kényszerítették arra, hogy számára kényelmetlen helyzetekben is kipróbálja magát, így évek alatt egyre magabiztosabbá vált. A sikereivel járó megjelenéseket nagyon sokáig nem élvezte.

Tiniként folyton azt érezte, hogy lehetne jobb, és szeretne jobb, erősebb lenni, különösen mentálisan. Nem fogadta el magát, emiatt nem volt önbizalma. Görcsös bizonyítási vágy volt benne. Nem is mások felé, hanem saját magának.

Átütő siker

Az átütő fordulatot az USA-ba költözése hozta, 19 éves korában. Egy vidéki kisvárosból – saját bevallása szerint buborékból – egy olyan közegbe került, ahol a sportoló társai az eredmények érdekében minden lépésüket megtervezték. Hittel és önbizalommal álltak neki minden nap az edzésnek. Elszántak voltak, tették a dolgukat. Ez az önbizalom a jó példákon keresztül eljutott hozzá is.

Bár úgy nőtt fel, hogy vágyai szerint is olimpiai bajnok lesz, és világcsúcsot fog úszni, ezt az álmát a pekingi olimpia után (2008) feladta. Nem úgy jöttek a sikerei, és miután akkor úgy érezte, mindent megtett értük, biztos lett abban, ő nem az, aki azt hitte, hogy lehet.

Elkezdett harcolni a kudarcok ellen. Elment egy messzi edzőtáborba, ahol már pihenni szeretett volna, és nem akarta, hogy több kudarc érje. Mindent lazán vett, amivel persze nem vívott ki nagy elismerést.

Utólag úgy látja, nem volt olyan közegben, ahol tudta volna, mit kell ahhoz megtenni, hogy azok az eredmények jöjjenek, amiket kitűz célul. Visszanézve arra az időre, belátja, hogy ő sem tett meg mindent az eredményekért.

nyil_leKisebb kudarcok után jött a legnagyobb. A 2012-es londoni olimpián 4. helyezést ért el a kedvenc úszó számában, pár tizeddel maradt csak le a dobogóról. Ezt iszonyatosan nagy csalódásnak élte meg. Erről Shane, az amerikai férje és edzője akkor azt mondta, hogy lehet, hogy ez a negyedik hely volt a legjobb dolog, ami vele történhetett.

Ő volt az, aki mellette volt és biztosította arról, hogy támogatja a döntésében, bármi is legyen az, de ő úgy gondolja, hogy benne még nagyon sok van. Szerinte a negyedik helyezést pont hogy úgy kellene néznie, hogy ő a negyedik legjobb a világon valamiben, és ha még egy picivel sikerül jobbnak lenni, akkor ott lehet a világ élén.

Katinka nem hitte el, és nem is értette, hogy azt miért mondja. Biztos amerikai és nagyon pozitív, gondolta. Most pedig tudja, nem tartana ott, ahol, ha nem dönt úgy, hogy „na, hát akkor azért is megmutatom”.

 A csúcson

Rengeteg edzés, rengeteg verseny, és eredmény után Kazanyban (2015. augusztus) érezte azt, hogy eljutott oda, ahová mindig is szeretett volna.

Elkezdte élvezni a küzdést, és azt, hogy kergeti a céljait.

Várta az olimpiát, és nem félt attól, hogy nem lesz meg. Amióta nem fél a kudarctól, onnan kezdve jöttek a nagy sikerek, ráadásul nagyon élvezi, amit csinál. dobogo

Korábban megfogalmazott legmerészebb álmai – világbajnokságot úgy nyerni meg, hogy ott kérdés nincs, világcsúcsot úszni, olimpiai bajnoki címet szerezni – mind valóra váltak.

Sport mellett vállalkozás

2013 óta indították el férjével az „iron lady” brand-et. Mára itt is beért az a sok munka, amit beletettek a férjével. Ketten kezdték, ma néhány fős kis csapattal dolgoznak. Katinka két edzés között főnökként megy be az irodába, és döntéseket hoz. Ezt a fajta vezetői mentalitást a párjától tanulta. Önbizalom, és sikerélmények kellettek itt is ahhoz, hogy elhiggye, hogy valóban jó, ahogy gondolkodik, és valóban jó döntéseket tud hozni.

Az irodában is maximalista. Nem elégszik meg a csak jó munkával, ott mindennek profinak kell lenni. Magától elvárt maximalizmussal csúcsteljesítményt vár el a beosztottjaitól is. Üzletasszonyként, tárgyalópartnerként kemény, amin soka meglepődnek. Az egyébként mosolygós, kedves nő mindig tudja, mit akar.

Férjével nagy szabadságban tehetik azt, amit tesznek. Nagyon örül annak, hogy szerényebb körülmények között nőtt fel, mert tudja értékelni azt, amit elért. Mai napig takarékos lány. Előrelátóan már a gyerekei taníttatására, és a saját nyugdíjára is gondol.

Hosszú távú célok az üzletben, más sportolók támogatása. A férjével jó csapatot alkotnak, maximalisták, magasabb és magasabb teljesítményekre inspirálják egymást.

Felismerés

Ő maga is meglepődik, mennyivel előrébb van, mint ahol gondolta, hogy 26 évesen fog tartani. Hálás ezért. Nem tartja magát különbnek, magasabb rendűnek. Imádja csinálni, amit csinál.

Voltak csalódásai. Emberi, szakmai egyaránt. Egy biztos: soha nem adta el a lelkét. Határozott értékrend kíséri döntéseiben és lépéseiben.

Nagyon sokáig kereste önmagát. Mára megtalálta azt, aki ő valójában, és tudja, hol van a helye. Pszichológusként végzett, és nem áll távol tőle, hogy további folytatja tanulmányait a doktori fokozat megszerzéséig.

Mi hát a siker receptje?  

receptNémi tehetség, célok, rengeteg munka, egy edző, aki kihozza belőled a maximumot, emberek, akik támogatnak, számtalan komfortzónán kívüli megmérettetés, kudarcok és onnan felállás, az eredmények mérése, és még több munka. Mindvégig tudd, ki vagy, és ki szeretnél lenni.

 

Katinkát sokan igyekeztek támadni, fogást kerestek rajta. hirtelen túl sok lett a csillogás. Az emberi természet sokszor kifogást keres először, és csak nehezen ismeri el a teljesítményt.

Amikor a videó felvételeket nézem, ahogy óriási elszántsággal megtett edzési között mosolyogva beszél a követőinek, viccelődik, a dolgos hétköznapjait megmutatja másoknak is, nem tudom nem szeretni őt.

Mindenkire rá van bízva, hogyan áll hozzá.

Nekem van mit tanulnom tőle. Elért eredményei, de leginkább a hozzá vezető útja, személyiségfejlődése példamutató számomra.

Szeretettel,

Marianna

Maradjunk kapcsolatban! Az aktualitásokért iratkozz fel a hírlevélre!

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek