12 dolog, amit az érzelmileg intelligens ember sosem csinál

Bejegyzés megosztása

Előző alkalommal az érzelmi intelligenciáról olvashattál. Mi jellemez egy fejlett érzelmi intelligenciával foglalkozó embert és mire jó neked, ha magas az érzelmi intelligenciád.

Akkor ígértem, hogy visszatérek a fejlesztés lehetőségeire. Ezt nem feledem, nemsoká ez következik. Ám előtte tudatosításként hadd hozzak fel még egy fontos témát ezzel kapcsolatban.

Az előző írás arról szólt, miről ismerszik meg egy fejlett érzelmi intelligenciájú ember, ma arról szeretnék mesélni neked, mi az, amivel biztosan nem találkozol, ha ilyen valakivel beszélsz.

Egy magas EQ-val rendelkező ember

 1. Nem tereli el a szót, ha érzésekről esik szó. Helyette bátran nevén nevezi a nehéz érzéseit is.
 2. Sosem bagatellizálja el az érzéseidet. Nem hallod tőle ezt: „Felesleges így érezned, nem visz sehová.” vagy „Ne foglalkozz ezzel az érzéssel.” Helyette hallhatod ezt: „Mondj többet róla, hogy tudjam, mit jelent ez neked.” illetve „És mi segít neked ilyenkor?”
 3. SietNem rohan, nem sürget. Helyette hagy időt, hogy elmond, hogy is vagy, mi is történik veled, benned éppen. Figyel rád.
 4. Nem kritizál. Tőle nem kell attól tartanod, hogy hisztisnek, sértődősnek, vagy érzelgősnek nevez. Helyette viszont kész megfogalmazni, ha számára erős, amit érzel, mégis meghagyja neked az érzéseid mélységét.
 5. Nem oktat ki. Helyette elmondja egyszerűen, amit gondol, egyenrangú félként.
 6. Nem fukarkodik a jó szóval. Helyette gyakran fejezi ki háláját és elismerését feléd és mások felé.
 7. Nem tolja át a felelősséget. Vagyis nem fogja mondani, hogy te vagy más a hibás, amiért ő rosszul érzi magát. Mások hibáztatása helyett arról beszél, hogyan hat rá az adott helyzet.
 8. Nem ragadtatja el magát. Nincsenek nagy jelenetek. Helyette képes kontrollálni a folyamatait. Ezzel együtt képes erős érzéseket kifejezni, csak nem adja át az uralmat ezeknek a heves érzéseknek. Ő irányít.
 9. Nem megy bele látszat udvariasságokba. Helyette kedves, ám nem akar mindenkivel mindenáron jóban lenni. Képviseli gondolatait, függetlenül a másik tekintélyétől, rangjától.
 10. Nem depressziós, nem szomorkodik tartósan. Helyette okot keres a jókedvre, derűre.
 11. Nem törődik bele az őt visszahúzó érzésekbe (harag, düh, irigység, stb.). Helyette kész valami más, legalább eggyel magasabb érzésig eljuttatni magát.
 12. Nem választja azok társaságát, akik nem tisztelik őt és az érzéseit. Helyette tudatosan olyan emberek társaságát keresi, akiknek fontos ő mindenestől, és akik vele hasonló (vagy magasabb) érzelmi intelligencia szinten vannak.

Arra bátorítalak, kedves Olvasó, hogy tedd a szívedre a kezed, és nézd meg, te hogyan állsz a fenti pontokkal. És csak ezután vedd el ismerőseidet, szeretteidet. Légy őszinte. Láss tisztán.

Hozzászólásban kérlek, meséld el, neked melyik pont okoz nehézséget.

Beszéljünk róla.

Legközelebb pedig tényleg a már ígért érzelmi intelligencia fejlesztéssel jövök.

Varga MariannaSzeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek