A produktív szeretet

Bejegyzés megosztása

Tegnap előadást hallottam a szeretetről, ahogy Hamvas Béla és Erich Fromm látta azt. Izgalmas összevetés kerekedett belőle. Kiderült, több ponton egyezik a meglátásuk és a tapasztalatuk a szeretetről. Két más kultúra, két eltérő életút, és mégis.

Karácsony a szeretet ünnepe, most különösen aktuális a téma, örömmel osztom hát meg a hallottak közül azokat, amik különlegesek, nem hétköznapiak, és nem túl filozofikusak.

Az első és legfontosabb számomra, hogy a szeretet produktív. Azaz tettekben nyilvánul meg. Tudod, amikor nem csak mondja valaki, hogy szeret, hanem minden megnyilvánulásában benne van – és úgy szeret téged, ahogyan az neked is jó.

A produktív szóról az jut még eszembe, hogy eredménye van. Mi lehet az eredménye a szeretetnek? Az, hogy folyamatosan növekszik. Nem csupa rózsaszín köd, nem így gondolom. Hanem, hogy egyre inkább lehetsz önmagad benne, és ettől egyre beljebb tudod engedni a másikat.

Hú, ez nagyon tetszik! Mindkét nagy gondolkodó egyetért abban, hogy mások szeretetének előfeltétele önmagad szeretete. Ahhoz pedig ismerned kell önmagad!

Ez egy csodálatos elfoglaltság. Tudatos figyelem szükségeltetik hozzá. Figyelemmel kísérni, milyen felismeréseket hoznak az élmények, és jó időben jó kérdéseket feltenni, hogy kiderüljön, ki is vagy igazán.

hamvasbelaHamvas Béla nem is misztifikálja túl a szeretetet. Úgy ír róla, hogy az a létezés normális állapota.  A létezés szó nagyobb dolog számára, mint az élet. A teljes, az egész, amiben persze az élet is benne van, de még annál több is. Azt lehetne mondani róla, hogy mindenség, univerzum.

Tehát a szeretet a világmindenség természetes állapota. Ez jó hír. Ebből az is következik, hogy ha nem éljük éppen, akkor elvágtuk magunkat ettől a magától létező állapottól. Jöhet a nagy kérdés: miért? Miért teszünk ilyet, amikor szeretetben lenni olyan jó? Hát azért, hogy tanuljunk. Tanuljuk, mi a szeretet.

erichfrommFromm szerint a szeretet nem jön magától, azért meg kell küzdeni. Szóval ki kell alakítani a szeretet képességét. A fent említett gondoskodással, felelősségérzettel, tisztelettel, önmagad és a másik megismerésével.

A szeretet tehát aktív, gyakorlati jelentőségű. Ezt különösen imádom. Hisz ebből az következik, hogy legyünk együtt, ajándékozzuk meg egymást, dicsérjük, öleljük meg egymást, és tegyünk meg egymásért olyat, ami a másiknak örömet szerez.

Kitalálni a másik szeretet nyelvét, igazi művészet. Az egyik legszebb művészet a világon. Gary Chapman könyvet is írt erről. Korábbi írásomban (A legjobb ajándék) elolvashatod az az 5 szeretetnyelvet, amiket ő nevesít.

Az előadás során elhangzott, hogy ha szeretek, engedem, hogy lásson a másik. És megszólítható vagyok, vagyis nyitott mások felé. Hú, ez ma nagyot sérült, az emberek leginkább elmennek egymás mellett, mint megszólítják egymást. Lehetne egy új divatot indítani, amiben az emberek újra kíváncsiak lesznek egymásra. Hiszen ez is hozzá tartozik a szeretethez.

A mások felé nyitottság – mondják az est gondolkodói – összekapcsolódik önmagad szeretetével. Hű-ha. Szóval az egymástól elfordulás mögött az egyes ember önmaga iránti szeretetének csorbulása áll.
Ó, édes karácsony. Ezt hozd el nekünk, embereknek: minél több időt töltsünk minőségi kapcsolatban szeretteinkkel.

Ősidők óta emberi természetünk a mások iránti érdeklődés, és – most figyelj – az elkülönülés vágya is. Kultúránként és koronként változik ennek a mértéke. Északra távolságtartóbb, délebbre közvetlenebb emberekkel találkozhatunk. Modern korunk az elkülönülést támogatja. Nézd csak meg Budapest tömegközlekedésén az utazó közönséget. Komoly kihívás valakinek a tekintetét elcsípni.

Ezért más kicsit a karácsony. Jó esetben olyanokkal találkozol, akiket szeretsz, akik közel állnak hozzád, akiket közel engedsz magadhoz. Már ha sikerült megszabadulnod az udvarias rokonlátogatásoktól, amiket felszínes csevegések tarkítanak.

Ezeknek a régi berögzült szokásoknak az elengedése is eljöhet egyszer, amikor elég bátrak vagyunk az igazit választani a meg szokott helyett. Hamvas Béla bátorít arra, hogy önmagunkból égessük ki, ami nem igazi, ahogy ő mondja, a salakanyagot, hogy ezután igazi főnix madárként újjá születhessünk a szeretetben.

szivZárásként álljon itt egy igazán szép gondolat a szeretetről, amit szintén az előadáson hallhattam.

Vagyis a felszínes énjeink helyett az igazi, mély önvalónk találkozik, amikor igazán szeretjük egymást.

Szeresd magad, és tanulj meg szeretni – csodás feladat, életre szóló.

Szeretettel,

Marianna

Maradjunk kapcsolatban! Az aktualitásokért iratkozz fel a hírlevélre!

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek