“Mielőtt meghalok, szeretnék…”

Bejegyzés megosztása

Candy Chang művésznő New Orleans-ban, egy romos ház oldalát óriási táblává változtatta, amin egy mondatot kellett befejezni: “Mielőtt meghalok, szeretnék…”

Az arra járók elkezdték ráírni válaszaikat, és a fal igen hamar tele lett. A mondatok közt akadt vicces, ötletes és persze igen szívbe markoló is.

Az egyik kedvencem így hangzik: „Mielőtt meghalok, szeretnék teljesen önmagammá válni”. Micsoda mondat. Mennyi élmény és mennyi érzés van mögötte. De hogyan válok teljesen önmagammá?

Ez egy olyan izgalmas kérdés, ami mellett érdemes elidőzni, és megválaszolni.

Korábbi blog bejegyzésemben (A lélek épsége) már írtam az egészséges lelkű emberről. Ötleteket onnan is meríthetsz. Ma kicsit más oldalról közelítem meg a választ erre a kérdésre.

ted2Mikor vagy teljesen önmagad? Miből tudod ezt biztosan?

Mielőtt ezt kifejtem, kezdjük pár ráhangoló gondolattal.

  1. Mindenki önmaga minden pillanatban
  2. Honnan ered a jelen valósága
  3. Mire jó, ha a valódi önmagadat éled

1. Alapvetően abszurd a kérdés, hiszen mindenki önmaga minden pillanatban. Ha valaki egy vacak munkahelyen, rossz házasságban, tele szorongással él, az pontosan az ő valósága abban a pillanatban. De vajon egyben a Legjobb Önmaga is? Vagy pedig csak az, amit épp gondol magáról? Költői a kérdésem. Naná, hogy nem a Legjobb Önmagát éli, hanem a gondolatai korlátját.

2. Mielőtt azt hinnéd, elbagatellizálom a dolgot, leszögezem, hogy életünk nemcsak egyik legizgalmasabb, hanem legnehezebb feladata is Valódi Önmagunkat élni. Miért? Ennek oka javarészt gyerekkorunkban keresendő, amikor a szülői és más felnőtt közegek olyan szabályok betartására vesznek rá, ami teljesen ellene mennek a szabad, kreatív emberi természetnek. Mivel életünk kezdetén a szülők az isteneink, ezért elfogadjuk (ki önként, ki dacolva) az ő szabályaikat, amiket ők is csak valakitől átvettek. És kialakul egy meghasonlott kis világ, amiből aztán felnőttként lehetőségünk van újra valami nagyszerűt csinálni.

Álljunk meg ezen a ponton egy kicsit, mielőtt pálcát törnénk szüleink feje fölött. Nem elvitatva a felelősségüket, azért fontos látni, hogy szüleink jó szándékkal adták át azokat a mintákat, amiket ők pozitívnak, követendőnek tartottak. Ha belegondolok, milyen lehetőségük volt nekik önmagukra figyelni, kreatívan élni a 40-es háborús években, kész csoda, hogy annyi szépet és jót voltak képesek megmutatni és megteremteni számunkra a bátyámmal. Akárhány évesek is a szüleid, tudatosság híján ők is csak mintákat követtek és adtak át neked.

Ami csodálatos, hogy felnőttként teljes joggal kezedbe veheted a saját életedet. Igazából, ha ezt nem teszed meg, akkor nem is nőttél még fel.

elindulMilyen egy korban felnőtt, lélekben gyerek férfi vagy nő?

Olyan, aki még mindig a szülei – vagy más felnőtt, pl. társ – véleménye alapján dönt, aki inkább alkalmazkodik, mint sem konfrontálódik a saját élethelyzeteiben. Apróságoktól a legnagyobbakig. Pl. ha a szüleid mondják meg, hol legyen az esküvőd, ha azért látogatod meg őket, mert elvárják, ha rosszul érzed magad, mikor bemutatod a párodat, hogy mit fognak szólni, szóval akkor még a hatásuk alatt vagy, és nem az önálló életedet éled. Ha elmész egy haveri találkozóra, pedig semmi kedved hozzá, ha azért jelentkezel egy tanfolyamra, mert mások is mennek, akkor megint csak nem a benső vágyaid vezetnek. Sebaj, sosem késő elkezdeni.

Ehhez tudnod kell, ki vagy te valójában, a szüleid és mások hatása nélkül, tudni, mi van most, és mit szeretnél.

Nagyon nehéz ám tisztán látni az adott helyzetet. Mély és őszinte önismeret nélkül ez lehetetlen, és még azzal együtt sem egyszerű. Olyan rafinált trükkökkel vagyunk képesek becsapni magunkat, magyarázatok tömegét gyártani, miért van létjogosultsága épp így vagy úgy lennünk, és nem jobban. Ez az egó csapdája. Az egónkra szükség van, a kérdés, milyen mértékben. Az egó fél a változástól, és biztonságra törekszik. Ezért amikor bármi újról, változásról lebeszélnéd magad, tudd, hogy csapda helyzetben vagy, amiben azonnal át kell venned az irányítást, gyorsan dönteni, és a döntésed után még gyorsabban cselekedni. Különben vége, máris kész a remekbe szabott önigazolás, miért marad minden a régiben. Most épp hideg van, most épp nehéz idők járnak, most épp karácsonyra készülsz.

Elérkeztünk a harmadik ráhangoló témához.

3. Miért is jó egyáltalán, ha önmagad vagy?

  • Amikor éled azt a csodát, aki te vagy, az életed kerek egész. Amid megvan, azért hálás vagy, amire vágysz, azért meg teszel.
  • Cselekvője és nem elszenvedője vagy saját életednek.
  • Egy sor hozzád hasonló embert ismersz meg, akik szintén akarnak valamit az életüktől az átlagoson túl. Nem feltétlen tömegeket, de épp eleget ahhoz, hogy segítsétek egymást.
  • Rengeteg energiád marad meg azáltal, hogy nem bocsátkozol felszínes, semmitmondó kapcsolatokba, időtöltésekbe. Kevesebb felé van a figyelmed, ám sokkal élesebben, mint eddig.
  • Kudarc helyett tanulságokat élsz meg. Mindenből tanulsz, kész vagy változni, fejlődni.
  • Béke van kívül és belül. Nincs kivel harcolni. Hiszen tudatosan irányítod az életed. Megérted és elfogadod, ha valaki másként él, csak nem keresed a társaságukat.
  • Céljaid és vágyaid mások javára vannak, és ez örömmel és elégedettséggel tölt el.

Nos hát, hogyan is érd el, hogy teljes önmagaddá válj?

egy2Ismerd meg a jelen állapotodat. Lásd tisztán, mi van most.

Ehhez kérj segítséget, ez nem megy egyedül. Vagy túl finom, vagy túl kegyetlen lennél önmagaddal. Egyik sem visz előre. Egy segítő szakember elfogulatlan visszajelzést ad neked. Olyat, amiből lehet építkezni.

Élj kedvezményes konzultációs lehetőségemmel. 2016. december 30-ig az egy órás skype konzultáció áráért most másfél órán át foglalkozunk csak veled.

JELENTKEZÉS EGYÉNI KONZULTÁCIÓRA: marianna@sajatutadon.hu

kettoTegyél fel magadnak jó kéréseket, hogy megtudd ki vagy te, és merre tartasz.

Dolgodat megkönnyítendő, készítettem neked egy útitársat. A Saját utadon e-book öröknaptár remek eszköz, hogy felfedezd önmagad, a saját motivációidat, és így átvehesd az irányítást a saját életed fölött. Az év 365 napjára ad elfoglaltságot. Olyan pozitív gondolatokkal, amik jó irányba terelik a gondolataidat. Olyan képekkel, amik megjelenítik a heti témát. Olyan kérdésekkel, amik megválaszolásával megismered, ki vagy te, és merre tartasz. És olyan megerősítő mondatokat, amik segítenek elérni a Legjobb Önmagad.

Saját utadon e–book öröknaptár ismertető a Tudástár menüpontban.

Saját utadon e-bookEz a legjobb befektetésed, ha a saját életedet szeretnéd élni, a legjobb döntéseket szeretnéd hozni, és szeretnéd a vágyaidat megvalósítani.

Az út során ott leszek veled, kísérlek a Saját Utadon. Gyakorlatilag becsomagoltam magam szavak, képek, mondatok kérdések formájában. Igényli a te munkádat, ám bármikor a folyamat során, ha elakadtál, ha kérdésed van, fordulhatsz hozzám, és bátorítalak is, hogy tedd meg. Kérdés, megosztás, minden jöhet. marianna@sajatutadon.hu

Candy Chang – cikk elején említett – „Mielőtt meghalok, szeretnék…” fal-feliratok  történetét megnézheted az alábbi linkre kattintva:

Videó 

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,