Az óév zárása, és az újév tervezése, ingyenes segédlettel

Bejegyzés megosztása

Már csak pár nap maradt a 2016-os évből. Van, akinek ez nem jelent mást, mint hogy január elsején lapoz majd egyet a naptárban, „Ez az év is eltelt” felkiáltással. Ám azok, akik valamit el akarnak érni, év végén végig veszik az évközi történéseket, és előre terveznek a következő évre. Megálmodják és megtervezik a céljaikat. Számukra fontos az év lezárása, a tanulságok levonása.

Ha te is a tervezők közé tartozol, megerősítés lesz az írásom, és magabiztosan használhatod az óév elengedő és újév tervező segédletemet.

Ha eddig nem terveztél tudatosan, és szívesen kipróbálnád, feltétlen olvass tovább.

Az emberek nagyobb százaléka nem rendelkezik konkrét tervekkel, csak alig körvonalazottakkal. „Valahogy majd lesz”. És tényleg, valahogy mindig lesz. Általában nem úgy, ahogy igazán szeretnék, de tényleg valami biztos történni fog.

Mit gondolsz, ha egy sportoló a fejébe veszi, hogy 2 másodpercet javítani akar az eredményén, az sikerülni fog a „valahogy majd lesz” hozzáállással? Aligha. Alapos tervezés, és következetes megvalósítás az ára.

celSportolók, művészek, és bármi módon sikeres emberek közös tulajdonságai közül az egyik, hogy konkrét tervük van arról, mit és hogyan szeretnének elérni.

Seneca szerint “Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.”

Mondhatod, hogy ismersz olyat, akinek szerencséje volt, pedig soha nem tervezett. Tudom, mire gondolsz. Amikor valaki pont jókor volt jó helyen, és váratlan fordulatnak köszönhetően nagy sikert ért el magánéletében, hivatásában, stb. Ha van is ilyen, ez nagyon kis százalékban fordul elő.  Illetve gondolod, hogy tényleg csak úgy az ölébe pottyant? Nem lehet, hogy gondolataiban nagyon is jelen volt már a cél, és korábban megdolgozott az elért eredményért?

Az elért sikereinket akkor becsüljük meg, ha kivesszük a részünket az elérésükből. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lottó nyertesek túlnyomó többsége elveszíti a hatalmas pénzösszeget pár év leforgása alatt. Hogy miért? Mert ő maga nem változott meg, nem nőtt fel az új feladathoz. Egyikünk sem születik tehetséges pénzzel gazdálkodónak, ám képesek vagyunk ezt megtanulni. Új készségek elsajátításával.

Tehát a siker eléréséhez nem ritkán új dolgok elsajátítására van szükség. Például új gondolkodási szokások elsajátítására. Ilyen új szokás lehet a következetes tervezés. „Egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel azt létrehoztuk.” Mondja Albert Einstein. Ennek analógiájára: egy vágyott célt úgy tudsz elérni, ha mozgósítod az erőforrásaidat, és ha szükséges, szert teszel újabb erényekre.

tervezesVisszatérve az év végi összegzésre és az újév tervezésére…

Kell egy cél. Egy álom. „Azok számára nincs boldogság, akik nagyon korán feladták az álmaikat és beletörődtek a szürkeségbe.” Csernus Imre mondása. Neked is vannak álmaid. Vagy meg tudod nevezni őket azonnal, vagy nem. Ha nem jön azonnal, az nem jelent mást, mint hogy jó régen foglalkoztál már velük. Sebaj, tessék leporolni őket. Gondold végig, miről álmodtál gyerekkorodban, vagy akár csak 10 éve. Hová szerettél volna eljutni, mit akartál kipróbálni, és milyen életet szerettél volna élni? Miket csodálsz mások életében, milyen eredmények nyűgöznek le, stb. Számos módja van annak, hogy előcsalogasd az álmaidat.

Minden cél jó cél, nem csak a nagy. Tökéletes cél, ha például másnap szeretnél fél órával korábban kelni, hogy legyen időd egészséges reggelit készítened, és nem csak venni valami sütit a pékségben.

Ha még nem vagy gyakorlott célkitűző, kezdd kicsi célokkal. „A héten összehajtogatom a mosott ruhákat.” „Felhívom holnap az anyósomat, hogy megbeszéljük a gyerekfelügyeletet.” „Befizetem a csekkeket.”

2017A gyakorlás idejére válassz egyetlen elérendő célt. Rád bízom, hogy kicsi vagy nagy. Olyan legyen, amit már 2017. januárban megvalósítasz.

A célodban legyen kihívás. Amiért ki kell mozdulnod a megszokott rutinjaidból. Ami kicsit kényelmetlen, ám eléggé motivál.

Vedd komolyan a dolgot, írd le a célodat. Tudod, ha nyoma van, már nem tehetsz úgy, mintha el sem hangzott volna. A legjobb, ha bevonsz valakit, akitől eléggé tartasz, vagyis elég következetes veled, és nem fogja elnézni barátságosan, ha nem beadod a kulcsot. Add oda neki, amikor kész vagy a tervezéssel.

Tudd, hogy mi az, amiért el akarod érni. Ha fél órával korábban felkelés a célod, az igaz ok az egészséges reggeli, és nem önmagad kínzása a korai keléssel.

Szóval bármi is a célod, keresd meg az igazi okot, amiért szeretnéd.

Adj neki keretet. Rendelj hozzá határidőt, és tudd, milyen paraméterekkel mérhető. Szóval írj oda egy dátumot, amikorra meg kell, legyen a célod, mint elért eredmény. És írd oda, milyen mérőszám jellemzi. Az egészséges reggelinél maradva ez lehet 2 dl gyümölcs turmix 21 napon át.

Tervezés. Mi kell ahhoz, hogy megvalósuljon a célod? Mi az, ami már megvan neked, és mi az, amit meg kell szerezned? Tudás, eszköz, stb. Ezeket is írd le.

Így már van célod, miérted, határidőd, mérőszámod és terved.

Kezdheted!

Az adott határidőben nézd meg, hová jutottál. Ha mindent jól csináltál, akkor teljes a siker, elégedetten hátra dőlhetsz. de várj, előbb gondold végig, mi minden vezetett ahhoz, hogy most elkönyvelheted a sikert? Mit tettél, mit gondoltál, hogyan csináltad? Ezek fontos tanulságok a következő célodhoz.

Ugyanígy ha valamiért nem jártál sikerrel, vedd végig, minek köszönhető. Hagyd a körülményeket. Azzal foglalkozz, ami rajtad múlt. Vagyis előveheted a körülményeket is, és nézd meg, mit tehettél volna, hogy azok ne befolyásoljanak.

Szuper. Eddig a folyamat kicsiben.

És most nézzük meg, hogy is fest ez a 2017-es évben elérendő céljaidra vonatkoztatva.

Ezt alaposabban érdemes előkészíteni. Ehhez készítettem neked egy ingyenes óév elengedő és újév tervező segédletet. Egyetlen dolgot kell tenned: 2016. december 29. -2017. január 10. között iratkozz fel a hírlevélre, és elküldöm neked a tervező segédletet. Lépésről lépésre bemutatom a folyamatot, csak követned kell a pontokat. Mikor a végére érsz, megvan a jövő évi terved. Hát, nem nagyszerű?

Akkor hát rajta, látogass el a honlapomra, és iratkozz fel a hírlevelemre. Dupla siker: nemcsak a tervezőt kapod meg cserébe, hanem rendszeresen további értékes írásokat is a saját utadon haladáshoz.

Sikeres tervezést és megvalósítást kívánok neked!

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek