Mikor nem működnek az újévi fogadalmaid?

Bejegyzés megosztása

 1. Ha egyáltalán nincsenek neked 2017-re vonatkozó céljaid.
 2. Ha vannak céljaid erre az évre, de nem írtad le őket.
 3. Ha leírtad őket, de fogalmad sincs, hogyan kell a fogadalmad után elérni a célodat.
 4. Ha nem veszed komolyan a fogadalmaidat.
 5. Ha nem veszed komolyan magadat.

Van-e értelme az újévi fogalmaknak? Ha igen, mi? Ha nincs, van-e valami az újévi fogadalom helyett? És miért jön elő ez a téma innen-onnan folyton?

Lehet, hogy már te is csak legyintesz ezen az újévi fogadalom dolgon. Ugyanis azt mindenki tudja, hogy alig pár %-ban teljesülnek, de azt már levesen, hogy miért.

Sőt, amíg csak másokat érint a dolog, és nem rólad szól, téged sem fog érdekelni.

Különösen, ha úgy nőttél fel, mint az emberek többsége. Átlagos iskolába jártál, kedves és egyszerű szülők neveltek, és sem az iskolában, sem otthon nem volt hagyománya a tervezésnek.

Nem mondom, hogy bárki hibás ezért. Ha hibás lenne, sincs értelme ebbe az irányba elmenni. A múlt elmúlt.

Ami igazán fontos, akarsz-e valamit kezdeni az életeddel.

Akárhány éves vagy, és bármi is van már a múltadban. Komolyan kérdezem.

És ha a válaszod igen, az a valami, az micsoda pontosan?

Valami, amit mások is akarnak? Egy jó munkahely, család, gyerekek, néha valami szabadidős tevékenység, néha baráti találkozó, családi ünnepek. Kb. ennyi?

Ha igen, ne olvasd tovább ezt a levelet, mert akkor ez most nem neked szól.

Ha belül, mélyen a szívedben érzed, hogy van ott valami, amit talán még te sem tudsz pontosan, hogy mi, de a tiéd, akkor ideje elkezdened foglalkozni vele.

Először is felfedezni, mire vágysz, mit szeretnél. Milyen életet? Milyen munkát, milyen párkapcsolatot? Milyen szülő szeretnél lenni?

imaEzek távoli vagy közeli célok? 10, 5, vagy 1 éven belül szeretnéd, hogy megvalósuljanak?

Magánemberként nem szoktuk meg azt, hogy célokat tűzünk ki. Talán addig jut a többség – látva a sok szép filmet, kirakatot, magazint – hogy vágyik valamire. Kimondva, vagy kimondatlanul.

Ha céged van, akkor nem kérdés, már megvannak a 2017-es céljaid. Kész terved is van hozzá.

A személyes célok legalább olyan fontosak, mint a céges célok. Az egészség, a kapcsolataid, a tanulásod-fejlődésed, a sportolás, stb. mind-mind megérnek egy kis figyelmet. Mert bár maguktól is lesz velük valami, de igazi eredményt akkor érhetsz el, ha odafigyelsz arra, amit szeretnél.

Aki nem tart sehová, nem is ér el sikereket. „Ez nem igaz!” – hallom a válaszod. „Sosem terveztem, mégis sokkal előrébb jutottam az elmúlt években.” Erre azt mondom, hogy voltak céljaid, és a szívedben mindig előtted voltak. Képzeld csak el, ha egy nem tudatos tervezéssel ilyen előrejutást értél el, mi lett volna, ha tudatosan meg is tervezed az utat?

Előző írásomban (Az óév zárása és az újév tervezése) olvashatsz többet. a célkitűzésről, és a hozzá vezető 5 lépésről. Érdemes elolvasni, mert a konkrét tervezés – amiről most írok – csak az 5. lépés.

25 éves, 10 éves, 5 éves, és egyéves tervek. Ezek a mérföldkövek elegendők. Nagyon fura először, ha még sosem gondoltad át az életedet előre nézve.

Mire jók a célok?

 • cel_feleA célok fókuszálttá tesznek.
 • Megszűnik a sodródás, az idő immár neked vagy ellened dolgozik, és nem csak úgy telik.
 • Egyszerre csak azt veszed észre, hogy komolyan veszed magad, és az is, mi történik veled.
 • Sokkal könnyebben hozol döntéseket, mert elég csak azt megkérdezned döntés előtt magadtól: Előre visz a célom felé, vagy sem? És már meg is van a döntésed.
 • Kudarc nem létezik többé, helyette tanulás van, ami kötelező kelléke a fejlődésnek. A fejlődés meg óhatatlanul bekövetkezik, ahogy haladsz a céljaid felé.

Ha nem tanultad soha, hogyan érdemes tervet készíteni, örülni fogsz az óév elengedő és újév tervező segédletemnek. Lépésről lépésre bemutatom a folyamatot, csak követned kell a pontokat. Mikor a végére érsz, megvan a jövő évi terved. Hát, nem nagyszerű?

Hogyan juthatsz hozzá a segédlethez?

 1. január 10-ig ha feliratkozol a „Saját utadon”hírlevélre, és elküldöm neked a tervező segédletet.

Dupla siker: nemcsak a tervezőt kapod meg cserébe, hanem rendszeresen további értékes írásokat is a saját utadon haladáshoz.

Akkor hát rajta, látogass el a honlapom főoldalára, és töltsd ki a cellákat a hírlevél feliratkozás részben.

Sikeres tervezést és megvalósítást kívánok neked!

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek