Könyvajánló – Élő italok könyve

Bejegyzés megosztása

„Mindannyian hosszú és egészséges életre születtünk, és erre is vágyunk. A természet biztosítja számunkra azokat a feltételeket, amelyek segítségével ezt el is tudjuk érni.”

Kakukktojásnak tűnhet harmadik könyvajánlóm, Lénárt Gitta Élő italok című könyve a Saját utadon missziójához képest (megalkuvások nélkül megvalósítani a szíved vágyát). Hadd elevenítsem fel apropóját egy régi igaz mondással: ÉP gondolatok és ÉP lélek csakis ÉP testben lakozik.

Biztos vagyok benne, hogy te is olvastál már a test egészségéről szóló írásokat, és az is lehet, hogy probléma esetén kipróbáltál valami alternatív irányt a gyógyulásod érdekében. Megszívlelendő tény, hogy igazi változás életmódváltással érhető el, és ennek egyik módja, hogy minél több élő ételt viszünk be szervezetünkbe.

Ezt eddig te is és én is tudtuk. Amit szeretném, ha te is jobban látnál, miért éri meg neked étkezéseidbe minél több élő italt belevarázsolnod, és ezt hogyan csináld. Kiváló kalauz ehhez Lénárt Gitta gyűjteménye.

Mit érdemes tudni a szerzőről?

Budapesten született, és villamosmérnökből lett a nyers ételek mestere. 1993 óta vegetáriánus, majd 2007-ben áttért a nyers vegán táplálkozásra, elsősorban egészségügyi okok miatt. Az életmódváltás arra ösztönözte, hogy gyorsan bővülő ismereteit és tapasztalatait megossza másokkal is. 2010-től évente jelennek meg könyvei, és tanfolyamokat is tart a nyersevő életmód népszerűsítésére.

A könyvborító is súg

Még ki sem nyitottam a könyvet, már megtetszett, hogy a borító épp oly élő, mint az általa hirdetett ételek. Zöld, piros, és kék fő színekkel. Igazából már ennek láttán biztos voltam benne, hogy azt kapom a belső lapokon, amit a cím ígér. A praktikus használhatóságot a spirálkötés biztosítja. Könnyen oda tudsz lapozni a kívánt fejezethez, recepthez, nem törnek meg, és nem peregnek ki a lapok a sok forgatástól. Figyelmes ötlet. Látszik, hogy hosszú távra tervezték. Szeretem a Bioenergetic Kiadó igényességét.

Fő mondanivalók

Nem törvényszerű, hogy az évek múlásával megjelenjenek bizonyos betegségek. E betegségek kialakulása nem az éveknek köszönhető, hanem a helytelen életmóddal eltöltött éveknek.

Minden gyümölcs és zöldség képvisel valami gyógyerőt, ezért a változatos étrend megadja számunkra az összes szükséges tápanyagot, vitamint.

Az egészségről

Három egyenrangú pillér támasztja az egészség oszlopát:

egészséges táplálkozás – minél több élő, jó minőségű étel fogyasztása

rendszeres testmozgás – hogyan éled meg a veled történteket – alapvetően örömre vagy aggódásra programozod magad

lelki egyensúly – sport és szabad levegőn végzett rendszeres testmozgás

Az enzimekről

Ahogy vélhetően te sem, úgy én sem foglalkozom az enzimekkel különösebben. Tudom, hogy vannak, de nem gondoltam bele, mire is valók. Ez az egyik, amire pedig érdemes lenne több figyelmet fordítanunk, ha egészségünket szeretnénk megőrizni, visszanyerni.

Az enzimek fehérjék, minden élő anyag alkotórészei, és segítik a tápanyagok lebontását, vagyis hasznosulását a szervezet számára. Tehát ha élő ételt eszel, akkor sok-sok enzim kerül beléd, segítve az emésztésedet.

Mi történik főtt- vagy más módon feldolgozott ételt fogyasztasz?

A szervezeted kénytelen lesz maga előállítani enzimeket. Ami idő és energia… szóval sokkal hatékonyabb, ha kívülről viszed be ezeket a segítőkész enzimeket, és nem pazarolod ilyenre szervezeted energiakészleteit. És akkor máris újra itt vagyunk: egyél több élő ételt? Hm? Vili?

Bio

Divatos lett ez a kifejezés, ám megosztja az embereket. Van, aki csak divatbeli túlzásnak tartja ezt a bio-őrületet, és van, aki mást sem hajlandó meghallani, megenni, mint hiper ellenőrzött élelmiszert. Én a túlzásoktól mentes középutat javaslom. Szezonális zöldséget és gyümölcsöt egyél, lehetőleg piacról, őstermelőtől (aki maga termeli és árulja is a portékáját), ha nincs saját konyhakerted.

A bio szerepe nem más, mint hogy minimális nitrát tartalmúak, így nem lehetséges káros folyamatok kialakulása evésük után. Ezt most nem is taglalom tovább, a könyvben külön fejezetet találsz róla.

A könyv további részében találsz útmutatást a felhasználható alapanyagokról, használatos eszközökről, és végül jönnek a változatos élő receptek: levesek, magvakból készült tejek, turmixok.

Drága dolog az élő italok fogyasztása?

Fontos kérdés. Az alapanyagok nem drágábbak, mint a normál étrended. Az biztos, hogy odafigyelést igényel már a beszerzés is, nem mindegy mit, honnan veszel, ha komolyan akarod venni az egészséged. Néhány eszközt is jó beszerezned (turmix, botmixer, gyümölcs-centrifuga), bár az is lehet, hogy ezek már meg is vannak a háztartásodban. Picit messzebb kell menned, mint a sarki közért, és ez bizony kényelmetlen.

Miért éri meg mindez neked?

A kényelmetlenségért nézzük, mit kapsz cserébe.

  • változatos, színes, ízletes ételek
  • jó közérzet
  • egyre javuló egészség
  • lúgos szervezet
  • elegendő folyadék bevitel, melyek már azonnal felszívódó formában állnak sejtjeid rendelkezésére
  • erősebb, ellenállóbb szervezet
  • fiatalos, energikus test
  • friss szellem
  • felesleges kilók eltűnése

Végül következzen 2 szezonális recept. Isteni finomak.

Nektarinleves

Hozzávalók: 1 kg nektarin vagy őszibarack, 2 közepes banán, 2 csésze víz, 1 csipet fahéj. 10 dgk kesudió, fél citrom leve, 1 ek méz, 1 csésze víz.

Elkészítés: a nektarint, banánt, vízzel és fahéjjal összeturmixoljuk. Egy tálba öntjük. Jön a kesudió krém: kesudió, citromlé, méz, 1 csésze víz, turmixoljuk ezt is. Ha kész, a nektarin turmix tetejére csurgatjuk. menta levelekkel císzíthetjük.

Fiatalító áfonya turmix – őszre ajánlom

Hozzávalók: 10 dkg friss fekete áfonya, 2 alma, 4-5 levél bordás kel, vagy más zöld levél, 2 pohár víz.

Elkészítés: először a gyümölcsöket tesszük a turmixgépbe kevés vízzel, majd a leveleket, és a legvégén a többi vizet. Súrú, sötét italt kapunk, magas C-vitamin tartalommal.

Egészségedre!

Őszintén bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom neked saját egészséged élő italokkal való felturbózásához.

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek