Év eleji álmaink

Bejegyzés megosztása

Minden év indulása egy új reménysugár, hogy mindaz, amire vágyunk, az álmaink megvalósulhatnak. Mégis nagyon kevés vágy válik megvalósult eredménnyé. Miért?

Ha unod már ezt a témát, akkor feltétlen olvass tovább. Ami kényelmetlen, mutatja a fejlődési irányokat. Ha pedig ezt az oldalt (Saját utadon) olvasod, akkor nagy valószínűséggel azok táborát gazdagítod, akik a fejlődés mellett elkötelezettek.

Mi a helyzet hát a vágyakkal, miért nem valósulnak meg?

„Hosszú sora van ennek.” – mondanák a régi öregek. A mi esetünkben is így van ez. Mi hát a bibi a gépezetben?

Három szereplő mentén fogom most bemutatni, hányféleképpen kaphat léket a vágy hajója.

Az Álmodó

Az álmodó, aki a merész álmot szövi az első szereplőnk. Ha gyerekkorától megtanulta, hogy álmokat szőni jó, és tele van sikerélményekkel, hisz rengeteg álmát valósította már meg, akkor minden rendben. Ööööö, ez mennyire reális? Te sok ilyen embert ismersz?

Leggyakoribb eset, hogy az Álmodó nem tanulta meg gyerekkorában, sőt jó eséllyel felnőttként sem, mit kezdjen az álmaival. Mert álmai eleinte mindenkinek vannak. Aztán a sok kudarc hatására le lehet szokni az álmodozásról. És akkor már csak a napi taposómalom, a rutin van. Élés egyik napról a másikra.

Szóval. Egy egészséges személyiségű és szellemű felnőtt teremtésre van programozva. Kitalálja, amit szeretne és nyomába indul a megvalósításának. Kész leküzdeni akadályokat, amik szembe jönnek (nem ringatja magát olyan illúziókba, hogy sima ügy lesz a megvalósítás). Amikor megvalósult az egyik álma, nyomába ered a következőnek. Így tartva magát a fejlődés megállíthatatlan folyamatában.

Az Álom

Az álom egy színes, szagos, részletes kép arról, amit az Álmodó szeretne. Mélyen a szívéből. Akkor jó ez a kép, ha szinte bele tudna lépni. Élő, eleven, vonzó. Jó, ha kis kényelmetlenséggel jár, vagyis erőfeszítés szükséges a megvalósításához. Ha túl könnyű, nem fogja motiválni, ha túl nehéz, akkor idejekorán elveszi a kedvét.

Az Álom tényező további buktatója, ha nem saját álomról van szó, hanem kölcsönvettről. Mit értek ez alatt? Zoltán szeretne jogász lenni, de nem saját hivatástudatból, hanem mert a felmenők közt számos jogász van, és ez egy felé átadott elvárás a családban.

A Megvalósítás

Ez a vágy elérése, az eredménnyé való alakulás időszaka. Ezen az „A”-ból „B”-be jutáson nagyon sok múlik. Sok Álmodó el sem jut idáig. Ha pedig igen, akkor is szembe kell néznie az itt található sok félreértéssel, képzavarral. Az Álom még csak egy kép. Vágy. Abból szükséges célt kovácsolni, és ennek elérését egy tervben rögzíteni. És ez az, ami rendre elmarad, és ami miatt az álmok az Álmodó fejében élnek majd halványodnak el.

Vagyis, ha megvan, mit szeretne az Álmodó, az még csak az első fázis.

Mikorra?Bár képről beszélünk, fontos, hogy legyenek kézzel fogható részletei, tulajdonságai, mérőszámai ennek a képnek. Egyszerű kérések mentén vizsgálhatjuk: mi pontosan (hogy néz ki, amikor már megvan), mikorra legyen meg. A cél az, ami rendelkezik ezekkel a mérhető paraméterekkel.

Utána jön a tervezés, az elérési folyamat lépésekké alakítása. Minél kisebb egységekké sikerül lebontani, annál biztosabb, hogy az Álmodó mindvégig kitart a saját Álma mellett. Mondok egy példát. Az Álmodó csinos és vonzó szeretne lenni. Ez az Álom kép. Látja magát szépen felöltözve, fitten, vonzón. Ehhez le kell adnia pár kilót. Konkrétan 10-et. Ez már cél. Ehhez még egy határidőt is kell találni, legyen ez most fél év. Oké, a cél kész, jöhet a tervezés. Diéta és mozgás, ez a 2 elem kell majd a sikerhez. Vegyük most a mozgást, amiből Álmodónk a futást választja. De nem igazán szeret futni. Ezért elsőre túl nagy lépés lenne 5 km-et futni. Sokkal kisebb lépésekre van szükség. Elsőre például csak sétálni egy kis kört a szomszédos parkban. Megvenni a futócipőt. Nézni videókat a helyes futó technikákról. Beszélni egy edzővel… Emészthető, befogadható lépések visznek előre.

A nagy miért

A jó Álom lelkesít, motivál. Mert van egy mély mozgatóerő az egész mögött. Ez nagyon gyakran valamifajta szolgálatról szól. Ha például egy marketinges a profitszerző honlapokra szakosodik, és 100 ügyfelet szeretne egy évben, az ő mögöttes mozgatórugója a vállalkozók sikerességhez juttatása, nem pedig maga a pénz, amit ezért kap majd.

Ez a Vágy mögötti hajtóerő a miért. Amiért nap mint nap érdemes felkelni, vállalni a kényelmetlenségeket, kitartani a cél mellett.

A nagy hogyan

Hogyan lesz meg egy cél? Mi kell hozzá? Ezt legjobb olyantól megkérdezni, aki már tűzött ki hasonló célt és elérte azt. Számos ingyenes tanító anyag elérhető a neten. Ennél még hatékonyabb, ha az Álmodó megkeres olyan csoportot, ahol többen az ö Álmával hasonló elérésén dolgoznak. Ha pedig ennél is elszántabb az Álmodó, akkor egyéni mentorálás keretében tudja gyorsító pályára tenni a Vágyai megvalósulását.

Összefoglalásként:

A Vágy az egy kép. Ez a motiváció, ha passzol minőségében és méretében is az Álmodóhoz.

Az Álomból mérhető célt, majd tervet kell készíteni, lebontani minél több lépésre, és határidőt rendelni hozzá.

A nagy Miért fogja adni a kitartást. A nagy Hogyan pedig olyanoktól ellesendő, akik már álmodtak és értek el hasonlót.

Kívánom, hogy találj minél több megvalósításra érdemes Álmot a szívedben és adjon örömet az elérésük idén, 2022-ben.

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek