Fordulópont – egón innen és túl

Bejegyzés megosztása

Életed legnagyobb megértése lehet az alábbi írás, aminek megszületését egy izgalmas riportfilm inspirálta. Olyan gondolatok hangoznak el benne, amiket zsigereidben te is tudsz. A kérdés, hogy éled-e.

Olyan ez, mint fény az éjszakában. Ki nem mondott, meg nem fogalmazott igazságok kerülnek napvilágra. És az igazság felszabadító. És egyszersmind felelősségteljes. Ha most itt vagy, kedves Olvasó, követve a sorokat, biztosan tudhatod, hogy ez az írás neked is szól.

Kinek a gondolatai közt fogunk ma kalandozni? Ő nem más, mint Dr. Wayne Dyer, amerikai filozófusként és számos önsegítő könyv szerzőjeként ismerhettük.

A film pedig, ami írásom alapja, az „Ambíciótól az értelemig” címet viseli. Ha csak a két szó jelentését boncolgatnám, sosem jönnék rá, mit rejtenek, és micsoda „aha-élmények” jönnek elő a hallottak nyomán.

Induljunk hát el Dr. Waynwe Dyer kalauzolásával életünk értelmének felfedezése útján. Az egyszerűség kedvéért nem használok idézőjeleket, mert néhol saját gondolatokkal egészítettem ki a mondatokat a magyaros hangzása miatt, ahol szükségét éreztem.

Dr. Waynwe Dyer

Sokan érdeklődnek, amikor az élet értelméről, az életcél megtalálásáról beszélek: Mi az életcélom? Hogyan találom meg?

Az élet igazi értelme, hogy boldog legyél, hogy örvendj az életednek. Hogy elérj oda, ahonnan nem akarsz megint máshová eljutni.

Túl sokan élnek küszködve, próbálva elérni oda, ahol nincsenek. De valahogy soha nem érkeznek meg.

Az életcél megtalálásának egyik megértési módja a természethez való visszatérés, hogy felismerd a magad természetét.

Mindannyian a Forrásból érkezünk. Forrásnak hívom azt, ami egy közös pont, egy közös Lélek. Eredő. Képzeld csak el: a 9 hónap alatt, mielőtt megszülettél, mindened megvolt, nem kellett semmi miatt aggódnod. Nem emésztetted magad a szemszíned vagy a testalkatod miatt ezt mind elrendezték neked. Te csak megadtad magad, és világra jöttél. Ez a jövő vonzás. Ez húz, vonz afelé, amivé neked válnod kell.

Aztán körbevesz a sok ember, a társadalom, és azt mondják, nem bízhatunk abban, amik vagyunk, valami rajtunk kívüliben kell, bízhatunk. Ekkor indulunk el az ambíció felé.

Pedig ahogy a fizikai valódban ott volt minden, úgy minden más is ott van. Az életcélod is. Látnád, ha el tudnád engedni magad, és hagyni, hogy megnyilvánuljon.

A probléma ott kezdődik, amikor kirekeszted a Teremtőt. Edge God Out. Ego. Gyakorlatilag eltávolítod Istent, abban a pillanatban, amikor a gyereked átveszed tőle nevelésre, mert beavatkozol.

Mi az ego?

Az ego az a részünk, ami elkezdi mondani, hogy nem egy tökéletes Isteni teremtés vagy. Ehelyett azt mondja:

  1. „Az vagy, amid van.” Az ego mantrája: „Szerezz minél többet”.
  2. Az ego másik csapdája a vagyonon kívül: „Az vagy, amit csinálsz”. Így amit csinálsz, eredménnyé válik. Folyton versengeni tanítanak. „Légy jó abban, amit csinálsz, légy első.” Pedig elég lenne, ha élveznéd!
  3. „Az vagy, amit mások gondolnak rólad.” Akkor se nyomd el magadban a hangot, ami azt mondja: „Azért vagy itt, hogy valami nagyot alkoss!”
  4. Aztán eljutunk az ego későbbi oldalához, ami a különválásról szól. Az ego tanítása: „Ami én vagyok, az el van szakítva mindenki és minden mástól, ami hiányzik az életedben. Mindentől, amit szeretnél.” Végül az ego megtanítja a legszörnyűbb tévedést: arra tanít, hogy el vagyunk választva Istentől.

Életed délutánja

Amikor átlépünk életünk délutánjába, vesszük ugyanazokat az egós elveket, amiket délelőtt tanultunk meg, amik a versenyről, nyerni akarásról, a mindenkinél jobbak levésről szólnak. Ennek következtében végül egy hazugságban élünk. Mert ami igaz volt délelőtt, délutánra hazugsággá vált.

Az egyik legnagyszerűbb megértés, amit életed délutánján sajátíthatsz el, amikor átváltasz életed értelmi szakaszába, annak a belátása, hogy egy Forrásból érkeztél. Ez a Forrás mindenhol ott van. Akkor benned is ott kell lennie! És ha benned ott van, akkor ott van bármiben, ami hiányzik az életedből. Vagyis minden, amire vágysz, már ott van a lelkedben, csupán meg kell találnod az erre való ráhangolódás egy módját, és tudatosítani, hogy már kapcsolatban állsz vele, csak el kell indítanod az útján.

Az átlépés

Az igazság az, hogy nem igazán tudjuk, hogyan lépjünk át életünk értelmi szakaszába. Ekkor kell megtanulni visszamenni életünk első 9 hónapjába. Lao-ce beszél erről a Tao Te King-ben: „Add át magad az életnek!” A Tao tétlen, mégis mindent végbevisz.

Ekkor lenne jó a megadás állapotába kerülni, tudva azt, nem vagyunk egyedül, és lesz irányadás, és van egy természetünk, amiben megbízhatunk, nem valami, amivel mindig bajunk kell, legyen. Nem valami, amit mi kell, uraljunk.

A nagy kérdés: Mi a célja az életemnek?

A válasz, mint fentebb már olvashattad, a cél, hogy élvezd az életed. Ehhez egy fontos iránytű: Ha tetted igazi énedből ered, boldogság tölt el. Így mindig tudhatod, épp teszed a belső késztetésed szerinti dolgod, vagy épp magad ellen haladsz.

Életünk délutánján elkezdünk egy dharma megvalósításán gondolkodni, egy életsors, egy belső hívás betöltésén, amit csak mi érzünk magunkban. Senki nem tudja megmondani neked, mi az. De ha érzed és tudod, akkor a győzni vágyás, a jobbnak lenni akarás háttérbe szorul.

Dharma az a spirituális elv, mely szerint életünknek célja van. A dharma az a valami, ami szerint éled az életed. Mindig kapcsolatban vagy vele, nem kell megtalálnod. Az ego az, ami elválaszt tőle.

Isten gyermeke vagy. Tökéletes. Nem kell, ezt neked senki bizonyítsa.

Amikor kötődni kezdesz dolgokhoz, és elveszíted, akkor elveszíted önmagad. A váltás során életed külső mozgatói helyett egy magasabb szintre lépsz.

Amikor nagy gondolkodók Istennel való egységről beszélnek, mindig megjelenik valami: a csend megélése. Amikor mindenki alszik, és csak te vagy és a Forrás. A csend az, amikor legközelebb vagy a Forráshoz.

A hívás

A váltás/a hívás ismérvei: izgatottság és szenvedély. Az érzés vele kapcsolatban ez: „Ezt muszáj megtennem. Ezt élem.”

Amikor megéreztem a saját sorsom, volt egy erős megérzésem, hogy valami többet tudok adni. Hogy valamit meg kell tennem, ami több volt, mint a javaslatok követése, amit megtanultam, és elég jól értettem hozzá.

Emlékszem, hogy amikor a váltás megtörtént, igaz, hogy ott volt a félelem, de akkor éreztem legszabadabbnak magam egész életemben.

Nem érdekelt, hogy fog-e kelleni az embereknek, hogy mennyi pénzt keresek… Ezek külső tényezőkké váltak. Inkább ők kergettek engem, mint én őket.

Egyszer elérkezel arra a pontra az életedben, amikor a vezetést átadod egy nálad sokkal hatalmasabb valaminek.

Csak maradj összhangban azzal, ami az ittléted értelme, maradj harmóniában a Forrással, és maradj ott. És akkor kezdődik életed értelmi szakasza.

És ahogy már átléptél életed délutánjába, már nincs visszaút.

A váltás előtti pillanat

A váltás megelőzi egy kvantum pillanatnak nevezett valami. Tulajdonságai: élénk, meglepetés-szerű, jó érzés, tartós.

Sokszor épp egy mélypontra van szükségünk, hogy magasabb szintre tudjunk emelkedni. Ehhez nyitottnak kell lennünk.

A Tao egyik tanítása, hogy elmondja, miként kell gyengédnek lenni, hogyan legyél rugalmas, hogy kell feladni néha az irányítást. „Magad elengedni, és Istent beengedni.” Hagyni a Forrást, hogy tegye a maga csodáját. Ez a csoda mindig a mi legjobb érdekünkben fog dolgozni, ha átadjuk neki magunkat.

Ezt úgy érheted el, hogy nem avatkozol bele életed irányításába, és csak hagyod, hogy alakítva légy. Ha eléred ezt a szintet, semmi sem marad elvégezetlenül. Minden, amire szükséged van, ott lesz neked. Ezzel szemben mi, emberek azt hisszük, minden tőlünk függ.

Egyszer elolvastam az Ivan Iljics halála című könyvet, ami azzal ér véget, hogy a főhős rádöbben, lehet, hogy az egész életét elrontotta. Utána ezt mondtam magamnak: Kedves Wayne! Ne halj meg addig, amíg a zenéd benned van!

Nem kell meghalni ahhoz, hogy ezt elérd. Halj meg az ego számára, és átengeded magad az Igazi szeretetnek, amíg még itt vagy.

Amikor szenvedéllyel, lelkesedéssel vagy valami iránt, akkor igazából Isten beszél hozzád, ezt mondván: a szinkronicitások olyanok, mint a sorssal való együttműködés.

Kezded belátni, hogy van egy hatalmas Rendező Intelligencia, és mindenben benne van. Veled és érted dolgozik.

„Játszd azt a zenét, amiért ide jöttél, és én ott leszek, hogy segítsek megoldani minden nehézséget vagy akadályt, ami közbejönne.” És nem lesz többé küzdelem, mert a Forrás támogat.

A váltás

Az értékeket felfordító pillanat a férfinél és a nőnél másképp és másképp alakul.

Férfi

Előtte Utána
1.       gazdagság

2.       kaland

3.       teljesítmény

4.       öröm

5.       tisztelet

1.       spiritualitás

2.       személyes béke

3.       család

4.       Isten akarata

5.       őszinteség

Előtte Utána
1.       család

2.       függetlenség

3.       karrier

4.       beilleszkedés

5.       jó kinézet

1.       az én személyes fejlődésem

2.       önbecsülés

3.       spiritualitás

4.       boldogság

5.       megbocsátás

Szolgálat

Úgy lehet azt az ajtót kinyitni legkönnyebben, ha megfeledkezel önmagadról, és segítesz a rászorulóknak. A szolgálat a lényeg.

El kell érd azt az állapotot, amikor már nem csak önmagadra figyelsz, és azokra a dolgokra, amiket nagyon akarsz magadnak.

Amikor azt érzed, ez nem megy tovább, és feladod, az is egy jó jel. Néha semmi mást nem kell csinálj, csak ott légy és figyelj, és létrejön a Zene. A Te Zenéd.

Olyan világban élünk, ahol minden lehetséges. Van egy isteni rendező intelligencia, ami mindent támogat.

Bármit is keresnél az életedben, már ott van neked. Ott jelenik meg, ahol, és amikor szükséged van rá.

Az egyik dolog, ami megtörténik, amikor eltávolodsz az egótól, hogy elmozdulsz a „megérdemlem” érzéstől az alázatosság érzése felé. Belátod, hogy semmi sem a te érdemed, azt csak az ego mondja.

Olyan kell legyél, mint az, amiből származol.

Ahogy jó lenni: nem jobban, mint bárki más, csak jobban, mint tegnap voltál.

Többé nem az jár a fejedben: Mit szeretnék? hanem hogy Mit adhatok? Hogyan szolgálhatok?

Életed értelmi szakaszában az ambícióból cél lesz.

Meg kell tanulnod Megfigyelővé válni, egy kicsit hátra lépni. Elkezdesz a folyamatban élni, rábízva magad a Forrás vezetésére. Nem kötöd magad az eredményekhez. És a kötődéshiány leállítja a küzdelmet, és hozzád engedi a dolgokat. Többé nem az vagy, aki elindítja a dolgokat, hanem aki hagyja, hogy megjelenjen.

Az ego a hamis éned. Amikor véded, egy illúziót védesz.

A váltás sokféleképpen bekövetkezhet. Az eredmény ugyanaz. Rájössz, hogy nem azért vagy itt, hogy erőltesd az életed, hogy egy kínlódást csinálj belőle. Azért vagy itt, hogy örvendj és békében élj. Ez történik életed délutánján. A Zenével jöttünk ide, amit el kell játszanunk.

Ha nyitva akarod hagyni az ajtókat az életedben, le kell választanod magad arról, amit az ego mond, és megengedned magadnak, hogy ebből az Isteni állapotból élj, amit Forrásnak nevezünk.

Lao-ce az erények közül 4-et sorol fel:

  1. az élet megbecsülése, tisztelete
  2. nyíltság, őszinteség
  3. kedvesség, jóindulat
  4. segítőkészség, szolgálat

Élj ezek szerint.

Jézus mondja a Jelenések könyvében: „Ha olyan akarsz lenni, mint én, tudva, hogy hasonlóak vagyunk, én segíteni fogok. Ha nem akarsz úgy élni, mint én, várni fogok, míg meggondolod magad. És meg fogod gondolni magad.”

A célod mindig a szolgálatban találod meg. Ha csak egy napra is, de arra tudsz figyelni, hogy valakinek az életét jobbá tedd, ha figyelsz arra, hogy így gondolkozz, nos, így gondolkodik Isten.

Ókori felfogás: „Minden pénznél többet ér megérinteni valakinek az életét.”

Nem számít, mi a munkád. Az számít, hogy felfedezd benne, hogyan szolgálhatsz.

Értelem szerinti kérdések: Hogyan szolgálhatok? Hogyan lehetek kedves? Miként becsülhetek valakit? Bárki megbecsülését pedig kezdd önmagaddal.

A délelőtt üzenetei arról szólnak, mi az, amit megtehetsz, mi az, amit nem. Vagyis hogy a társadalom hogyan határoz meg téged.

A váltás után a lényeg az energiához való kapcsolódás, ami mindenről gondoskodik. És mi átadjuk magunkat.

Lelke legmélyén mindenki érzi, hogy akkor élt teljes életet, ha úgy gondolhat magára, mint akinek az élete nem volt hiábavaló, és hogy a bolygót, ahol élt, jobbként hagyja el, mint amikor érkezett.

Hogy valakinek az életét mélységesen megérintette a létezésem. Ennek semmi köze az életkorhoz vagy önmagad megtalálásához.

Bárki is lennél, bármennyi idős, csak egy gondolat választ el attól, hogy megváltoztasd az életed.

EDDIG az írás. Ugye, nagyon mélyen a lényegbe láttató?

Kellemes végig gondolást kívánok.

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek