Könyvajánló -A légzés gyógyító ereje

Bejegyzés megosztása

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy van valamid, ami gyógyító erővel bír, mindig nálad van, ráadásul sosem fogy el? Ez a gyógyító lehetőség a légzésed, és felfedezetlen lehetőségeket tartogat számodra.

Amennyiben szeretnél hosszú és egészséges életet, illetve ha valamilyen civilizációs betegség gyötör (túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.), melegen ajánlom, hogy olvasd el Barna Miklós Ferenc könyvét.

„Minden krónikus fájdalom és betegség oka a sejtszintű oxigénhiány.” Dr Arthur C. Guyton The textbook of medical physiology – a világ legnagyobb példányszámban eladott egyetemi élettan tankönyvéből

Bármilyen is a jelenlegi állapotod, tudatos légzéssel még sokkal jobbá tudod varázsolni. Ráadásul nem is akkora varázslat ez.

Abban mindannyian egyet értünk, hogy levegő nélkül nem sokáig maradhatnánk életben. Testünk végtelen intelligenciája gondoskodik róla, hogy folyamatos áramlás (belégzés és kilégzés) biztosítsa számukra az éltető levegőt.

Azt már azonban kevesen tudják, hogy mekkora jelentősége van a figyelemmel végzett légzésnek.

Sejtjenink bőséges és minőségi oxigén ellátás esetén szolgálnak minket a legjobban. Ehhez két dologra van szükség: tiszta levegőre, tudatosan végzett légzésre – légző gyakorlatokra.

Mi a baj az automatikus (magától megtörténő) légvételekkel?

Ami általában nem stimmel vele:

 • a légzés ritmusa
 • a be- és kilélegzés aránya
 • a légzésszünetek hossza
 • a légzés helye a mellkason belül
 • a be- és kilélegzett levegő mennyisége
 • a be- és kilélegzés helyével (orron vagy szájon át)

Amikor felszínesen lélegzel, vagyis csak hagyod a dolgot magától megtörténni, a sejtjeid hozzájutnak ugyan oxigénhez, és megszabadulnak a légcsere során keletkezett széndioxidtól, ám ez épp, hogy elegendő tápanyag a sejteknek, ezzel csak elvegetálnak. Sőt, idővel észrevehetően tiltakozni kezdenek, nem szolgálnak téged olyan kielégítően, mint eddig. Elfáradnak a sejtek az oxigén hiánya miatt. A szövetek és szervek lassan, épp csak félgőzzel végzik a napi rutint. Ennek következtében elhasználódnak a szerveink, és a mindenki által olyan sokat hangoztatott öregedés betegségekkel is társul.

Az időskori betegségekről megszokott azt hallani, hogy az élet velejárója. NEM AZ! Valójában az a törvényszerű, hogy ha nem gondozod a tested, akkor az benyújtja a számlát. Ez ilyen egyszerű. Számos igénye van a testednek, és neked számos formában gondoznod kell. Ebből az egyik a megfelelő légzés.

Hallottad már azt, hogy az emberek nagy része nem is lélegzik, csak piheg? Sajnos ez így van.

Mi történik akkor, ha a testedbe elegendő és minőségi levegő kerül?

Akkor van ám csak kánaán. A sejtek élvezik a bőséget, és meg is hálálják.

 • ha szükséges, csökken a vérnyomás
 • javul az érrendszer állapota
 • ha szükséges, fogyás indul el
 • több lesz az energia, erőnlét és állóképesség
 • javul a regenerációs képesség
 • egészségesebb ízületek
 • kisebb étvágy
 • csökkenő félelmek, aggodalmak
 • nő a vér oxigénszállító képessége
 • allergiás tünetek mérséklődnek
 • nagyobb nyugalom a mindennapokban
 • az alvásigény csökken
 • ritkább felső légúti megbetegedések
 • az élethossz várhatóan növekedik

Ha bármelyik fenti eredmény kívánatos számodra, biztosan neked szól a könyv.

Hogyan érheted el ezt a sok jót?

A titok a légző gyakorlatokban keresendő. Mielőtt belekezdenénk, mit is takar ez, hadd csináljak neked még nagyobb kedvet hozzájuk.

A rendszeresen végzett légző gyakorlatok az egész testre pozitívan hatnak. Stimulálják a test immunrendszerét, így a test egészsége javul.

Esetlegesen rövid ideig (pár órától 2 napig) tartó kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, a méregtelenítés beindulásaként. Ilyen lehet fáradtság, szagos izzadtság és vizelet, megfázásos tünetek).

A pozitív hatásokra visszatérve, a közérzet javul, a bőr tisztább lesz, a szervezet gyorsabban regenerálódik egy esetleges megbetegedésből, egészségesebb ételeket kíván , több energia, lelki kiegyensúlyozottság, növekvő vitalitás tapasztalható.

Ezek elég vonzó eredmények, igaz?

Fentebb már említettem, mi minden nem stimmelhet a légzésünk táján.

Most nézzük meg, milyen az egészséges légzés, nyugalmi helyzetben.

 • a percenkénti légzésszám 10-12, vagy annál kevesebb
 • a légzés kizárólag orron keresztül történik
 • a belégzés kicsit rövidebb a kilégzésnél
 • a kilégzés izomfeszülés nélkül történik
 • nem hallható
 • a mellkas szinte mozdulatlan marad, a has mozgása nagyobb
 • a kontrollszünet (mindjárt írok róla) reggel mérve 40 mp, vagy több
 • a percenként beszívott levegő mennyisége 5-6 liter vagy kevesebb
 • a kilégzés után 3 vagy több mp légzésszünet van a belégzések között

Nyugi, elsőre nem kell mindet megugorni! Kezdd 1-2 megfigyelésével, majd amikor már jól megy, vegyél hozzá egy következő szempontot.

Hogyan állapíthatod meg, milyen a jelenlegi légzés funkciód?

Itt jön képbe a már említett kontrollszünet, ennek az értéke a pillanatnyi állapotod tükre. Hogyan mérd meg? Végy egy párszor levegőt teljesen természetesen, minden erőltetés nélkül. Egy ilyen normál levegővétel (belégzés majd kilégzés) után tartsd bent a levegőt. Figyelem! Kilégzés után, és csakis addig, hogy az utána következő belégzésed épp ugyanakkora intenzitású legyen, mint a kontrollszünet előtti! Vagyis nem ér fuldoklásig, de még igazi légszomjig sem eljutni!
Célszerű az orrot kézzel befogni a mérés során, hogy ne csapja be magát ezzel se.

Mit tippelsz, mennyi ez az érték egy átlag európai ember esetén? 15-25 másodperc közötti. És mit tippelsz, mennyi volt az enyém, amikor először megmértem? 8 mp. Ledöbbentem. 10 éves korom óta sportolok, 10 éve minden reggel jógázom. Csak hát épp egy írisz diagnosztikán derült ki, hogy a sejtjeim nem dúskálnak éppenséggel oxigénben. Vagyis van hová fejlődnöm. Ám én bevállalós fajta vagyok, különösen, ha az egészségemről van szó. Amióta az eszem tudom, fut a program a fejemben: minimum 99 évig élek egészségben. Szóval van dolgom. Örömmel végzem és figyelek a testem jelzéseire.

Útmutató

A könyvben részletes leírást találsz az élettani háttérről, indoklás oda és vissza, keresd meg, ha ezek számodra fontosak.

Ami számomra nagy jelentőségű, hogy sokféle légző gyakorlatot említ a szerző (Barna Miklós Ferenc), amiből kedvedre válogathatsz. Hiszen ismétlem, nem szükséges az összes gyakorlatot alkalmaznod, azokat végezd, ami neked való.

Ami viszont elengedhetetlen, az a rendszeres és kitartó gyakorlás. És ez az egyetlen gyenge láncszem a dologban. Mert hát nézz körül az ismerősid közt, ki az, aki napi egészségi rutinokkal él? Légy te az első vagy akár a sokadik közöttük! Ha sokáig és egészségesen akarsz élni, ez tuti recept.

Mi a módszer óriási ereje?

Ingyen van.

Bárhol végezheted: buszon, séta vagy házimunka közben.

Fokozhatod a hatást segédeszközökkel, erről is találsz leírást, útmutatót.

A gyakorlás lépései is fokozatosak, egymásra épülnek.

Egyik lépés a másik után.

Az első lépés az orrlégzés megtanulása. Nem is gondolnád, már ezzel mekkora előnyre teszel szert. A szerző szerint a szánk nem légzésre lett kitalálva. Az érvei alapján értem, miért.

A második lépés a testtartás, ami nem más, mint az egyenes gerinc. Könnyen belátható, miért könnyebb a levegő útja így.

A harmadik a hasi légzés. Lehet mondani, hogy ezt is, mint jó szokást szükséges tudatosítani. Légzéskor a hasad, és ne a mellkasod emelkedjen.

A negyedik lépés a visszafogott légzés. Ennek kivitelezését érdemes pontos útmutatás szerint követni. Vannak ellenjavallatok, bizonyos betegségeknél nem megyünk bele a gyakorlásba.

Mit gondolsz, új felfedezésről van szó, vagy régóta ismert remek lehetőségről?

Természetesen évezredek óta ismert a légzés gyógyító hatása. Számos kultúrában jelen van. Csak gondolj az indiai jóga kultúrára, aminek meghatározó eleme a teljes légzés. A tibeti buddhizmus is előír néhány meditációs gyakorlat közben légzés visszatartást. A tai-chi és chi-kung is sokat foglalkozik a légzéssel. Ezekről olvasva tovább bővítheted tudásodat a helyes légzésről.

Végül plusz segítségként a könyv mellékleteként található cd felvételen tanulhatod a helyes légzést, ellazult állapotban.

Kívánok tudatos légzéssel teli, egészséges és hosszú életet!

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek