A karizmatikus előadás titkai

Bejegyzés megosztása

Mindenki ismer jó előadókat. Nem kell messzire mennünk, hogy jó példát találjunk rá saját ismerősi körünkben is. Itt van mindjárt gyerekkorunk nagy mesélői, nagymamánk vagy nagypapánk. Te is emlékszel erre? Én nagyon. Apai nagymamám remekül csinálta. Mesekönyv sem kellett neki hozzá. Imádtuk hallgatni, hárman gyerekek csüngtünk a szavain.

Mi volt a titka?

Mit tudunk megtanulni belőle?

Miért érdemes jó előadóvá – vagyis jó mesélővé – válnunk?

Nem csak akkor érdemes jó előadóvá válnunk, ha ez a szakmánk. Számtalan helyzetben jön jól mindaz a készség, amivel egy jó előadó rendelkezik.

Mik ezek a készségek?

 • figyelem (a hallgatóságra jobban, mint a mondanivalóra)
 • felkészültség
 • jelenlét (100%-ig jelen van annak, ami történik, remekül rögtönöz, ha szükség van rá)
 • önazonosság (nem egy ledarált szöveg, ami idegen a személyiségedtől, hanem amit már magadévá tettél, rólad szól)
 • magabiztosság
 • derű (nem kell humor Heroldnak lenni, azért a jó humor előny)
 • irányítani tudás (a folyamatokat, az embereket)
 • alaposság (egy jó előadó rengeteget készül az eladására)

Melyiket NEM szeretnéd?

Oké, költői volt a kérdés.

Szerintem óriási dolog ezekben fejlődni. És hidd el, mindig van hova. A legjobb előadók sem dőlnek hátra elégedetten az ezredik alkalom után, hogy már mindent tudnak.

Szóval a jó hír, hogy minden előadói készség fejleszthető!

Az előadással szembeni legnagyobb ellenállásunk az, hogy felsülünk.

Szégyenben maradunk, megsemmisülünk. Ha hiszed, ha nem, minden előadó izgul. Nyilván másképp, mint az, aki most kezdi vagy örök izgulós. De minden előadó izgul, előadása előtt, és ez így is van jól.

brenebrownNézd meg ezt az előadást, erről a szégyenérzetről szólszól. Katt ide.

Brene Brown eredeti előadása, amire hivatkozott, pedig itt található: Most erre kattints.

27 millió ember nézte már meg. Nem véletlenül.

Igazán emlékezetes előadások. Ismered a mondást?

Az emberek elfelejtik, amit mondtál, de sosem feledik az érzést, amit a meghallgatásod során éreztek.

Ezt kell elérni. Nyomot hagyni az emberekben.

bolyaimreTegnap volt szerencsém egy tartalmas és érdekes előadást hallgatni a titkokról, ami segít abban, hogy előadói készségeket sajátíthassunk el. Bolya Imre a küldetése, hogy megmentse a világot az unalmas előadásoktól. Mivel nagyon a szívemből beszélt, és igazán hiteles embertől érkezett, az ő gondolatait „mesélem” el a témáról, kiegészítve a sajátjaimmal.

Először is kérdezek. 0-10 skálán (0= egyáltalán nem, 10 = teljes mértékben) te:

Mennyire szeretsz előadni?

Milyen gyakran szoktál előadni (0 = 10-15 éve is van már, 10 = naponta, vagy hetente)

Mennyire vagy jó előadó?

Mennyire jó előadó szeretnél lenni? (10 = szuper, karizmatikus)

Miért szeretnél jó előadó lenni?

Az utóbbi nagyon fontos. Mindenkinek megvan a saját motivációja, amiért kó előadóvá, vagy jó kommunikátorrá szeretne válni. Mi a te inspirációd erre? Hogy odafigyeljenek rád? Hogy átadd a tudást, amivel te már rendelkezel? Keresd meg a saját válaszodat.

Ne hagyd magad becsapni a mások előtt szerepléstől való félelemmel. Hiszen, mint oly sok más dolog, ez a félelem a szerepléstől is kezelhető.

Nézzük is meg, hogyan.

1.Először is készülj fel alaposan. Bármilyen rövid is a mondanivalód, akkor is gondold át, mi a célja a szavaidnak.

„Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani.” Mondta Mahatma Gandhi.

Ma rengeteget beszélünk, ám kevesebb a mondanivalónk. Értékes, ha csevegés helyett figyelmesen és céllal kommunikálunk minden helyzetben.

2. Aztán jó ellenszer a vizualizálás. Előre elképzeled, hogy szuperül sikerül az előadásod, a szereplésed mások előtt. Behunyt szemmel látod magad előtt, hogy bakik nélkül, határozottan szerepelsz, és a közönség elégedett. És te is büszke vagy magadra.

3. Nem is hinnéd, mi a harmadik mankó. Pedig mindig kéznél van. A mosoly. Mosolyogj, amikor kiállsz mások elé. Nézz körbe a hallgatóságon, így a figyelmed magadról a közönségre terelődik.

4. Vegyél levegőt. Sokan izgulás közben elfelejtenek rendesen levegőt venni, idővel tűnik csak fel, hogy elfogyott. Tudatosan figyelj a levegővételre.

5.Igyál vizet. Ez is segít. Részben mert kiszárad a torkod, ha sokat beszélsz, részben mert időt nyersz vele. (Mediáció közben az izgatott feleket is megkínálom vízzel. A víz megnyugtat, és viszi az információt.)

gyoztespoz6. Van még fura dolog, ami szintén segít. Közvetlenül előadás előtt találj egy eldugott helyett (mosdó, öltöző), ahol egyedül lehetsz. Vedd fel a győztes pózt. Hogy néz ki ez? Tudod, kezek rézsútosan a magasban. Teljes átéléssel csináld, mint aki tényleg épp most győzött. Figyeld meg, sokkal magabiztosabb leszel.

A másik testtartás, amit kipróbálhatsz, az a csípőre tett kéz. Érdekes módon ez is nyugtatóan és önbizalom erősítőként hat.

A legmeglepőbb póz mind körül a „magabiztos főnök” póz. Laza ülés a széken, lábak keresztben az asztalon. Próbáld ki, és élvezd.

Bolya Imre megosztott velünk egy képletet a komfortos előadáshoz. Ez egy tört, aminek a számlálójában a következők szerepelnek: tartalom, közönség, előadásmód. A nevezőben pedig az, hogy ha saját magaddal vagy elfoglalva.

Megfejtés:

Minél felkészültebb vagy (tartalom), minél jobban figyelsz a közönségre, és minél érdekesebb, interaktívabb az előadásmódod, és minél kevesebbet foglalkozol közben magaddal, annál jobban fogod magad érezni előadóként. A bónusz pedig, hogy a közönséged is annál jobban fog értékelni.

Van még valami. Egy titok, amit minden sikeres előadó tud.

Ez nem más, mint hogy 5 másodperce van arra, hogy megnyerje a hallgatóságot. Kiállásától kezdve az első 5 másodpercben eldől, milyen lesz a fogadtatása.

Ezért ebben az 5 mp-ben olyan felütéssel kell kezdened, ami maradandó élményt ad a többieknek. Mi lehet ez?

Jó előadás kezdési módok:

 • kérdés
 • érdekes tény, statisztika
 • meglepő dolog
 • érdekes történet, sztori

Hatásos kezdés után jöhet csak a bemutatkozás, nem fordítva.

Trükk a magabiztos fellépésért:

Írd le otthon papírra az első és utolsó 3 mondatodat, és tanuld meg szóról szóra. Ez biztos alap lesz számodra. Már csak a kettő közti részt kell rögtönöznöd.

Dobd fel az előadásodat videókkal, fotókkal, és vond be a hallgatóságot. Így biztos nem fognak ásítani, unatkozni, netán kimenni a beszéded alatt.

Amikor befejezted, amit szerettél volna átadni, mindig kérj visszajelzést.

A közönségtől és szakmai megfigyelőtől is. Mindkettő nagyon fontos. Akarj jobb és jobb lenni.

Értékeld magadat is. Tegyél fel 3 kérdést:

 • Mi az, ami tetszett magamban? (ez lehet küldő jellemző is.)
 • Mi az, amit jól csináltam?
 • Mi az, amit legközelebb másképp fogok csinálni?

Végül jusson eszedbe megünnepelni a sikert. Nem is gondolod, mennyire nem evidens ez a gesztus ma. Rohanás, teljesítmények, és kevés elismerés, még kevesebb ünneplés. Bármi apróság számít. Egy finom kávé a barátoddal, egy pici meglepetés ajándék magadnak a nap sikeréért.

Képzeld, a nyilvános beszédnek van világbajnoksága. 2015-ben mohammed Mohammed Qahtani nyert. Nézd, ő mivel kezdett.

Tudod, mi a legemlékezetesebb számomra az ő szereplésében? A győzelme után megkérdezték tőle, milyen világbajnoknak lenni. Azt válaszolta, hogy: „Nem én vagyok a világ legjobbja. 10 ember azt mondta, hogy én vagyok ma a legjobb.”

Ez az alázat is jellemzi a karizmatikus előadót.

Nos, írásos beszámolóm végére értem.

Amennyiben érdekel bővebben is, a sikeres, karizmatikus előadás téma, írj nekem bátran a marianna@sajatutadon.hu email címre.

Ha saját kommunikációs készségeiden szeretnél dolgozni, e-mailen tudsz jelentkezni egyéni konzultációra: marianna@sajatutadon.hu

Sikeres és emlékezetes előadásokat kívánok neked!

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek