Áramolni az élettel

Bejegyzés megosztása

Voltál már úgy, hogy valamibe sikerült annyira belefeledkezned, hogy megszűnt az időérzéked, sőt, minden igényedről megfeledkeztél (pl. evés, ivás)? Ez az élmény a flow, ami gazdagabbá, teljesebbé teszi az ember életét.

Az ilyen tevékenységet önmagában az élmény kedvéért jó csinálni. Ilyenkor nem cél mások elismerésének bezsebelése, ahogy semmi más ellenszolgáltatás sem hajtó erő. Azért csináljuk, mert jó. Mi ez a jelenség, és miért olyan jó nekünk?

Csíkszenmihályi Mihály – a pozitív pszichológia egyik vezéralakja – szerint akkor leszünk a legboldogabbak, ha úgy tudjuk végezni mindennapi tevékenységeinket, hogy azok önmagukban is örömet okoznak nekünk. Ez jól hangzik, de vajon ez alapból megy mindenkinek?

A „flow személyiség”

Csíkszenmihályi kutatásai során megfigyelte, hogy vannak, akik gyakrabban élnek át flow élményt, és vannak, akik kevesebbszer.

A flow élményt gyakran átélők

  • belsőleg motiváltak,
  • nem a külső jutalom megszerzése hajtja őket,
  • kevésbé szorongó alkatok,
  • érdeklődőek, nyitottak az új iránt.

A híres pszichológus autentikus személyiségnek nevezi az átlagosnál több flow élményt átélőket. Megfigyelései szerint ők rugalmasabbak, kevésbé egocentrikusak, ellenben kíváncsiság és kitartás jellemzi őket.

Oláh Attila az ELTE PPk egyetemi tanáraként 2005-ben végzett felmérést a gyakori flow élményt átélők között. A jellemző személyiségjegyek közül az újdonság keresést, a transzcendenciát (amikor az egyén magát az univerzum szerves részeként éli meg), és az együttműködési készséget (kapcsolataiban barátságos), mint tulajdonságokat találta jellemzőnek.

Ami biztosan nem használ az élettel áramlásnak

A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az aggodalmaskodás, a pesszimizmus és a bizonytalanság kerülés negatív kapcsolatban áll az élettel való áramlás megélésben. Vagyis minél szorongóbb valaki, annál kevesebb pillanata van az életének, amikor igazán élvezi azt,

Mire jó ez az egész flow dolog?

Amikor sok önfeledt pillanatunk van, akkor értékesebbnek, gazdagabbnak, jelentősebbnek éljük meg az életünket.

Ráadásul személyiségformáló hatása is van. A gyakori áramlás élményeknek köszönhetően az illető képes egyensúlyt kiépíteni az elfogadó és irányuló viszonyulás között. Van, amikor idomulni fog a környezetéhez, és van, amikor változtat rajta. Néha laza és játékos, lesz máskor pedig fókuszált és fegyelmezett. Legfontosabb tulajdonsága talán a rugalmasság.

Mindezek következtében a flow élmény gyakori átélése az önbecsülés, az élettel elégedettség érzését, vagyis egyfajta jóllétet eredményez. Hát ugye, hogy megéri?

Hogyan lehet szert tenni ilyen flow élményekre?

Mindenekelőtt találj valamit, amit igazán szeretsz csinálni. Ha ez papírhajtogatás, akkor azt, ha kavicsdobálás, akkor válaszd azt, az élet végtelen gazdag lehetőséget kínál. Tudatosan keríts időt a gyakorlására, megélésére. Erőltetni nem tudod, hiszen ha szereted, nem ez jut majd eszedbe: „Ó, a francba, már megint festenem kell”.

Ennek épp az ellenkezője szokott előfordulni. Valaki pontosan tudja, mi okoz neki örömet, mi a hobbija, mivel tölti szívesen az idejét, és mégis hetek, hónapok telnek el, hogy nem is foglalkozik vele. Miért?

Ez akkor fordulhat elő, ha megszokásból, mókuskerékszerűen éled az életed. Ez ugyan ad egy stabil kiszámíthatóságot, ám hosszútávon egysíkú, szürke mindennapokhoz, fásult hangulathoz vezet.

Mi hát a teendő, hogyan maradj áramlásban?

Nézzük a receptet.

  1. Találj valamit, ami feltölt, ami kikapcsol, amit szívesen csinálsz.
  2. Szánj időt arra, hogy ez a tevékenység újra és újra bekerüljön a napjaidba. Ha kell, írd be magadnak fix programként a naptáradba. Nem vicc. Egy sor dolog van a hetedben, amire biztosan sort kerítesz. Miért maradna ki az, ami igazán kedves neked?
  3. Alakítsd úgy a külső környezeted, hogy háborítatlan idő álljon rendelkezésedre Intézd el, hogy valaki vigyázzon a gyerekre, és kapcsold ki a telefont. Legyen ez minőségi idő, teljes figyelemmel. Megéri.
  4. Iktasd ki azt az elvárást, hogy ilyen-olyan szép, hasznos produktumnak kellene születni a te kreatív időd alatt. Épp elegendő, ha te jól érzed magad közben.
  5. Ha lehet, időnként beszélj a kedvenc tevékenységedről olyannak, akit érdekelhet. Figyeld a reakcióját. Nem az a fontos, hogy megcsodálja, hanem, hogy érdekelje, ami neked örömet okoz. Ha nem így érzékeled, ne mesélj neki többet róla. Az alkotó éned termékeny talajon virágzik.

Támogató közeg

Elképesztően fontos, hogy kikkel osztod meg az életed, és ki lát téged alkotó minőségedben. Létrehoztam egy programot, amiben tudatos jelenléttel egymás sokszínűségére, kreatív alkotó energiáira csodálkozhatunk rá.

Mert hiszem, hogy nem kell híres, nagy sztárnak lenned, hogy értéke legyen annak, ami vagy.

A Tehetség napja, avagy mindenki jó valamiben

A program interaktív feladatokból és néhány érdekes életút, hivatás bemutatásából áll. Szünetekben alkalmad lesz beszélgetni, ismerkedni.

Csatlakozz az egymásra nyitott, alkotó emberek táborához.

Jelentkezés e-mailen: marianna@sajatutadon.hu

Találkozzunk 2017.11.26-án, legyünk egymás inspiráló, támogató közegei.

Varga MariannaSzeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek