A tehetség 50 árnyalata

Bejegyzés megosztása

Mekkora az a mennyiség tehetségből, amit már jegyeznek? Amire odafigyelnek mások. Amire te odafigyelsz.

Furcsa dolog ez. Ha gyerekkorodtól fogva támogatták volna szüleid a kezdeményezéseidet, az ötleteidet, akkor a válaszod az lenne, minden fajta tehetség számít.

Ám a világ körülötted nem erről szólt. Egy ötleted könnyen lett érdektelen, veszélyes, butaság. És mivel viszonyítási pont a szüleid voltak, ezért el is hitted, hogy így van. Egy idő után már nem hoztad elő az új ötletedet, hanem még kimondás előtt magadat beszélted le, és csendben elengedted.

Képzeld csak el, mennyi zseniális dolog lenne már az eredményeid között, ha érdeklődéssel, támogatással, bátorítással, segítséggel kibonthattad volna minden elképzelésedet?

Bárhogy is volt, ha már felnőtt ember vagy, aki maga irányítja az életét, dönthetsz úgy, hogy megtanulod újra észlelni az ötleteidet, és vigyázni rájuk, míg szárba nem szöknek. Általad.

Mennyire kell tehetségesnek lenned, hogy higgy magadban?

Vajon tényleg csak a kimagasló tehetség számít?

Én nem győzök rácsodálkozni emberekre magam körül. Oly sokféle dologban tudnak különlegeset az emberek.

A házunk udvarát sokáig egy olyan férfi takarította, aki magáénak érezte, emiatt nem csak hogy mindig rendben volt, hanem minden évszakban szépült is. Kitalált valami újat, és vagy saját pénzén, vagy a közös költségből kivitelezte. Így vett rózsalugasunk, új fűzfacsemeténk, és sok új tavaszi virágunk. Az udvar pedig ragyogott.

Egy barátom mesteri szintre fejlesztette a palacsintáit. Amióta van szerencsém az övéit enni, nehéz például a strandokon kapható verziókat választani.

Ez csak két egyszerű példa, a sor végtelenségig bővíthető.

A titok, hogy lelkesedj azért, amit csinálsz. Akkor könnyű lesz minőségit alkotni.

Egy ideje már elengedtem, hogy mindenben jónak kell lennem. Nem ment magától, és nem volt könnyű. Odafigyeltem rá, hogy így legyen. Sokkal jobban esik arra figyelni, miben vagyok jó, ahelyett, hogy napestig azt sorolnám, miben nem.

Szóval ezer féle dologban lehetsz tehetséges.

Hogy megtudd, miben vagy jó, először arra figyelj, mi ad örömöt. Mi tölt fel, mi az, amikor elszáll az időérzéked, elfelejtesz enni is, annyira kikapcsol, amikor csinálod. Ezek körül lesz az, amiben tehetséges is vagy.

Sokan mondják, hogy „igen, de én nem vagyok kreatív”.

Tudod, mi a helyzet a kreativitással? Kutatás is bizonyítja, hogy annyira kreatív valaki, amennyire azt hiszi magáról.  Vagyis alapból mindenki kreatív. És mint egy mag, ha öntözöd magadban, ki fog hajtani évről évre. Egyre szerteágazóbb, terebélyesebb lesz. Az ügyességed először megnyilvánul mondjuk az ágyazásban. Majd később más ház körüli munkában is megjelenik. A munkádban is jöhetnek új ötletek. Egyik hozza másikat. különösen, ha van, aki értékeli. Önmagunk örömére ritkán alkotunk, szeretjük az örömünket megosztani mással.

Ám a média azt sugallja, a sziporkázó tehetség számít csupán. A feltétel, hogy bekerülj a tévé csatornáira, hogy írjanak róla az újságok, ismerjék meg a neved ország-, világszerte.

A tehetség 50 árnyalata is mind tehetség. Ha megengeded magadnak, hogy kiáradjon belőled, amihez kedvet érzel, elsőként neked ad örömöt, másodszor a szeretteidnek, akikkel megosztod, és aztán mindenki másnak, aki előtt megmutatod magad.

Te mersz látszani?

Keresd meg, amiben te vagy jó, amit szeretsz csinálni, és műveld bátran. Csodálók és támogatók akkor jönnek, ha meg mered mutatni. Addig is kitartóan bízz magadban.
Én tudom, hogy te is jó vagy valamiben. Alig várom, hogy megismerjem, miben.

Szeretettel,

Marianna

Aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,