Szívből jövő lelkesedés

Bejegyzés megosztása

Úgy élünk, mintha a kényelem és a luxus lenne a legjobb, amit elérhetünk, ugyanakkor ahhoz, hogy valóban boldogok legyünk, csak arra van szükségünk, hogy valamiért lelkesedhessünk. (Charles Kingsley)

Számos kutatás kereste arra a választ, mitől képesek egyesek a saját területükön tartósan kiemelkedő teljesítményre. A kutatások eredménye megdöbbentően magától értetődő.

Minél inkább sikerül a „legjobb önmagadat” adni a munkában (önazonosság), annál sikeresebb és elégedettebb leszel. Ehhez az szükséges, hogy erős legyen az önismereted, és minél inkább azt tedd, amiben erős, motivált és magabiztos vagy – és ez így legyen a mindennapokban és hosszabb távú terveidben egyaránt.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket.

Milyen volt az utóbbi időben:

  • a hangulatod
  • az energiaszinted
  • az elkötelezettséged.

Kevés lesz a lelkesedésed a munkádért, feladataidért, ha a munkahelyi légkör feszült, ha a körülmények passzívvá – kiváróvá – tesznek, vagy ha éppen nem tudsz tiszta szívvel munkáltatód érdekében cselekedni.

A tartósan sikeres szervezeti teljesítmény biztosításának egyik feltétele az, hogy a munkatársak minél inkább pozitív, nyugodt hangulatban, magas energiaszinten (pro-aktivitás) és a szervezeti célok és működés iránt elkötelezetten végezzék a munkájukat.

Mit tehet egy vezető annak érdekében, hogy az említett három tényező skáláján minél magasabban szinten helyezkedjenek el beosztottjai. A recept szervezetenként és egységenként eltérő lehet. Őszinte, kreatív, odafigyelő légkörnek, az együttműködés milyenségének és a célok vonzerejének, valamint a siker elismerésének mindenképpen szerepe lesz.

A sokszor rövidtávon optimalizáló HR szervezet nehezen tud mit kezdeni azzal, hogy tartós és erős motiváció belülről fakad, és leginkább az egyén személyes víziójához / hivatástudatához kapcsolódik. A mindannyiunkban fel-felbukkanó „Mi fontos számomra, mi mozgat, energizál a mindennapjaimban?”, „Merre tartok?”, „Hova szeretnék eljutni?” „Belső céljaim alapján tudok-e azonosulni a szereppel?” kérdésekhez. Akinek nincs magával kapcsolatban valamilyen víziója, az igazán motivált sem tud lenni.

Ezeket a kérdéseket azonban nem szeretjük feszegetni. Túlságosan felkavaró, mély szembenézést igényelhetnek. Sokakkal találkozunk ugyanis, akik mintha elvesztették vagy esetleg eltemették volna kapcsolatukat létük mélyebb jelentésével, vagy – ahogy Babits írta „A második ének” című versében – a lelkükben lévő dallal.

Pedig a motiváció erről szól. Hogyan támogatja egy adott munkakör, feladat azt, amit és ahogyan teszek életem tágabb jelentőségének kiteljesítéséért.

Mindezekből a gondolatokból két lényegi következtetés adódik:

  1. Nem lehetséges kívülről motiválni, de sokat lehet tenni azért, hogy valaki jól érezze magát, energikus és elkötelezett legyen.
  2. Segíteni lehet az önazonosság erősítését, azaz a belső motivációval történő összekapcsolódást, a személyes mozgatórugók felismerését és az ebből fakadó lépéseket.

A fenti két pontból következik, hogy te is tehetsz saját munkabeli jól-létedért. Például azt, hogy megtalálod, te miben vagy jó, mi motivál téged, mi az, amit szívvel-lélekkel végzel.

2017.02.25-26. Megtalálom a hivatásom woekshop

A te valódi munkabeli örömeidért.

Szeretettel,

Marianna

Az írás Bognár Nándor és Martin Hajdu György gondolatainak felhasználásával készült.

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek