Szívből jövő lelkesedés

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Úgy élünk, mintha a kényelem és a luxus lenne a legjobb, amit elérhetünk, ugyanakkor ahhoz, hogy valóban boldogok legyünk, csak arra van szükségünk, hogy valamiért lelkesedhessünk. (Charles Kingsley)

Számos kutatás kereste arra a választ, mitől képesek egyesek a saját területükön tartósan kiemelkedő teljesítményre. A kutatások eredménye megdöbbentően magától értetődő.

Minél inkább sikerül a „legjobb önmagadat” adni a munkában (önazonosság), annál sikeresebb és elégedettebb leszel. Ehhez az szükséges, hogy erős legyen az önismereted, és minél inkább azt tedd, amiben erős, motivált és magabiztos vagy – és ez így legyen a mindennapokban és hosszabb távú terveidben egyaránt.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket.

Milyen volt az utóbbi időben:

  • a hangulatod
  • az energiaszinted
  • az elkötelezettséged.

Kevés lesz a lelkesedésed a munkádért, feladataidért, ha a munkahelyi légkör feszült, ha a körülmények passzívvá – kiváróvá – tesznek, vagy ha éppen nem tudsz tiszta szívvel munkáltatód érdekében cselekedni.

A tartósan sikeres szervezeti teljesítmény biztosításának egyik feltétele az, hogy a munkatársak minél inkább pozitív, nyugodt hangulatban, magas energiaszinten (pro-aktivitás) és a szervezeti célok és működés iránt elkötelezetten végezzék a munkájukat.

Mit tehet egy vezető annak érdekében, hogy az említett három tényező skáláján minél magasabban szinten helyezkedjenek el beosztottjai. A recept szervezetenként és egységenként eltérő lehet. Őszinte, kreatív, odafigyelő légkörnek, az együttműködés milyenségének és a célok vonzerejének, valamint a siker elismerésének mindenképpen szerepe lesz.

A sokszor rövidtávon optimalizáló HR szervezet nehezen tud mit kezdeni azzal, hogy tartós és erős motiváció belülről fakad, és leginkább az egyén személyes víziójához / hivatástudatához kapcsolódik. A mindannyiunkban fel-felbukkanó „Mi fontos számomra, mi mozgat, energizál a mindennapjaimban?”, „Merre tartok?”, „Hova szeretnék eljutni?” „Belső céljaim alapján tudok-e azonosulni a szereppel?” kérdésekhez. Akinek nincs magával kapcsolatban valamilyen víziója, az igazán motivált sem tud lenni.

Ezeket a kérdéseket azonban nem szeretjük feszegetni. Túlságosan felkavaró, mély szembenézést igényelhetnek. Sokakkal találkozunk ugyanis, akik mintha elvesztették vagy esetleg eltemették volna kapcsolatukat létük mélyebb jelentésével, vagy – ahogy Babits írta „A második ének” című versében – a lelkükben lévő dallal.

Pedig a motiváció erről szól. Hogyan támogatja egy adott munkakör, feladat azt, amit és ahogyan teszek életem tágabb jelentőségének kiteljesítéséért.

Mindezekből a gondolatokból két lényegi következtetés adódik:

  1. Nem lehetséges kívülről motiválni, de sokat lehet tenni azért, hogy valaki jól érezze magát, energikus és elkötelezett legyen.
  2. Segíteni lehet az önazonosság erősítését, azaz a belső motivációval történő összekapcsolódást, a személyes mozgatórugók felismerését és az ebből fakadó lépéseket.

A fenti két pontból következik, hogy te is tehetsz saját munkabeli jól-létedért. Például azt, hogy megtalálod, te miben vagy jó, mi motivál téged, mi az, amit szívvel-lélekkel végzel.

2017.02.25-26. Megtalálom a hivatásom workshop. A te valódi munkabeli örömeidért.

Szeretettel,

Marianna

 

Az írás Bognár Nándor és Martin Hajdu György gondolatainak felhasználásával készült.

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

Te magad – kívül és belül

Hogyan látod magad? Szépnek? Értékesnek? Olyannak, aki eléri, amit akar? Bízom benne, hogy mindháromra hatalmas IGEN a válaszod! A hozzám

A magunknak tett ígéreteink

Sokan úgy nőttünk fel, hogy magunkat elismerni nem szép dolog, az „bűzlik”. Ezzel egy jó messzi pályára állítanak minket gyerekkorunk

Amikor jönnek a kihívások

A statisztikák szerint 4-6 hét , és máris elillan az év elején szőtt nagy Terv. De legalábbis az oda vezető úton komoly elakadás látható. Kihívások. Így február végén „esedékesek”.
Három kérdéssel ki tudod nyomozni, vajon hol lankadt el a lelkesedésed.

Ezek is érdekelhetnek