Hogy szolgál a kedves önbizalmad?

Bejegyzés megosztása

Ugye, milyen fura kérdés? Kérdezték már ezt tőled valaha? Pedig legalább olyan fontos, mint a tested egészsége. Ha jól vagy a bőrödben, ha tudod, ki vagy, és merre tartasz, és teszel is érte, akkor stabilan állsz a világban, nem fúj el minden kósza szél.

Mit jelent az, hogy van-e elég önbizalmad? Ha nincs, miért nincs? És hogyan lehet szert tenni rá, és megőrizni, építeni?

Ezeket járjuk ma körül. Égetően fontos. Életed minősége múlik rajta.

Mi az oka annak, ha most úgy érzed, bizony a béka feneke alatt van az önbizalmad – vagy ha nem is ilyen súlyos a helyzet, de mondjuk, megingott?

Mondok pár lehetséges okot.

Az első a legfontosabb, gyökere mindennek: a családod, a szüleid példája. Ha szüleidnek nem volt önbizalma, akkor vajmi kis esélye van annak, hogy neked alapból, úgymond magától lenne. Ha mégis van, akkor gratulálok, megdolgoztál érte.

Időzzünk még el itt egy kicsit, mert nagyon könnyű rájuk kenni az egészet, vagyis azt állítani, ha te most fasírtban vagy magaddal, akkor ők a hibásak, és kész. Ha így is lenne, az min változtatna? Ők olyanok, amilyenek, és neked ettől nem lesz több önbecsülésed. Szóval ez zsákutca. Ezzel együtt is jó, ha tisztán látod a képet, vagyis tedd fel magadnak a kérdést. Van a szüleimnek önbizalma? Láthattam őket határozottnak, magabiztosnak, erősnek gyerekkoromban? Ha a válasz nem, akkor csak annyi következik belőle, hogy nem őket kell másolnod.

A szülőkkel óvatosan érdemes bánni. Mert bár tűnhet úgy, hogy egy sor dolgot elcsesztek, azért nézz szét az ő gyerekkoruk táján is. Vajon ők miben nőttek fel, volt-e kitől jó példát ellesniük, és nem volt-e a tiédnél is sokkal nehezebb gyerekkoruk? Az én szüleim biztosan tudom, hogy jóval meghaladták az ő felmenőiket, és ezért felnézek rájuk. Nekem azt adták, amit jónak gondoltak. Hogy ennél van jobb is? Ez igaz. Ám az már az én dolgom, hogy ezt a jobbat hozzá tegyem a kapott csomagomhoz.

Második ok önbizalmad megcsapolásában az oktatási rendszerünk, ami a hibáidat keresi, nem az erényeidet. Vagy legalábbis az arány ebben messze nem egészséges. Hány tanár látott benned tehetséget bármi iránt? Nem csak a matekra meg a tesire gondolok. A világ ennél sokkal gazdagabb.

Szóval ki figyelt rád igazán, mikor kicsi voltál?

Ha nem kapsz figyelmet és elismerést, tuti nem leszel magas önértékelésű. Ez nem az, amit anyatejjel szívjuk magunkba.

Most nem is megyek mélyebb vizekre, épp elég ez a két ok is, hogy jó nagy pácban legyél.

Figyelmedbe ajánlom egy régebbi írásomat. Címe: Mitől veszíted el az önbizalmad? Jól kiegészíti mostani gondolataimat.

Hogyan tegyél szert önbizalomra, ha gyerekkorodban kimaradtál, amikor ezt osztogatták?

A gyerekkori negatív örökség nem ok arra, hogy beletörődj a helyzetbe. Az önsajnálat helyett vedd inkább kezedbe a dolgok irányítását.

Az első lépés felismerni, hogy valami nem oké.

Nem is gondolod, ennek mekkora jelentősége van. Sokan áltatják magukat azzal, hogy minden rendben van az életükkel, közben nem látod őket mosolyogni, és lelkesedni.

Vagyis ha te vagy olyan bátor, hogy szembe nézz azzal, ami most van, és nem tetszik, amit látsz, és ezt ki is mered jelenteni – legalább a szűkebb környezetedben – akkor nyugodtan veregesd meg a vállad, és fogadd elismerésemet.

Aztán mi a következő lépés?

Mire lesz szükséged, hogy változzon a helyzet?

Őszinteségre. Elég a mellébeszélésből, kifogások kereséséből.

Időre. Nem lesz csettintésre önbizalmad, ám végtelen idő sem kell hozzá. Elsősorban rajtad múlik, mennyi idő alatt változik a kép.

Energiára. Ez részben cselekvést jelent, részben pénzt, vagyis anyagi forrást. A boltban pénzért veszel ételt, fizeted a lakásod rezsijét, és még számos dologra költesz, mert a világban, ahol élsz, ez az áramlás. Ha az önbizalmad fellendítésén kezdesz dolgozni, az is meg kell érjen neked bizonyos összeget.

A pénz is energia. Mi kerül pénzbe?

Ha segítő szakemberhez mész, aki éveken át tanult, és tanul most is, hogy képezze magát, aki termet bérel, könyveket vásárol, hogy teljes körű szolgáltatást tudjon számodra nyújtani. A jó szakembert minden területen megfizetjük.

Szabadidőd hasznos eltöltése. Ha el akarsz mélyedni valamiben, amihez van tehetséged, vagy ki akarsz kapcsolódni a mindennapok taposómalmából, feltöltődni, az is pénzbe fog kerülni.

Pénzen veszel új ruhát esetleg, ha a megjelenésed a gát.

Keress olyan dolgot, ami örömet ad.

Nagyon fontos, mert ez kapcsol össze a valódi (nem félős, nem áldozat) éneddel. Amit szívesen és lelkesen csinálsz, emlékeztet arra, aki igazán vagy.

Tessék leporolni az elfeledett, vagy háttérbe szorított hobbikat, és/vagy vágyakat. Szánj rá időt és energiát.

Legyen célod.

Határozd meg, mi az, amivel elégedett lennél. Ha szakemberhez jársz, akkor ő segíteni fog ebben. Ha önmagad szeretnél boldogulni, akkor figyelj arra, hogy merész és mégis elérhető legyen ez a cél. Tűzz ki hozzá határidőt, és írd össze, mi kell még ahhoz, hogy megvalósuljon (eszköz, ember). És főleg: halogatás helyett kezdd el. Minden kis lépés számít.

Jó cél, hogy felfedezd, ki is vagy valójában, és hogy miben vagy jó.

Mert meggyőződésem, hogy mindenki jó valamiben. Annyira így van ez, hogy program-sorozatot indítottam ennek fényében.

Most ősszel is lesz egy találkozó. Gyere el, hogy lásd, nem kellenek hatalmas dolgok ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, és valami különlegeset csinálj, amiben igazán kiteljesedsz.

A tehetség napja 2017.11.26.

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik hisznek benned.

Ők, majd ha kis időre el is veszítenéd a lendületet, biztatni fognak. Figyelem! Ne használd őket, csak tudd, hogy számíthatsz rájuk. Az erő belőled kell, fakadjon.

Első körben ennyi elég is.

Cél, támogató emberek, örömteli tevékenységek – ez a 3 önmagában sokat fog lendíteni lepukkant helyzetben.

Tartós eredményhez illetve régóta fennálló önmarcangolás esetén feltétlen kérj segítséget. Nem ciki. Ahogy a fogfájásoddal elmész a fogorvoshoz, úgy a lelked gyógyulásáért is bátran elindulhatsz segítségért.

Jusson eszedbe:

„Mindannyian ragyogásra lettünk teremtve, ahogy a gyerekek ragyognak. Nemcsak néhányan, mindannyian. És ahogy hagyjuk, hogy saját fényünk ragyogjon, tudatlanul is megengedjük a többi embernek, hogy ugyanezt tegye. Mert felszabadulunk a saját félelmeinktől, és a jelenlétünk ezzel másokat is felszabadít.” Részlet a Carter edző című filmből

Örömmel veszem jelentkezésedet, ha úgy látod, segíthetek neked, hogy végre a saját utadon járj.

Írj nekem ide: marianna@sajatutadon.hu

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

Aranykalitka

Mi az az aranykalitka jelenség, és miért olyan fontos, hogy ismerjük? Ismét egy tökéletes képi elem a magyar nyelvből. A

A stílus csak külsőség?

Figyelted már, mennyire megosztó a stílus téma? Van, aki szerint csupán külsőség, mert ami számít, az belül van. Vagyis a

Elindult az újév!

2024 kezdete egy ajtó az új lehetőségek felé! Hogyan érdemes indítani az évet? Három csokorba gyűjtöttem a gondolataimat erről.

Ezek is érdekelhetnek