A kiégés. Amikor eltűnik a motivációd, és még több…

Bejegyzés megosztása

Biztosan hallottad már ezt a kifejezést: kiégés (bunr-out), az utóbbi két évtizedben igazán gyakran kerül elő. Ez egyáltalán nem örömteli fejlemény. Régen kevésbé volt ilyen éles és változékony a munkaerőpiaci helyzet, és ilyen nagy a verseny az állásokért.

Mi ez a kiégés? Mitől alakul ki? Mit lehet vele kezdeni, ha már kialakult, és mit, megelőzésként. Erről olvashatsz ma tőlem.

Felgyorsult a világ, megváltoztak az elvárások. A most 60-70 éves korosztálynak (baby-boomerek) elég volt egy tisztességes munkahelyre bekerülni, és ha túl nagy gubancot nem csinált, onnan mehetett nyugdíjba.

Ma már ez szinte elképzelhetetlen, mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldaláról. Nem biztos, hogy elég egy jó szakmát elsajátítani, vagy egy diplomát megszerezni, ahhoz szükséges még nyelvtudás, illetve folyamatos tanulás, hogy meg tudja tartan az illető a pozícióját.

Azén környezetemben sokan vannak, akik kedvtelenül járnak be dolgozni, gyakorlatilag pusztán a megélhetésük fedezetét látják a munkájukban, és nem a kiteljesedés lehetőségét. És ezzel máris rajta vannak a kiégés felé vezető úton.

Ha te, mint munkavállaló áldozatként tekintesz, mint aki tehetetlenül el kell szenvedje a nehézségeket, akkor te magad gyorsítod a saját kiégésedet.

Mindegyik helyzetben van saját felelősséged is. Fejlett önismerettel ez nem is kérdés. Minden ilyen szituációban felteheted magadnak a kérdést: „Mivel járulok hozzá a jelen helyzet kialakulásához?” Sőt, ha elég vagány vagy, akkor még ezt is. „Mire jó nekem ez a helyzet?”

Mi akarok ezzel mondani?

Azt, hogy bármely helyzet azért áll még fenn az életedben, mert valamit helyette nem kell megtenned,valami alól felmented magad. Mondom a konkrét példákat.

Kedvtelenség, fáradtság, alvászavar, emésztési problémák, depresszió, apátia (érdektelenség), a társas kapcsolatok romló minősége, tehetetlenség, koncentrációs zavar, memória problémák, mozgáshiány. Nem sorolom tovább.

Ha időben kapcsolsz, akár egyedül is megállíthatod a folyamatot. Tessék odafigyelni, jól vagy-e a bőrödben. Azt, hogy mire van szükséged, csakis te tudod igazán. Add meg magadnak, amitől jól érzed magad. Ha ez napi jóga, akkor azt, ha ez egészségesebb ételek, akkor azt, ha táncolni vágysz, hajrá. egy életed van. lehet, hogy nem tudsz egyszerre sok változtatást megtenni, akkor kezdd el az egyikkel. Ha használ, és ezáltal mondjuk, felszabadul időd, akkor jöhet a második, és így tovább.

Ha még képes vagy reálisan végig gondolni, mi mit ér meg neked a munkavállalásodban, akkor ezt a kérdést is tedd fel magadnak:

„Olyan munkát végzek, amit szeretek csinálni?”

A válasz egyszerű, elég csak magadnak bevallani először. Igen, vagy nem. Az igen messze van a kiégéstől, azzal nincs teendő. Vállveregetés. A nem már más tészta. Ott kérlek, legyél még őszintébb, és kérdezd meg azt is, akarsz- változtatni.

Eleinte kis, vékony, halk hang ez benned. Akkor erősödhet, ha

2017.02.25-26. Megtalálom a hivatásom workshop. Hogy a kiégés sohase legyen téma az életedben.

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

Aranykalitka

Mi az az aranykalitka jelenség, és miért olyan fontos, hogy ismerjük? Ismét egy tökéletes képi elem a magyar nyelvből. A

A stílus csak külsőség?

Figyelted már, mennyire megosztó a stílus téma? Van, aki szerint csupán külsőség, mert ami számít, az belül van. Vagyis a

Elindult az újév!

2024 kezdete egy ajtó az új lehetőségek felé! Hogyan érdemes indítani az évet? Három csokorba gyűjtöttem a gondolataimat erről.

Ezek is érdekelhetnek