A legnehezebb lépés az első

Bejegyzés megosztása

Minden úton a legnehezebb lépés az első. Legyen az építkezés, egy vállalkozás indítása, vagy egy magánéleti krízis megoldása.

Egy házaspár előadásán jártam minap. Házasságkötésük után nászútra indultak, ami 4 évesre sikerült. Képzelheted, mennyi kalandban volt részük. A rendkívül izgalmas előadás után volt lehetőség kérdezni tőlük. Az egyik kérdés így hangzott. „Mi volt a legnehezebb az út során?” Szinte gondolkodniuk sem kellett a válaszért.

Kitalálod?

Elindulni.

Ismerős? Nem csoda. Nem ritka emberi hezitálás ez.

Az előadás több szempontból annyira tanulságos volt, hogy elhatároztam, megosztom veled is.

Igazi meglepetés este volt, a pozitívak közül.

Egyrészt mert van már bennem ellenállás az előadás műfajával szemben. Valaki kint áll, a többiek ülnek, jegyzetelnek vagy nem, kezdenek vele valamit, vagy nem, mindegy is, szóval olyan egyoldalúnak érzem. Jobb szeretem az interaktív formákat, amibe bevonódhatok. Saját programjaimon is ezt követem.

Mikor megtudtam, hogy 3 órás előadás vár rám, különösen befeszültem. 3 órát ülni egy helyben? Fél liter vízen kívül más nem is volt nálam. Hú, igazi kihívás. Kifizettem a jegyet, így abban legalább biztos voltam, hogy az első felén ott leszek. A téma is érdekelt. Lesz, ami lesz, gondoltam. Akár még jó is lehet.

Első felkiáltójel. Ez a hozzáállás nem oké. Vagy akarok valamit, vagy nem. Ha igen, akkor ott vagyok teljes valómmal, és bizalmat szavazok neki.

Az este teljes mértékben kárpótolt. Szuper érdekes téma, két kedves előadó, lebilincselő előadás, tele hasznos infóval. Másnap az előadás kivonata is megérkezett,az összes hivatkozott ajánlással. Azaz a szervezés is profi.

Az előadó magyar házaspár nászútként olyan kalandos utazásra vállalkoztak, ami a 1,5 éves tervük helyett 4 évesre sikerült. Kihívás volt ez mindenféle szempontból. Idegen tájak, nyelv, kultúra, ételek, veszélyek, stb. Váratlan helyzetek. 4 évet nem lehet előre megtervezni.

Amiért számomra zseniális volt a beszámoló, az három dolog:

  1. A közönségnek minden infót átadtak azokból, amiket előre, vagy menet közben tanulságként megszereztek. Tehát ha bárki ilyen útra vállalkozik, számos tippet kapott hozzá. Vagyis nem egy passzív élménybeszámoló volt, hanem gyakorlati útmutató is. A tudás megosztása mással mindig magas emberi fejlettségi szintet jelent.
  2. A bejárt 46 ország gyönyörű tájképei közt megjelentek ottani lakókkal közös fotók is. És épp ezt hoztam el onnan élményként leginkább. Bár a média és a modern technikák azt sugallják, hogy az emberek bizalmatlanok, valójában bárhol találkozhatsz emberséggel. Szívességek, kedves gesztusok, felajánlások. Csak úgy, érdek nélkül. Csodálatos. Én is hiszem, hogy ez is létező valóság, és elérhető a számunkra. Hazánkban van mit tenni ezen a téren, nem mondom, épp ezért fontos, hogy ezt mindeni építse a maga módján.
  3. Ez a két ember tett egy kitérőt a mindennapi rutinok világából. Nekivágtak a nagyvilágnak, vállalva az összes vele járó kényelmetlenséget, gyűrődést, kalandot, és életre szóló élményeket szereztek. A szokatlan nászút ötletük aztán kijelölte a későbbi irányaikat is. Ők maguk sem gondolták, hogy ilyen népszerűek lesznek az úti beszámolóik. Már több mint 100 előadást tartottak. Folyamatos az érdeklődés. Elővételben elkelnek a jegyek. Készül a könyvük.

Így is lehet. Merészet gondolni, és megcsinálni.

És a fent említett válasz arra a kérdésre, mi volt a legnehezebb az útjuk során, adta meg nekem a kulcs gondolatot. Igen. Elindulni a legnehezebb. És ha megteszed, meglesz az ajándéka is.

Épp ezért bátorítalak, ne habozz megtenni az első lépést. A kalandok utána következnek.

Ha fogalmad sincs, merre tovább, ajánlom számodra a 2017.02.19-i családállítást. Hatalmas lendületet vehetsz, ha meglátod végre, mi gátol a haladásban, döntésben.

Ha arra vagy kíváncsi, mi az a munka, ami örömet szerez neked, és az a bevételed forrása is, akkor a Megtalálom a hivatásom workshop-ot ajánlom figyelmedbe, 2017.02.25-26.

Ha személyes törődésre vágysz, ahol csak veled és a te megoldásaiddal foglalkozunk, akkor helytől függetlenül az on-line konzultációt javaslom.

Tudod, csak az első lépés nehéz, utána már a kaland következik.

Azt nem állítom, hogy kihívás nincs az út során, de hogy megéri, azt igen.

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek