Szokások, amik a sikerig repítenek – 1. rész

Bejegyzés megosztása

Sokan gondolják, hogy életük minőségét a családi háttér, a tanulmányaik, az ismerősi körük, vagy a bátorságuk határozza meg. Mind szerepet játszanak, ám ezek nem a legfontosabb összetevői az eredményes életnek.

Van valami, ami a fentieknél sokkal fontosabb. Ez pedig, kedves Olvasó, a szokásaid, amik észrevétlenül veled vannak, életed minden napján. Amiket rutinszerűen vagy tervezetten, rendszeresen végzel. Ezek a szokások kétfélék lehetnek: vagy előrevisznek, vagy gátolnak a vágyott életed felé vezető úton. Ezért fontos, hogy foglalkozz velük.

A ma induló 3 részes sorozatban mindvégig a szokások lesznek a fókuszban. Az első részben azt az 5 területet nézzük meg, ahol érdemes odafigyelned a szokásaidra. A másodikban a mentális terület jó szokásairól fogok írni kicsit bővebben, míg a harmadik az érzések hatalmas erejét és jelentőségét taglalja majd, ahol szintén fontos a jó hozzáállás.

A sikeres embereknek sikeres szokásaik vannak.

Mielőtt legyintenél, hogy nekik könnyű dolguk volt, mert a szülői háttér, a neveltetésük, az iskolájuk és mi ki tudja, mijük sokkal ideálisabb volt, mint a tiéd, gyorsan eloszlatok egy tévhitet. Senki nem születik sikeresnek, és nem születik sikeres szokásokkal. Azt mindenkinek tanulni kell. Keveseknek adatik meg gyerekkortól olyan közeg, ami eleve tálcán kínálja és meg is tartja a jót.

A siker mindenkinek mást jelent. Van, akinek egy külföldi munka a siker. Van, akinek egy nagycsalád. Van, aki könyvet akar írni, és így nyomot hagyni. Ezerféle motiváció létezik. A lényeg, hogy megtaláld a sajátod.

Amennyiben odáig jutottál, hogy a jelen helyzeted nem tesz boldoggá, és nem tudod, mitévő légy, kérj segítséget. Hiszen ha fogalmad sincs, mit szeretnél, arra sem lesz ötleted, hogyan érd el azt. Seneca így ír erről:

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

Szóval fontos, hogy tudd, hová tartasz. Ha ez megvan, egész biztos, hogy szükséged lesz jó szokásokra.

5 terület, amelyekben jó szokásokkal fontos rendelkezned a sikeres élethez + tippek

I. Testi egészség

Oka végtelen egyszerű. Ép testben ép lélek. Vagyis figyelj oda, mit eszel, eleget alszol- és pihensz-e, és mozogsz-e. Minőségi ételek, minőségi pihenés és mozgás. Remek tanácsadók vannak étkezés és sport témában.

Amennyiben ez a terület rendben van nálad is, sokkal energikusabb és teherbíróbb leszel, a lelkesedésről nem is beszélve. Nagyon jó érzés jól lenni a bőrödben.

Alap szinten én is szívesen segítek. Több mint 20 éve ápolom és őrzöm az egészségemet. Egy tippet meg is osztok most veled.

Testi egészség tippem

Minden nap iktass be valami mozgásformát, amit friss levegőn végezhetsz. Dupla hatás: friss levegő = friss gondolatok, mozgás = behangolás a napra.

Én több mint 10 éve minden reggel elvégzem az 5 tibeti jógagyakorlatot. Mindössze 15 percet vesz igénybe. Igen, ezért korábban kell felkelni, de megéri. Nincs kifogás, mert tudom, micsoda élmény, amikor a testem is készen áll a napra. Nyitott ablak, jógamatrac, és már kezdődhet is. Az 5 tibeti jógagyakorlat fiatalon tartó hatásáról is ismert. Ha érdekel, itt olvashatsz róla. Az 5 gyakorlatot összesen 21-szer kell elvégezni. Kezdésként hajtsd végre 3-szor, majd ha már jól megy, lépj tovább 5-re, majd következik a 7, és így tovább 21-ig, az a maximum, annál többször nem szükséges végezned, még ha bírnád sem. Addig maradj egy sorozatszámnál, míg szükséges. Nincs hová és miért rohannod.

II. Egészséges gondolatok

Az emberek nagy része azt hiszi, ismeri saját gondolatait. Sajnos nem így van. Épp ezért lehetséges, hogy sokszor öntudatlan, robot üzemmódban reagálnak egyes helyzetekre. A gondolatok teremtő erejéről már biztosan hallottál. Egyszerű a szabály: a pozitív gondolat jó irányba visz, a negatív gondolat lehúz.

Egészséges gondolatok tippem

Kezdd a napot lelkesítő gondolatokkal. Felolvashatsz pozitív idézeteket, megerősítő mondatokat. Fejedben rengeteg gondolat suhan át attól a pillanattól, ahogy kinyitod a szemed. Fontos, miket engedsz át magadon. Semmi baj a rossz gondolatokkal, ám ahogy jöttek, engedd is el őket, cseréld ki építőkre.

Én ehhez saját készítésű montázsokat használok. Ébredezés közben épp velem szemben a falon vannak a kedvenc képeim, két hatalmas montázs formájában. Minden nap emlékeztetnek, mi a célom, mi felé tartok.

III. Egészséges érzések

Gondolataidból érzések születnek. Nem csak arra gondolok, mennyi időt töltesz negatív érzésekkel, hanem főleg arra, tudatos felismered-e, hogy most kibillentél érzelmileg, és bizony nem jó irányba. Mert itt is lehet automatikus reakciók sorába csúszni, és abból nehéz kikerülni. A fő kérdés, mit kezdesz az érzéseiddel.

Az érzések területe olyan fontos téma, hogy erről ígérem, hamarosan írni fogok még.  Életed minősége múlik azon, milyen az érzelmi intelligencia szinted.

Melyek azok a negatív érzések, amikben ha pár percnél hosszabban időzöl, rombolóan hatnak rád?

Ezek a büszkeség, a harag, a sóvárgás, a félelem, depresszió, bűntudat és a szégyen.

Melyek azok a pozitív érzések, amik jó karban tartanak?

Bátorság, elfogadás, bizalom, hála, öröm, szeretet, megbocsátás, egység érzés.

Egészséges érzés tippem

Jó szokásokTudatosan keress okot minden nap jó érzések átélésére. Kezdetben megteszi pár tuti recept azokból az eszközökből, amik már kipróbáltan segítettek neked. Jó zene, egy jó könyv, kedvenc fotók átnézése, stb. Te tudod, mik húznak ki a csávából.

Ám a gyors segélyek mellett érdemes érzelmi önfegyelmet is megtanulni. Én ma már túl sokáig nem engedek utat rossz érzéseknek. Eldöntöm, hogy máshogy fogok érezni, és lecserélem az érzést. Pont. Első hallásra hihetetlennek tűnik? Próbáld ki. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

IV. Egészséges emberi kapcsolatok

Nem is gondolnád, milyen fontos, kikkel találkozol és ápolsz kapcsolatokat. Amikor elindulsz a siker felé, óhatatlanul megváltoznak az addigi viszonyulásaid. Lesz, aki üdvözli az új irányodat életedben, és lesz, akinek ez egyáltalán nem fog tetszeni. És itt jössz te: el kell döntened, mi fontos neked: a célod, vagy, hogy továbbra is maradjon „jó” kapcsolatod az adott emberrel. Ez egy nehéz téma. Nehezen is megy érzékelni a változást, még nehezebben megy a saját válaszod az új helyzetben.

Egészséges emberi kapcsolatok tippem

Figyeld a reakciókat, amikor új terveidről mesélsz valakinek. Figyeld az arcát, és a válaszait.

Akkor lehetsz biztos benne, hogy támogató emberre találtál, ha elsőre melléd áll, és még meg is kérdezi: „miben segíthetek?”

V. Értelem, tudatosság

Agyalás helyett valódi gondolkodásra utalok, amikben képes vagy megkérdőjelezni addigi sémáidat. Hú, ez döcögős tud lenni. Nekem az volt, és néha még ma is az. Annyira megy a régi minta, hogy külön erőfeszítés rajta kapnom magam, mikor beleszaladok egy ilyen helyzetbe.

Amit itt még fontos elmondanom, az a felelősségvállalás. Nem fog változni addig semmi, míg rá nem ébredsz, minden általad került eléd, az életedbe. És ez óriási lehetőség, hiszen meg is tudod változtatni.

Értelem, tudatosság tippem

Amikor egy nem kívánatos helyzetbe kerülsz, állj meg egy pillanatra, azonnali reakció helyett vagy legalább nem sokkal utána kérdezd meg magadtól: „Mi történik most? Ez az, amit igazán szeretnék?”

Kicsit olyan ez, mintha kívülről néznéd magad. Már ez önmagában segít, hogy klisé helyett tudatosan légy jelen az adott szituációban.

7 gyakorlati ötlet, hogy biztosan sikerüljön az új szokást kialakítanod

  1. Egyszerre csak egy új – bevezetni való szokást – válassz. Ezzel foglalkozz, erre készülj.
  2. Képzeld el, amikor már jól megy neked. Szuper jó, ha érzed is, milyen remek érzés. Nyugodtan lehetsz büszke magadra előre is.
  3. Tervezd meg, hogyan fogod elérni. Jelen pillanat és vágyott cél. Mi van közte, mit kell megtenned? Kivel kell beszélned, mit kell beszerezned, stb.?
  4. Készülj fel a kifogásaidra. Figyelj, teljesen rendbe van, ha egy sor kihívást élsz meg az új dolog bevezetése közben. Ha pl. elhatározod, hogy futni fogsz minden másnap, és az adott napon épp esik az eső – szóval legyen B terved. Tegyük fel, benti edzést tartasz, keresel előre videó felvételt, hogy csak el kelljen indítanod ilyen esetben.
  5. 21 napig (még jobb a 30) megszakítás nélkül tarts ki a célod mellett. Ez piszok nehéz, ám fontos. Ennyi idő szükséges, hogy az elméd ismerősként kezelje az új szokást. A mantrád legyen az, hogy „Képes vagyok rá. Megcsinálom.”
  6. Csak olyannak beszélj a tervedről, akiről biztosan tudod, hogy támogatni fog. Minden más esetben a megingás esélyét tartod fenn.
  7. Amikor letelik a 21 (30) nap, jutalmazd meg magad. Ez legalább olyan fontos, mint az egész folyamat. Szóval nem ér ellógni. Előre tervezd meg, mivel fogod magad megjutalmazni, amikor elérted célod, vagyis amikor gazdagabb leszel egy szuper jó új szokással.

Mi a jutalmad, az egész sikeres szokás tanulás végén?

Az önbizalmad nő. Méltán lehetsz büszke magadra. Az emberek igen kis hányada képes jó szokásokat bevinni az életébe. Kitartást kíván. Elköteleződést, erőfeszítéseket. Az emberi természet ellen hat, amely a megszokottat és a könnyűt üdvözli.

Ha ezt meg tudtad csinálni, jöhet a következő. Határ a csillagos ég. Ám ne feledd: nem kell rohannod, elég egyet lépned egyszerre.

Hajrá! Tudom, hogy meg tudod csinálni.

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek