Szokások, amik a sikerig repítenek – 2. rész

Bejegyzés megosztása

A sorozat előző, első részében a siker felé vezető út meghatározó pilléréről, a szokásokról kezdtem el írni. Amik jellemzően kétfélék lehetnek, vagy előrevisznek, vagy gátolnak a vágyott életed felé vezető úton. Emiatt gyakorlatilag nem kerülheted ki a velük való foglalkozást. Már amennyiben vannak céljaid, amiket el szeretnél érni.

A szokásokkal való törődést tekintsd óriási lehetőségnek. Ezáltal is kapitányává válhatsz saját hajódnak, életednek. Hiszen nem más körülménytől, embertől függ, hogy miket teszel meg nap mint nap. Az csakis rajtad áll. Pont ettől csodálatos. Te magad alakíthatod, mivel töltöd az idődet.

Hogy egyszerű-e jó szokásokat kialakítani? Egyáltalán nem az. Hogy miért? Erről is szól a sorozat mai, második része.

Megszületésünkkor tiszta lapokkal érkezünk, már ami a szokásainkat illeti. A család, amibe születünk, meghatározó szerepet játszik a továbbiakban. Mivel kezdődik a napod, mikor és hogyan mosol fogat, miről beszélsz, és miről nem, ezek mind a szüleid hatásának köszönhetően íródnak beléd – első éveidben. Minden gyerek másol. Amilyen a minta volt, hasonló lesz a követő is.

Aztán jön az óvoda, iskola, további viselkedési mintákkal találkozol. Mindenhol szabályok vannak, amiknek rendre igyekszel is megfelelni, hiszen ez az elfogadás alapja. Ha betartod a közösség játékszabályait, elfogadnak, ha nem, kiközösítenek. Senki sem szeret egyedül harcolni.

Egy esélyed van új utakon járni gyerekként, ha hatalmas önbizalmad van. Mert akkor te vagy a falkavezér, és írhatsz vadonatúj szabályokat.

Tiniként, majd később felnőttként egy egészséges személyiség épp a merev falakat döngeti, illetve próbálja ledönteni. Van, akinél kimarad ez a lázadó korszak és csak sokkal később, vagy sohasem jön el. Hihetetlenül veszélyes dolog ez. Látszatra minden oké, hiszen az illető nagyon lojális, nincs vele semmi baj. Az már igaz. Ahogyan az is, hogy önálló gondolatai sincsenek. Így nem a saját életét éli, hanem megfelelési késztetések által másokét. Ám van egy dinamikája ennek a jelenségnek. Látszólag sokan szeretik az ilyen alkalmazkodó embert, aki mindenre igent mond. Érdekes módon, az emberek egy idő után elfordulnak attól, akinek nincs saját értékrendje.

Vagyis szerencsés, ha időben megfutod a lázadó köröket. Megtapasztalod, mit ér az erőd, mit tudsz elérni vele. Ez a siker szempontjából is nagyon fontos. A siker nem a kényelmesek ajándéka, hanem a küzdőké, a harcosoké.

Ne hatalmas csatákra, veszekedésekre gondolj. Elég, ha csak magadat győzöd le, nincs is annál nehezebb.

Ezen a ponton érkeztünk el a gondolkodásbeli, mentális jó szokásokhoz, amik a sikerig repítenek. Csokorba gyűjtöttem egy párat.

3 jó mentális szokás, amit érdemes elsajátítanod

Az első mentális jó szokás, hogy mindig kíváncsian tekintesz magadra. „Ki vagyok én ebben a pillanatban, és mit szeretnék igazán?” Ez egy dinamikusan alakuló dolog, nem állandó. Ma nem az az ember vagy, mint aki 20 éve voltál. Legalábbis remélem.

A kérdésre sok jó válasz létezik, helyzettől függően. „Én most épp egy zaklatott anya vagyok, és nyugalmat szeretnék.” Ebben hatalmas erő van. Tudod, miért? Mert máris nyit a lehetőségek, a megoldás felé. Hiszen az ebből következő jó kérdés: „Hogyan érhetem el a vágyott nyugalmat?”

A másik, amiért ez nagy erővel bír, az az őszinteség. Gyakori tévhit, hogy egy anyának mindig erősnek kell lennie. Talán épp ettől a tehertől, elvárástól olyan nehéz anyaként helytállni. Amint ki mered mondani magadnak, és aztán másoknak is, mi van veled most, egy hatalmas megkönnyebbülést érezhetsz. Ember vagy, és láthatóan elfáradtál. Másokban ez együttérzést vált ki. Akik igazán szeretnek, a segítségedre sietnek. Így máris nem kell egyedül megoldanod minden helyzetet. Míg ha elhallgatod az állapotod, nincs az a szerető ember, aki kitalálná, hogy segítségre van szükséged.

Oké. Tehát első jó szokás = légy kíváncsi magadra, második = légy őszinte magadhoz és másokhoz.

A harmadik jó mentális szokás az önfegyelem. Nincs ennél fontosabb, ha valamit el akarsz érni, ami kívül esik a komfort zónádon. És hát valljuk be, minden célunk kívül esik ezen. Azért is nevezzük elérendő célnak, és nem meglévő valóságnak.

Ha ez a legfontosabb mentális szokás a siker felé vezető úton, hogyan lehet szert tenni rá?

Két dolog kell hozzá. Nagyon akard a célt. Illetve: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Önfegyelem = kitartás. Ez nem több és nem kevesebb, mint hogy amit elterveztél, azt véghezviszed.

Akkor miért olyan kevés ember sikeres a céljai elérésében?

Először is, mert a legtöbb embernek nincs igazi, szívből jövő célja.

Robot üzemmódMásodszor. Bár azt hisszük, mi irányítjuk az agyunkat, ám az sokszor fordítva van. Automatizmusok sorozata fut programként bennünk. Könnyű belátni, hogy ha robot üzemmódban működik valaki, abból nem lesz kiemelkedően tehetséges, sikeres ember.

Aki megvalósítja a vágyait, az sokat jár ismeretlen tájakon, sokat kísérletezik, és gyakorol. Ez aztán új utakat ír le a saját komputerében.

Robot pilóta üzemmódunk alátámasztásaként hoztam egy filmet, amit ajánlok neked megnézésre. A címe: Az elme működése. Kétrészes dokumentumfilm arra, hogy legyen fogalmad arról, ki is a főnök tebenned.

Be kell csapnod a robotot magadban. Ez kitartás, önfegyelem, és rengeteg gyakorlás árán érhető el. Írj új programokat magadnak, és sikeres leszel.

Nézzük, mi a robot pilóta üzemmód helyett az új szokás kialakításának folyamata.

Válassz egy célt, ami elég nemes neked. Kezdd kicsiben. Válassz olyat, amit pár héten, maximum egy hónapon belül elérhetsz. Amit már régóta halogatsz. Amit megígértél valakinek, és még nem kerítettél sort rá. Stb. Legyen tétje, súlya. Vedd komolyan magad. Ne a szemét levitelét válaszd. Írd le, mit szeretnél. Kiszínezheted, készíthetsz belőle montázst. Minél feltűnőbb, annál jobb.

Képzeld el, amikor megvalósult. Lásd magad abban a helyzetben. Érezd át, mit ad majd neked, hogyan fogod magad érezni tőle.

Tűzd ki a határidejét. Írd is be a naptáradba, legyen nyoma. Ezután vegyél egy lapot, és írd le, mi minden szükséges ahhoz, hogy megvalósuljon. Milyen eszköz és – most figyelj – milyen hozzáállás kell részedről, hogy végig vidd a folyamatot. Szerezd be a szükséges holmikat.

Határozd el, hogy megcsinálod. Írd is le. „Ezennel megfogadom, hogy ezt és ezt ekkora és ekkora megcsinálom.” Másik formula: „Úgy döntöttem, hogy …. a folytatás ugyanaz.”  Megerősítő mondatokat is írhatsz. „Képes vagyok rá.” Megcsinálom.”

Jön a lépések tisztán látása. A nagy cél lebontása kis célokká. Tegyük fel, 3 hét múlva készre akarod írni az első komoly tanulmányodat. Remek. Miről írod? Hány fejezete lesz? Azoknak mi a címe? Lesznek benne képek? Hová küldöd majd el? Ha ezekre válaszolsz, már ki is alakult, mely lépések következnek egymás után.

Megvannak a teendők. Rendelj ezekhez is határidőt. Ellenkező esetben az utolsó napon akarod az egészet megírni. Az időpontokat írd be a naptáradba.

Minden kész. A döntés, a terv. Már csak csinálnod kell. Ugye, milyen egyszerű? Oké, nem biztos, hogy az. Jönnek az ismerős mumusok. Most rossz idő van, most felhívott a barátnőm, hogy menjek át hozzá, stb.

Mit tegyél, ha meginogna az elhatározásod?

Hagyd el önmagad korholását. Tedd az alábbiakat, és menj tovább. Légy tudatos arra, amit teszel. Nincs időd sajnálni magad, a haragudásra se legyen. Nem visz előre.

Vedd el, miért csinálod, mi a távlati, magasztos cél. Ha az rendben van, vissza fogsz billenni. A jó célok jó útra visznek.

Olvasd el a döntésedről szóló mondatot, amit a folyamat elején leírtál.

Írj előre kész tippeket magadnak ilyen esetekre. Ez is legyen a tervezés része. Mit teszek, ha meginognék? Te ismered legjobban magad, így azt is te tudod pontosan, mivel húzd ki magad a csávából.

Hát így fest a sikeres célkitűzés és megvalósítás folyamata.

Végeredmény az elkészült valami és az önbizalmad növekedése. Bátran veregesd meg a válladat. Megcsináltad. Ünnepeld meg. Ha fogyókúrázol, ne egy sütivel.

Hajrá.

Sikerélményeket várom e-mailben vagy hozzászólásban. Erősítsük egymást a jó példával.

Ha pedig végképp nem boldogulsz, kérj segítséget. Felemelő érzés átlépni egy hátráltató szokásból új, előrevivő szokások felé.

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek