Miért jó, ha vannak céljaid, és hogyan érheted el őket?

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cím valójában két kérdés egy mondatban, egymásból következnek. Mindkettőre válaszolva járom körül ezt az izgalmas témát, a célokat a hozzájuk vezető utat.

Mit gondolsz, az emberek szeretnek célt kitűzni, és aztán tervet készíteni az elérésükre?

Ma még ez nem általános. Kevesebben vannak, akik igen.

Gyerekként szinte senki nem tanulta ezt az iskolában, sokunk szülei sem tudták, és így nem is taníthatták meg nekünk, milyen áldásos dolog ez a folyamat. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy felnőve ne szerezhetnénk meg ezt a rendkívül hasznos tudást.

Miért jó, ha vannak céljaid?

Első olvasásra abszurdnak hangzik a kérdés. Persze, hogy jó, ha vannak céljaim, legyinthetnél rá gyorsan. Végig gondoltad valaha, miért, és mire jó neked?

Még mielőtt megválaszolom, egyáltalán miféle célokra gondolok itt? Olyanokra, amikhez erőfeszítés szükséges. Le akarsz fogyni, nyáron elmennél nyaralni, szeretnél letenni egy nyelvvizsgát, szeretnél meggyógyulni, elsimítanál egy régi konfliktust, stb. A nagyon nagy célok közül pedig kiemelném azt, ami az életed értelmével kapcsolatos. Mi a célja, értelme az életednek? Mi a te életcélod? Állj meg nyugodtan egy pillanatra, hogy végig gondold ezt.

Ki befolyásolja a céljaid megszületését?

Hatással van rád, mit szeretnének tőled a szüleid? A párod? Hát az, hogy mit kellene célul kitűznöd társadalmi elvárások miatt?

Legigazibbak a saját céljaid, amiket úgy hozol, amikor ismered magad. Tudod, kivagy, és ki nem vagy, mi szolgál, és mi nem, téged. Sokan önzésnek hívják, mikor ez vezérel. Mások szabadságnak és kiteljesedésnek. A második csoportba tartozók szerint úgy adhatsz magadból a legtöbbet, ha az vagy, aki igazán szeretsz lenni. Minél több elvárásnak próbálsz megfelelni, annál nehezebb dolgod lesz idővel. A lehetséges következmények közül egyetlen egyet emelek ki: piszkosul rosszul fogod magad érezni a bőrödben.

arc2Megéri hát utána járni, ki is vagy valójában. Csoda érdekes dolgokra bukkanhatsz. Kereshetsz egy önismereti tanfolyamot, egy segítő szakembert, elmehetsz asztrológushoz, számos remek módon nyílik ki a rólad szóló titkok könyve.

 

Az elvárás-mentes saját céloknál tartottunk.

Milyen az az ember, akinek vannak céljai, és milyen, akinek nincsen?

 1. iranyHa van célod, tartasz valahová. Ha nincs, sodródsz.
 2. Konkrét céllal a figyelmed fókuszált, anélkül szétszórt.
 3. A célod miatt könnyen döntesz életed eseményeiről. Felteszel egy egyszerű kérdést: Közelebb visz a célomhoz? – és már tudod is a választ. Ha nincs célod, dönteni sem tudsz.

Nézzünk most ezekre mind 1-1 példát. Legyen az a célod, hogy lefogysz.

Amíg nem tűzöd ki a célt, mindegy, mit eszel. Frusztrálódsz tovább, ahogy tükörbe nézel, és eszed tovább a kalóriadús ételeket.

Ha már tudod, hogy le akarsz fogyni, a figyelmed az egészségesebb ételek felé fordul, boltban, étterembe egyaránt. Addig bármit megveszel, aminek szép a csomagolása, ami akciós, stb.

Az ideális súlyod érdekében pontosan tudni fogod, mire mondj igent, és mire nemet. Tegyük fel, meghívnak egy disznótorosra. Korábban gondolkodás nélkül igent mondtál volna. Most határozottan elmondod, hogy milyen célod van, és hogy abba nem fér bele a disznótoros. Fontosabb a cél, mint hogy megfelelj a korábbi elvárásoknak, és együtt legyél barátaiddal. Lehet, hogy új barátaid lesznek, ha az egészségesebb étkezést komolyan gondolod. Pláne, ha sikerélményeid lesznek hamarosan, mert nem csak a súlyod csökken, ezen túl sokkal jobb lesz a közérzeted, energikusabb leszel, stb.

A kiragadott példa után játszd el a saját konkrét céloddal ugyanezt. Nézd meg a három kérdés tükrében, mit ad neked a célod. Mit változtat meg a napjaidban és az életedben? Mennyi pozitív hatása van annak, hogy kitűzöl egy neked fontos célt?

Célod megválasztásában szerepet játszhat egy másik ember is. Lehet célod a párod, gyereked, szülőd, barátod számára elérendő jó is. A végén úgy fogod érezni, neked legalább akkora öröm, ha a másik örül, mintha veled történne az a jó dolog.

Ám fontos, hogy legyenek egyedül rólad szólócélok is. Amiről aztán könnyen kiderülhet, hogy közvetve más is profitál belőle. A fenti példánál maradva lefogysz, és a párod számára még vonzóbb leszel.

 

Térjünk át most a címbeli kérdés második részére.

Ha már vannak céljaid, hogyan érd el őket?

folyamatabraA cél kifejezést azért szeretem, mert jelzi, hogy kész vagy folyamatokban gondolkodni. Ez azért előny számodra, mert legalább egyszer végig gondoltad már, hogyan lesz egy gondolatból, egy ötletből megvalósulás, vagyis megvalósítás. És itt a felkiáltójel. Megvalósítás, és nem megvalósulás. Az elsőhöz te is kellesz, a másodikban várod a csodát. Csodák igenis vannak, ám ha alaposabban megnézed, nem függetlenek tőled. Legalábbis gondoltál már rájuk többször, erősen, szívből.

Szóval, ha kész vagy folyamatban látni a célodhoz vezető utat, akkor tudod, hogy tenni is kell érte. Hogyan fogod elérni a célodat? Min múlik, hogy eléred-e?

 „A siker egy arra érdemes cél folyamatos megvalósítása.” Mondja Earl Nightingale. Ez az idézet indított el, hogy összefoglaljam a céllal kapcsolatos gondolataimat.

Ezzel el is értünk az első sarokponthoz.

Egy korábbi bejegyzésben elmeséltem, mi volt személy szerint nekem a bajom régen a célokkal, meg a sikeres emberekkel. Szerencsére felismertem, és most már tudom, hogy minden, amiért nem teszek, csak szeretnék már ott lenni, az idegesíteni fog mindaddig, míg el nem kezdek én is célokat kitűzni, és elindulni a megvalósításuk felé. Egész addig távolinak és idegesítőnek érzem majd az összes ide tartozó kifejezést, és azokat is, akik tesznek valamit ezen a területen. Nyafogni könnyebb, mint cselekedni. A nem cselekvés kifogások gyártásához, és szenvedéshez vezet.

Most, hogy már én is a célmegvalósítók oldalán vagyok, élesen látom a korábbi önmagam igencsak kikezdhető hozzáállását. Sokat tanultam belőle.

 

Egy célokkal rendelkező egészséges ember jellemzői:

 • célja kitűzése pillanatában elköteleződik annak elérése mellett
 • ez az elköteleződés extra erőket képes mozgósítani benne
 • tudatosan megtervezi a lépéseit
 • a lépéseket fontossági sorrendben valósítja meg
 • minden elért részcél sikerélmény számára
 • ettől nő az önbizalma
 • motivált, lelkes
 • figyelme a célon van, a közbejövő hatások nem tántorítják el
 • minden helyzetben keresi a tanulságot, ezt tapasztalatként beépíti, hibáiból tanul
 • problémás helyzetben a megoldást keresi
 • amikor egyedül nem boldogul, segítséget kér
 • azonnali eredmény helyett képes kivárni azt, közben folyamatosan tesz érte
 • szívesen működik együtt másokkal a céljai elérésében
 • legalább annyira értékeli a folyamatot, mint a végeredményt
 • koccintasképes megünnepelni a sikerét
 • örömét szívesen osztja meg másokkal
 • vigyáz az álmaira, azokat kizárólag támogató emberekkel osztja meg

 

Mire használhatod ezt a felsorolást?

Ez alapján lemásolhatod a sikeres célmegvalósítás receptjét. Legközelebb vedd végig a pontokat, időzz el egy kicsit azzal, hogy ezeknek megfelelően gondolod végig a célodat.

Ha elakadtál, írj – marianna@sajatutadon.hu – vagy http://regi.sajatutadon.hu/kapcsolat/

 

Sikeres és örömteli célkitűzést és megvalósítást kívánok!

 

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

Lehet rám pályázni!

Hát ez meg mi? Fontosnak tartom a civil szervezetek munkáját. Ennek kifejezéseként tevékenységüket ingyen előadással/programmal támogatom. Méghozzá úgy, hogy a

Ami utadban áll, …

Még van annyira év eleje, hogy téma lehet az évtervezés, így ezzel kapcsolatban hoztam ma egy érdekességet. Ez olyan infó,

Ezek is érdekelhetnek