Elég jó vagy

Bejegyzés megosztása

Érezted már valaha, hogy nem vagy elég jó? Nem csak úgy általában, hanem egy-egy konkrét dologban. Fel tudod idézni, milyen érzés? Biztos vagyok benne. Ez olyasmi, amit az ember nem felejt el.

Saját emlékeimet felidézve állítom, kevés vacakabb dolog van annál, mint amikor szembesülök a ténnyel, hogy alul maradtam valamiben másokhoz képest. Széles skálán tudok érezni ilyen helyzetben. A nem érint meg-től a megsemmisülésig sok-sok érzést hív elő bennem, szituációtól függően.

Miért érdemes ezzel foglalkozni?

Nem is gondolnád, mekkora károkat okoz ez az egyszerűnek tűnő jelenség. Észrevétlenül ássa alá az önbecsülésedet, és feleslegesen gátol meg önmagad teljességének megélésében.

Hogyan kezdődött mindez?

Ritka kivételtől eltekintve jó szándékú felnőttek sora szembesített minket korlátokkal gyerekkorunktól kezdve. Azért nehéz ez, mert:

  • A felnőttek referencia személyek az életünkben, vagyis amit mondanak, azt többnyire kritika nélkül elfogadjuk. Aztán idővel valahogy feltűnnek a logikai bukfencek, és amikor nem jönnek értelmes válaszok az egyszerű miért kérdésre, inogni látszik a nagy tekintély.
  • Egy gyerek azonban még nem tud asszertívan kommunikálni, hatékonyan kiállni magáért – ha ki is nyilvánítja nem tetszését, negatív jelzők és minősítések sorával találja szembe magát, ami tovább rombolja az önbizalmát, és feszültséget hagy benne.

Ezek az élmények néha érezhetően, de még inkább tudattalanul nyomot hagynak bennünk. Attól függ, rombolóan hatnak-e ránk felnőtt életünkben ezek a lenyomatok, hogy milyen hamar tesszük fel a kérdést magunknak: „ki vagyok én?”, és milyen mélyen merünk szembe nézni magunk és mások valódi mozgatóival, és jelöljük ki ezek után az új irányokat az életünkben.

Vagyis hogy mikor lépünk rá az önismeret útjára.

Amikor kíváncsi leszel önmagadra

Az önismeret nem fájdalommentes. Nem is az a célja, hogy gyors pirulaként elkendőzze a tüneteket. Az önismeret arra való, hogy megismerd az erősségeidet, az örömeidet, és találkozz a fájdalmaiddal, és sorra meggyógyítsd azokat. Mindezek eredményeképp barátságot köss magaddal.

Önismeret 2.0

Ha kitartóan és reálisan szemléled a saját világodat és a körülötted lévő világot, felfedezel benne törvényszerűségeket. Ezekben lesz, ami nehéz szembesülést hoz. Sokszor ahhoz, hogy el tudd fogadni, amit megismersz, segítséget kell kérned külső szakembertől, aki támogat téged ezen az úton, hogy eljuttasson téged a saját nagyszerűséged felfedezéséhez. Nagyon hatékony a csoportos közeg is, legyen az önismereti csoport, body-work, vagy más társas közeg belső folyamatok megéléséhez. Aki pedig nem szívesen tárulkozik ki mások előtt, annak az egyéni konzultáció javasolt.

Erre figyelj, amikor csoportot és segítőt választasz

A csoportban legyen jó a hangulat. A csoport akarjon és tudjon fejlődni külön-külön és együtt is. Egészséges viszonyok alakuljanak ki, mindenki jóindulatúan álljon a másikhoz. A csoport tagjai fogadjanak el téged.

A segítő legyen szimpatikus, a megjelenése legyen harmonikus. . Legyen bölcs. A világnézete legyen vonzó számodra. Higgyen benned. Azt erősítse, amiben jó vagy. Pozitív világlátással rendelkezzen. Érezd magad jól a társaságában. Érezd, hogy általa is haladsz előre a saját utadon.

Saját utadon

Amennyiben bizalmat szavazol nekem, és szimpatikusnak találsz, fordulj hozzám bizalommal, ha magad mögött szeretnéd hagyni a „nem vagy elég jó” érzéseket, legyen szó életed bármely területéről. Fontos, hogy megéld önmagad nagyszerűségét, hogy felfedezd rejtett tartalékaidat, hogy örülj saját lényednek, létezésednek.

Hiszen az élet olyan csodálatos, amilyen csodálatosnak te magadat tartod.

Szeretettel,

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,