Kapcsolódás – értjük vagy félreértjük egymást?

Bejegyzés megosztása

Kevés izgalmasabb téma van annál, mint hogy férfiak és nők hogyan értik – vagy értik félre egymást. 2017.12.06-án workshop keretében jártunk ennek utána. A társaság előadásra számított, a többség szerencsére örömmel vette az interaktív feladatokat, amikkel készültem, és amikbe aztán őszintén bele is adták magukat.

A 2 órás program ízelítő volt a 2018. januárban induló programsorozatból. Nem csak az izgalmassága, hanem az örökzöld volta miatt is fontosnak tartjuk (Tudatos Szex Alapítvány és Saját utadon közösség), hogy a férfi és nő közti kommunikációban jobban elmélyedjünk. Évezredek óta él a vágy mindkét nemben, hogy kapcsolatuk örömet adó legyen, és mégis olyan kevés az, ahol maradéktalanul sikerül ezt elérni és fenntartani.

Elméletek ismétlése helyett a hús-vér valóságban maradtunk. Mindenki a saját kérdéseit és tapasztalatait hozta. Nagyon tanulságos tükör rajzolódott ki, hol is áll a csoport a kapcsolódás, kommunikáció területén. Vajon igaz ez a férfi-nő kapcsolódásra általánosságban is?

Bemelegítésként rögtön azt a feladatot kapták a résztvevők, hogy fogalmazzák meg, mi hozta őket a programra, mi érdekli őket igazán, és esetleg miben akarnak fejlődni, ha már a férfi-női kapcsolódás a téma.

Következzen pár példa a motivációk közül.

  • Az érzések közvetítése egyértelműen.
  • Leginkább azt mondani, amit szeretnék.
  • Párkapcsolati kommunikáció, félreértések nélkül.
  • Szeretném tisztábban kifejezni magam.
  • Fejlődni szeretnék az érzelmileg erősen töltött konfliktushelyzetek kezelésében.

Melyik igaz rád is? Ha egyik sem, te hogyan válaszolnál a kérdésre? Mi az, ami téged érdekel férfi és nő kapcsolódásában? Van-e olyan terület, amiben fejlődni szeretnél?

Épp annyi nő vett részt a programon, mint férfi, és ez már önmagában szép lehetőséget adott kiegyenlített „erőviszonyok” szerinti csoportmunkához.

Ahogyan egymást látjuk

A folytatásban rácsodálkoztunk egymásra. Férfiak a velük szemben ülő nőkre, és fordítva. Közben az volt az instrukció, hogy milyen gondolatok, érzések járnak át. Kínos és természetes – ez volt talán a két véglet, ahogyan ezt a gyakorlatot megélte a csapat.

Amikor felkerültek az egyes saját élmények, akkor jött a nagy meglepetés.

Az urak jellemzően pozitívabb, tisztelet telibb visszajelzést adtak a hölgyekről, kevés neheztelővel fűszerezve, míg a hölgyek több semleges és negatív jelzővel illették a megjelent férfiakat.

Hogy példákat is mondjak férfiak jelzői közül: szerteágazó, titokzatos, erotikus, varázslatos, bizalom-orientált, megfoghatatlan, nyílt. A nőké: gátlásosság, izgatottság, fal, kétely, különbözőség, mosoly, kíváncsiság, cuki.

Mennyire szólt ez az adott csoporttagokról, és uram bocsá’ arról, aki épp tollba mondta? Ez olyan kérdés, amit csak mélyebb csoportfolyamat során lehet kibontani.

A kapcsolódást/kommunikációt segítő és gátló tényezők

Ez a későbbi feladat oldotta az egyensúlytalanságot. Ebben már sokkal egységesebb kép lett, hasonló dolgokról véljük, hogy előmozdítják, vagy éppenséggel hátráltatják a két nem viszonyát. A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát.

A kapcsolódást segítő tényezők: érzelmek felvállalása, azonos értékrend, őszinteség, empátia, figyelem, bátorság, nyíltság, minőségi idő, önismeret.

Gátló tényezők a két nem kapcsolatában: félelem, gátlások, féltékenység, érdektelenség, időhiány, bizalmatlanság, udvariatlanság, szótlanság, személyiségzavar.

Te mivel egészítenéd ki a fentieket?

Összességében mi a helyzet a te életedben az ellenkező nemmel való kapcsolódásban? Harmonikus? Megérted könnyen a másikat? Bármely helyzetben megérteted magad?

A téma folytatása

Ha érdekel a téma, kövesd figyelemmel a Tudatos Szex és a Saját utadon fb oldalakat, mert ott tesszük közzé a 2018. januári indulás pontos dátumát.

Havonta egy alkalommal találkozunk majd 2,5-3 órára, hogy 1-1 rész területet körbejárva még figyelmesebben tudjunk jelen lenni egymásnak, és még hitelesebben képviseljük saját magunkat a férfi-nő kapcsolatban.

Szeretettel látunk téged is.

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,