Kapcsolódás – értjük vagy félreértjük egymást?

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Kevés izgalmasabb téma van annál, mint hogy férfiak és nők hogyan értik – vagy értik félre egymást. 2017.12.06-án workshop keretében jártunk ennek utána. A társaság előadásra számított, a többség szerencsére örömmel vette az interaktív feladatokat, amikkel készültem, és amikbe aztán őszintén bele is adták magukat.

A 2 órás program ízelítő volt a 2018. januárban induló programsorozatból. Nem csak az izgalmassága, hanem az örökzöld volta miatt is fontosnak tartjuk (Tudatos Szex Alapítvány és Saját utadon közösség), hogy a férfi és nő közti kommunikációban jobban elmélyedjünk. Évezredek óta él a vágy mindkét nemben, hogy kapcsolatuk örömet adó legyen, és mégis olyan kevés az, ahol maradéktalanul sikerül ezt elérni és fenntartani.

Elméletek ismétlése helyett a hús-vér valóságban maradtunk. Mindenki a saját kérdéseit és tapasztalatait hozta. Nagyon tanulságos tükör rajzolódott ki, hol is áll a csoport a kapcsolódás, kommunikáció területén. Vajon igaz ez a férfi-nő kapcsolódásra általánosságban is?

Bemelegítésként rögtön azt a feladatot kapták a résztvevők, hogy fogalmazzák meg, mi hozta őket a programra, mi érdekli őket igazán, és esetleg miben akarnak fejlődni, ha már a férfi-női kapcsolódás a téma.

Következzen pár példa a motivációk közül.

  • Az érzések közvetítése egyértelműen.
  • Leginkább azt mondani, amit szeretnék.
  • Párkapcsolati kommunikáció, félreértések nélkül.
  • Szeretném tisztábban kifejezni magam.
  • Fejlődni szeretnék az érzelmileg erősen töltött konfliktushelyzetek kezelésében.

Melyik igaz rád is? Ha egyik sem, te hogyan válaszolnál a kérdésre? Mi az, ami téged érdekel férfi és nő kapcsolódásában? Van-e olyan terület, amiben fejlődni szeretnél?

Épp annyi nő vett részt a programon, mint férfi, és ez már önmagában szép lehetőséget adott kiegyenlített „erőviszonyok” szerinti csoportmunkához.

Ahogyan egymást látjuk

A folytatásban rácsodálkoztunk egymásra. Férfiak a velük szemben ülő nőkre, és fordítva. Közben az volt az instrukció, hogy milyen gondolatok, érzések járnak át. Kínos és természetes – ez volt talán a két véglet, ahogyan ezt a gyakorlatot megélte a csapat.

Amikor felkerültek az egyes saját élmények, akkor jött a nagy meglepetés.

Az urak jellemzően pozitívabb, tisztelet telibb visszajelzést adtak a hölgyekről, kevés neheztelővel fűszerezve, míg a hölgyek több semleges és negatív jelzővel illették a megjelent férfiakat.

Hogy példákat is mondjak férfiak jelzői közül: szerteágazó, titokzatos, erotikus, varázslatos, bizalom-orientált, megfoghatatlan, nyílt. A nőké: gátlásosság, izgatottság, fal, kétely, különbözőség, mosoly, kíváncsiság, cuki.

Mennyire szólt ez az adott csoporttagokról, és uram bocsá’ arról, aki épp tollba mondta? Ez olyan kérdés, amit csak mélyebb csoportfolyamat során lehet kibontani.

A kapcsolódást/kommunikációt segítő és gátló tényezők

Ez a későbbi feladat oldotta az egyensúlytalanságot. Ebben már sokkal egységesebb kép lett, hasonló dolgokról véljük, hogy előmozdítják, vagy éppenséggel hátráltatják a két nem viszonyát. A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát.

A kapcsolódást segítő tényezők: érzelmek felvállalása, azonos értékrend, őszinteség, empátia, figyelem, bátorság, nyíltság, minőségi idő, önismeret.

Gátló tényezők a két nem kapcsolatában: félelem, gátlások, féltékenység, érdektelenség, időhiány, bizalmatlanság, udvariatlanság, szótlanság, személyiségzavar.

Te mivel egészítenéd ki a fentieket?

Összességében mi a helyzet a te életedben az ellenkező nemmel való kapcsolódásban? Harmonikus? Megérted könnyen a másikat? Bármely helyzetben megérteted magad?

A téma folytatása

Ha érdekel a téma, kövesd figyelemmel a Tudatos Szex és a Saját utadon fb oldalakat, mert ott tesszük közzé a 2018. januári indulás pontos dátumát.

Havonta egy alkalommal találkozunk majd 2,5-3 órára, hogy 1-1 rész területet körbejárva még figyelmesebben tudjunk jelen lenni egymásnak, és még hitelesebben képviseljük saját magunkat a férfi-nő kapcsolatban.

Szeretettel látunk téged is.

Marianna

További aktualitásokról, programokról hírlevélben értesülhetsz:

[mc4wp_form id=”277″]

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

Te magad – kívül és belül

Hogyan látod magad? Szépnek? Értékesnek? Olyannak, aki eléri, amit akar? Bízom benne, hogy mindháromra hatalmas IGEN a válaszod! A hozzám

A magunknak tett ígéreteink

Sokan úgy nőttünk fel, hogy magunkat elismerni nem szép dolog, az „bűzlik”. Ezzel egy jó messzi pályára állítanak minket gyerekkorunk

Amikor jönnek a kihívások

A statisztikák szerint 4-6 hét , és máris elillan az év elején szőtt nagy Terv. De legalábbis az oda vezető úton komoly elakadás látható. Kihívások. Így február végén „esedékesek”.
Három kérdéssel ki tudod nyomozni, vajon hol lankadt el a lelkesedésed.

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,