Kézírás a kihalás szélén? Avagy miért érdemes mégis kitartani mellette

Bejegyzés megosztása

Lassan már nosztalgikus különlegességnek számít kézzel írni, pedig a számos rejtett előnnyel rendelkezik az egyszerű gépeléshez képest. Nem állítom, hogy ki tudjuk kerülni a gépen pötyögést, de azt igen, hogy balgaság lenne elhagyni az életünkből a kézírást!

Mondom is, miért.

Aki kézzel ír, többet gondolkodik, javul a memóriája, annak az összetett agyi tevékenységnek köszönhetően, amit a kézírás igényel.

Kutatások bizonyítják, hogy a kézzel írók sokkal kreatívabbak. Hiszen be kell kapcsolni az agyunk alkotó részét is, hogy egy „mű” (legyen az egy hivatalos levél is akár) megszülessen.

A kézírásunk hozzánk tartozik, minket jellemez. Saját, egyedi részünk. Megismerhetőek vagyunk általa. Jelzi az egyéniségünket, hangulatunkat.

Nem csak megmutatja, kik vagyunk, hanem változni is tudunk általa! Gyógyulhatunk és fejlődhetünk is a kézírásunkra odafigyelve. Grafológia, grafoterápia és a grafokontroll. (Következő alkalommal kifejtem ezeket, mert csoda érdekesek!)

Minél hosszabban írunk, annál elmélyültebb, meditatívabb állapotba kerülünk. A kreatív írás nevű technika tudatosan használja ezt annak érdekében, hogy a benső énünkkel kapcsolatba kerüljünk, a szívünk hangját meghalljuk.

A folyóírás tanulása és gyakorlása közben a szem és kéz összehangoltsága erősödik, különböző agyi idegpályák fejlődnek ki,

A kéz finom-motoros mozgása is javul, egy szó, mint száz, javul a kézügyességünk.

Az esztétikai érzékünk is fejlődik általa, hiszen amit kiadunk a kezünkből, az a névjegyünk is egyben. Vagyis odafigyelünk a külalakjára. Kicsit összeszedjünk magunkat, igényesen állunk hozzá a kézíráshoz.

Aki nem ír kézzel, lemond az egyéniségéről, és a fent említett pozitív hatásokról. Kár lenne érte.

Hajrá kézírás!

És ha már kézírás. Én imádok kézzel írni, és imádom a füzeteket, amikbe tematikusan szoktam jegyzetelni! A könyveim születésénél egy teljes A/5-ös füzetet írtam tele. Gyakorlatilag mindig velem volt. Amint eszembe jutott egy ötlet, azonnal beleírtam. Praktikus és hasznos technika cenzúrázás nélkül írni, ami eszedbe jut. Akár megoldandó helyzetről, akár a szenvedélyedről, hivatásodról, vagy egy nagy projektről legyen szó.

Kétféle módon szoktam beszerezni a kedvenc füzeteimet.

Vagy megveszek egy alap füzetet, tudod, a legolcsóbb kategóriájút, és utána a saját kreatív technikáimmal újra öltöztetem. Ezt szeretem a legjobban. Életre kelnek, hozzám tartoznak ezek a füzetek. Személyes kapcsolatom van velük.

A másik módszer az egyszerűbb, amikor a boltokban kapható füzetek közül a legszebbeket veszem meg, mármint az adott témához leginkább passzolók közül. Ez is egy VIP érzés, de kevésbé személyes, mint az első.

Minap írószerboltban jártam, ami önmagában nézve egy veszélyes tevékenység számomra. Egyetlen füzetet akartam venni, hárommal jöttem ki.

De ez a három füzet mind nagyon passzol ahhoz, amiket a hivatásomban képviselek, ezért mindenki láthatja, mennyire igazolt, hogy megvásároltam mindhármat!

Nézd csak:

Az első rögtön arról beszél, hogy hidd el, képes vagy rá, arra, ami igazán fontos neked. Amikor elindulsz a saját utadon, óhatatlanul lesznek ellenlábasaid. A kitartásod záloga, hogy higgy magadban, és az ügyedben.

A második egy választás elé állít. Választhatod, hogy beállsz a sorba, hogy elhiszed, középszerűen élni biztonságos. Ám választhatod azt is, hogy kilógsz a sorból, hogy megkeresed, miben vagy jó, és ragyogsz!

A harmadik egy nagy mumus legyőzésére sarkall. A félelem egyik mellékterméke a halogatás. Minden ürügyet kitalálunk, miért nem jött még el a megfelelő alkalom. De nincs olyan, hogy megfelelő alkalom! Döntés van, hogy elkezdem. Aztán majd levonom a tanulságokat.

Ezek a füzetek emlékeztetnek arra, ki szeretek lenni, szóval már ki is találtam, mire fogom használni őket.

Te mikor írtál utoljára tollal vagy ceruzával?

A fentiek értelmében bátorítalak, hogy tartsd meg a kézzel írást, csempéssz a napjaidba apropókat, hogy lejegyzetelj, feljegyezz valami fontosat, hasznosat.

Következő alkalommal, ahogy ígértem, a kézírás további áldásos hatásairól, és felhasználási területeirőll fogok mesélni (grafológia, grafoterápia és grafokontroll).

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek