Kézírás-rituálé: A belső gyógyulás írásos útja

Bejegyzés megosztása

A kézzel írásunk annyira triviális, magától értetődő, és egyszerű tevékenység a mindennapjainkban, hogy a gyógyító hatását már kevesen ismerjük, és még kevesebben használjuk.

A mostani bejegyzésben három olyan területet felé kalauzollak el, melyeket kiválóan használhatunk a személyiségünk kiterjesztése, egy minőségibb verziónk megteremtésére.

Olyan izgalmas, hogy nem kell megváltoztathatatlan tényként elfogadni azt, akik vagyunk! Egy mégoly egyszerű tevékenység, a kézzel írás alkalmazásával újra alkothatjuk önmagunkat!

Az előző blogban a kézírás becsületéről és általános pozitív hatásairól meséltem. Ha még nem találkoztál vele, ITT megtalálod.

A pozitív hatások közt épp csak említésre került a gyógyító aspektus, és ígértem is, hogy ebbe jobban elmélyülünk majd. Íme hát!

Az első terület, amiben az írás által jobban megismerhetjük magunkat, a GRAFOLÓGIA. A teljesen egyedi írásjegyeink a személyiségünkről árulkodnak. Igen elterjedt a használata, mégis vannak, akik áltudománynak titulálják.

Egy biztos: igen korán kezdte az ember felismerni, hogy a rajzolt betűink árulkodnak rólunk.

„A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét.” (Phalerensi Demetrius athéni szónok, Kr.e. 4. sz.)

Jean-Hippolyte Michon (1806–1881) francia abbé 30 éven át tartó kézírás vizsgálatokról szóló tanulmányaiban így fogalmazott: „A toll mozdulatainak fiziológiai okai vannak és ezek az agy befolyása alatt állnak.”

Modern korunkban, egy grafológiában jártas szem meg tudja nevezni főbb tulajdonságainkat, sőt alakadásainkat is. Ezek épp a felismerés hatására lehetőséggé változnak át. Ha pozitívak, akkor azért, hogy még inkább kiaknázzuk a bennük rejlő potenciált, ha nem igazán pozitívak, akkor pedig új minőséget gyúrhatunk belőlük.

A grafológiát számos területen alkalmazzák, például:

  • munkaerő kiválasztás
  • önismeret fejlesztés
  • pályaorientáció
  • hazugságvizsgálat
  • párkapcsolati tanácsadás
  • igazságügyi grafológiai vizsgálat

A következő terület, amiről ma mesélni szeretnék, az a GRAFOTERÁPIA.

Itt épp a grafológiai elemzés során előkerült jegyek kapcsán törekszünk az egyensúly helyreállítására. A cél az illető önmagához képest létrehozott belső harmóniája. Úgy, hogy az a külvilág számára is láthatóvá váljék.

A Stanford Egyetemen végezte pszichológiai tanulmányait Vimala Rodgers pedagógus, grafológus. Sok-sok év kutatása nyomán dolgozta ki módszerét, amely az egészséges íráskép kialakításával fejleszti a jellemet.

Vagyis lehet dolgozni az adott írásképünkkel! Új emberré tudjuk írni magunkat! Ez igazán ígéretes! Ehhez egy jó grafológusra/grafoterapeutára van szükségünk.

Betűink árulkodnak rólunk

Három példa arra, mi mindent kísér figyelemmel egy szakember az írásképünkben, és hogyan tudjuk pozitívan befolyásolni azt, egy harmonikusabb én felé.

A sorok Íve

Ha felfelé ível a sor, az pozitív személyiségre utal, a lefelé dőlőek pedig pesszimizmusra és negatív önképre.

Célszerű egyenesen írnunk, mert az reális önismeretet és helyzetfelismerést ad.

A betűk dőlése

Akinek az írása jobbra dől, képes meggondolatlanul fejest ugrani egy helyzetbe. Hajlamos ítélkezni.
Érdemes kiegyenesíteni a betűit, így egy idő elteltével kevésbe cselekszik majd elhamarkodottan.

Akinek az írása balra dől, az fél a saját vágyait követni. Extrém mód megfontolt, és végül racionális döntéseket hoz.
Érdemes változtatnia a betűk dőlésén, így idővel lazább lesz a döntéseben.

A betűk mérete

Túl kicsi betűt író könnyen elveszik a részletekben. Alkalmazkodik a szabályokhoz, hajlamos arra, hogy háttérbe szorítsa magát.

Ennek ellenkezőjeként, a túl nagy betűk gazdája nagyvonalú, aki általában elsiklik a részletek felett. Gyakran elkésik a megbeszélt találkozókról.

Mindkét esetben a harmónia felé érdemes törekedni. Nagyobb betűket írni a kisbetűvel írónak, hogy saját lényének fontosságot adjon a szabályokhoz és másokhoz képest, illetve kisebbekkel annak, aki eleve nagy betűket használ, ezáltal alkalmasabb lesz a csapatban működésre és a másokra figyelésre.

Az utolsó terület, amiről az írásképek kapcsán mesélni szeretnék, az a GRAFOKONTROLL.

A módszert Gulyás Jenő István pedagógia szakos bölcsész tanár dolgozta ki.

A fent említett grafoterápia azon ága ez, amit mi magunk elvégezhetünk. Vagyis öngrafoterápia.

Idézet Gulyás Jenő István és Földényi Ágnes grafokontroll című könyvének leírásából:

„Amikor az írásból jel lesz, vagy bármely betűt másként írsz, megtalálod a kapcsolatot ahhoz a változáshoz az életedben, amelyik a változást okozta. Amikor ellenkezően teszünk, azaz megváltoztatjuk bizonyos vonalainkat írásunkban, mi is változunk.


A GRAFOKONTROLL (más szóval öngrafoterápia) olyan viselkedéstani tudomány, melynek fókuszában az írás értelmezése és változtatása áll, amellyel közvetlenül felmérjük és befolyásoljuk viselkedésünket.
Az önértékelő vonalak folyamatos figyelésével a kézírásban:
– az író felfedezi, nyomon követi saját attitűdjét,
– az önértékelő vonalak következetes és törekvő megváltoztatásával az író megteremti annak lehetőségét, hogy életét pozitív, beteljesült irányba fordítsa. A GRAFOKONTROLL egyike a legdirektebb, leghatékonyabb, egészségre legkevésbé káros módszereknek, amelyet ismerünk.”

Számomra lenyűgöző annak a lehetősége, hogy a kézírásom által változzak!

Minimális költségigénye van (konzultáció a megfelelő szakemberrel), kitartó gyakorlás (de hisz a kezünk mindig kézzel van, és egy tollat, papírt is könnyen szerezhetünk), és máris kész az új ember!

Bízom benne, hogy érdekesnek találtad a mai témát, és kedvet kapsz ahhoz, hogy

  1. megőrizd a kézzel írás szokását
  2. kiaknázd az önfejlesztésben, sőt, a gyógyításban használható lehetőségeit is.

Harmonikus betűket és boldog napokat kívánok!

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek