A kérdések varázslatos ereje

Bejegyzés megosztása

Sok-sok olyan eszköz van a kezünkben, amit nem- vagy nem tudatosan használunk, holott helyzeteket, kapcsolatokat megváltoztató erejük van. Ilyen a kérdéseink varázslatos és gazdag tárháza.

Minden, amire tudatossá válunk, aminek a működését megértjük, lehetőségként és erőként érvényesül, amivel kreatívan alakíthatjuk az életünket.

Most olyan továbbgondolásra való szempontokkal készültem a kérdések világából, amivel kész leszel helyzeteket megoldani és a kapcsolataid minőségét javítani. Magaddal és másokkal.

Hogyan alakul a kapcsolatunk a kérdésekkel? Avagy:

A kérdések evolúciója

Amikor egy kisbaba elkezd beszélni, az első szavain túl csak úgy záporoznak belőle a kérdések. „Az mi az?” Hangzik az édes verzió. A szülők másik nagy kedvence a „miért…”. Türelem szükséges a javából egy szülőnél, hogy állja ezt a kérdés cunamit.

Egy kisgyerek eleinte bátran kérdez, hogy minél többet tudjon meg a világról, hogy el tudja helyezni a dolgokat, embereket, és önmagát is a világban.

A kevésbé türelmes felnőttek elkezdik lebeszélni a gyereket a kérdezősködésről, hiszen valljuk be, tényleg irtó fárasztó minden percben helyt állni, és érdemben válaszolni. Ebben a blogban nem kívánok nevelési irányokba fordulni, azt viszont könnyű belátni, hogy éretlen felnőttként éretlen szülők leszünk. Ha valaki nem ismeri a gyerekkor jellemzőit, a korszak igényeit, illetve amikor önmagával, saját felnőtt életével sincs harmóniában, akkor nehéz lesz vidáman és boldogan kiszolgálnia gyermeke igényeit.

Szerencsére számos jó példa van arra, amikor a szülők kedvesen és türelemmel terelgetik gyermeküket, és hagyják, hogy szabadon felfedezze a világot maga körül.

Csecsemőkor után jön az óvoda és az iskola.

Te hogyan emlékszel, iskoláskorodban mit szóltak az osztályban arra, aki sokat kérdezett? Úgy hiszem leginkább strébernek, túlbuzgónak tartották. Én személy szerint kevés olyan történetet hallottam, amikor az osztálytársak egymást bátorították, hogy „igen, nyugodtan kérdezz csak, tök jó, hogy még többet tudhatunk meg az adott tantárgyról”. Ugye, hogy ez szinte elképzelhetetlen? Milyen kár!

Ez egy újabb impulzus lehet arra, hogy valaki bátortalanná, visszahúzódóvá, önmagában bizonytalanná váljon.

Természetesen itt is van üdítő kivétel! Vannak jó iskolák, jó tanárok, ahol igazán figyelnek a gyerekre, ahol támogató, a diákok tehetségeit szem előtt tartó környezetben lehet fejlődni! Bárcsak több és több lenne belőlük!

A jó hír, hogy felnőttként van lehetőségünk újra írni saját történetünket!

Egy gyors fogalom tisztázás: léteznek nyitott és zárt kérdések.

A zárt kérdésekre igen vagy nem a válasz, tehát ezekkel rövid idő alatt lehet tisztázni dolgokat, megerősítést szerezni arra, jól tudunk, gondolunk-e valamit. Pl. „Holnapra beszéltük meg a találkozót?” Illetve ide taroznak a rövid tényközlő választ váró kérdéseink is. „Hány óra van?”

A nyitott kérdések – ahogyan a nevében is benne van – tágra nyitnak egy ajtót. Itt nincs előre meghatározott, egyetlen jó válasz. Itt bármi lehetséges. Sok helyzetben bizonyos határok között, de az egész biztos, hogy nagyobb a merítés a zárt kérdésekhez képest.

Ebben az írásban a nyitott kérdésekkel foglalkounk.

Mire jók ezek – az általam varázslatosnak beharangozott – kérdések?

Egy mélyebb megértést adnak. A belső gondolatok, vágyak megnyilvánulhatnak.

Elgondolkodtatnak. Ha sikerül valóban befogadóan várni a választ, akkor a meglepő felelet nyomán új távlatok nyílhatnak egy beszélgetésben.

Lehetőséget adnak a másik teljesebb megértésére. Ha megkérdezem, mi volt egy adott helyzetben a másik mozgatórugója, sokat megtudhatok róla magáról, illetve a pillanatnyi állapotáról.

Empátiára hangolhatnak. Nem is sejtett érzések kerülhetnek elő, amik közelebb hozzák az embereket egymáshoz.

Kapcsolatok mélyülhetnek általuk. Egy jó baráti vagy családi beszélgetés, amiben megszűnik az idő, aranyat ér. A másikra való igazi odafigyelés új és új utakat eredményez, amiken egymás felé tehetünk lépéseket. Még egy elmérgesedett helyzet is újraírható megfelelő hozzáállással és jól megfogalmazott kérdésekkel.

Az önismeretünk kiteljesedhet általuk. Nem csak másnak, magunknak is feltehetünk kérdéseket. Ezáltal világosabban láthatjuk saját értékeinket és esetleges elakadásainkat is. Akinek jó kapcsolat van magával, sokkal könnyebben jut túl nehéz helyzeteken a megválaszolt kérdések által.

Fejlődhetünk, növekedhetünk a kérdések által. Ahogyan megforgatjuk magunkban, ahogyan érleljük a válaszokat, új és új távlatok nyílhatnak saját fejlődésünk terén. Akár személyes, akár szakmai területen.

Senki nem születik jó kérdezőnek, de bárki meg tudja tanulni, hogyan érdemes kérdéseket feltenni.

A jó kérdésekhez jó nagy fülek is kellenek

Ezzel arra utalok, mennyire fontos türelmesen és kíváncsian várni a választ, legyen szó magunkról, vagy a másokkal folytatott párbeszédről. Elvárás és ítélkezés nélkül.

Őszi napok köszöntöttek ránk, ami egyre beljebb visz minket a szobák melegébe. Lehetőséget adva kellemes, tartalmas beszélgetésekre barátokkal, családtagokkal.

Mindannyian ismerjük a felszínes, semmitmondó csevegés formáját, ha mást nem, hallomásból. De valójában mindannyian őszinte és mély kapcsolódásokra vágyunk, ezen belül pedig igazi érdeklődésre és figyelemre.

Ezekhez az alkalmakhoz gyűjtöttem 10+1 kérdést, amik közelebb vihetnek bennünket ahhoz, ami igazán számít.

Kérdés-csokor baráti- és egyszemélyes használatra

Ha az egész világ hallana egy mondat erejéig, mit mondanál?

Mi lehet a legnehezebb a veled való közös életben?

Mi az, amire sosem sajnálnád a pénzt?

Mit fogsz máshogy csinálni, mint a szüleid?

Mi a legnagyobb vágyad, amiről még senkinek sem meséltél el?

Szerinted mi az első benyomása rólad az embereknek?

Mi az, amire a kelleténél jóval több időt szánsz?

Mi az, amitől félsz is, de ki is próbálnád?

Mi az, amit nehezen ismersz be magaddal kapcsolatban?

Mi az, amit másért tettél, és a mai napig jó érzéssel tölt el?

Mi a legjobb tanács, amit valaha is kaptál?

A saját hivatásomban felbecsülhetetlen értéke van a megfelelő időben feltett, előrevivő kérdéseknek. Lett egy mondásom is, amivel igyekszem kedvet csinálni minél többeknek, hogy éljenek ezzel a kiváló lehetőséggel. Így hangzik:

A jó kérdések jó helyekre visznek.

Amennyiben a hivatásod, az álommunkád megtalálásához keresel előrevivő kérdéseket saját magad vagy ismerőseid számára, figyelmedbe ajánlom az Irányváltó könyveimet. Tartalmas karácsonyi ajándékként is remekül szolgálnak.

Kívánom, hogy fedezd fel újra a kérdések kreatív és tartalmas eszköztárát, ezáltal is mélyítve a kapcsolatodat magaddal és másokkal!

Szeretettel,

Marianna

Kövess itt is

Figyelmedbe ajánlom az alábbi felületeket is:

Legutóbbi bejegyzések

A problémák természete

Hajlamosak vagyunk címkéket aggasztani dolgokra, különösen, ami az elképzeléseinktől eltérőket illeti. Várunk valamit, nem úgy alakul, és máris gigantikus probléma

A dolgozó ember lehet boldog is

Hogyan lát minket felnőtteket a tini generáció a munka-hivatás terén? Te szoktál beszélgetni tinikkel? Tudod, hogyan gondolnak ránk, felnőttekre? Mit

Ezek is érdekelhetnek

Lélek-szörf

Saját történetet szeretnék elmesélni –a belső hanggal áramlásról, a lélek általi vezettetésről. Friss történet, azon melegében mondom el. Igen emlékezetes,